Τα στοιχεία των ερευνών πιστοποιούν ότι οι επιτραπέζιοι υπολογιστές χάνουν τα μερίδια της αγοράς που κατείχαν μέχρι σήμερα.


turbox desktopΟι συνολικές πωλήσεις των υπολογιστών στη Δ. Ευρώπη για το β’ τρίμηνο του 2012, πάντα σύμφωνα με τη Gartner, έφτασαν τα 13,6 εκατ. τεμάχια, σημειώνοντας πτώση 2,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2011. Το πιο ενδεικτικό στοιχείο όμως είναι ότι ουσιαστικά στην πτώση οδήγησαν οι χαμηλές πωλήσεις των επιτραπέζιων Η/Υ που μειώθηκαν κατά 12,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι φορητοί Η/Υ από την πλευρά τους αυξήθηκαν κατά 4%.


Ένα ρόλο στις μειωμένες πωλήσεις των επιτραπέζιων Η/Υ μπορεί να έπαιξε και η αναμονή για τα Windows 8 από τους καταναλωτές εκείνους που θέλουν να αγοράσουν νέο PC, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια στροφή στα tablets. Για παράδειγμα, η Apple, αδιαμφισβήτητος ηγέτης στα tablets, πούλησε 17 εκατ. iPads και πλέον διαθέτει μερίδιο 68%!


Επίσης, σύμφωνα με την IDC, το β’ τρίμηνο του 2012 πουλήθηκαν συνολικά 25 εκατ. tablets, αύξηση 33,6% σε σχέση με το α’ τρίμηνο (18,7 εκατ. tablets) και 66% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2011 (15 εκατ. tablets).


Επιστρέφοντας στα PCs στη Δ. Ευρώπη, μεγάλος κερδισμένος ήταν η Asus που είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 42,8% και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση με μερίδιο 11%. Η ΗΡ συνεχίζει να ηγείται της αγοράς με μερίδιο 20%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Acer και μετά την Asus έπονται Dell και Lenovo.