Με επιτυχία προσεδαφίστηκε στον Άρη το ρομπότ Curiosity της NASA, σε μία αποστολή ορόσημο για τη διαστημική τεχνολογία.


curiosityΗ διάρκειας επτά λεπτών διαδικασία, αποτελεί την δυσκολότερη προσεδάφιση μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στον «κόκκινο πλανήτη». Κατευθυνόμενο προς την επιφάνεια του Άρη με περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα την ώρα, το ρομποτικό όχημα χρησιμοποίησε στην προσεδάφισή του προωθητήρες και αλεξίπτωτο.


Το ρομπότ ξεκίνησε την αποστολή φωτογραφιών από την επιφάνεια του Άρη και όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον την εξέλιξη της αποστολής του.


Το Curiosity εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 26 Νοεμβρίου 2011. Για να φτάσει στον Άρη, διένυσε περισσότερα από 567 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Είναι ένα ογκώδες όχημα, στο μέγεθος ενός τζιπ, καθώς είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει μεγάλο όγκο εξοπλισμού. Το Curiosity θα κληθεί να δώσει απαντήσεις κυρίως στο αν υπάρχει ίχνος μικροβιακής ζωής στον Άρη. Αν υπήρξε στο παρελθόν ή ακόμη κι αν υπάρχει ακόμη και τώρα.


Το Curiosity εκτοξεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011 και ταξίδεψε περίπου 248 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Άρη, όντας το μεγαλύτερο και ακριβότερο όχημα που έχει ποτέ σταλεί σε άλλον πλανήτη. Η όλη αποστολή κόστισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ελπίζεται ότι το όχημα θα αντέξει να λειτουργήσει πολλά περισσότερα χρόνια από τη διετία που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της NASA.