Το εξελιγμένο τηλεχειριστήριο Logitech Harmony One κυκλοφορεί ανασχεδιασμένο με έγχρωμη οθόνη αφής και ιδιαίτερα απλή στην χρήση διάταξη πλήκτρων.

Πολυτηλεχειριστήριο Logitech Harmony One

Πολυτηλεχειριστήριο Logitech Harmony One

Κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της σειράς των ιδιαιτέρα δημοφιλών πολυτηλεχειριστηρίων Harmony, η Logitech παρουσιάζει το Harmony® One. Το One διατηρεί τα βασικά πλεονεκτήματα της σειράς, όπως τον πλήρη έλεγχο διαδικασιών με το πάτημα ενός μόνου πλήκτρου, αλλά είναι ακόμη πιο εύκολο στη χρήση διαθέτοντας μια έγχρωμη οθόνη αφής, μια έξυπνη διάταξη πλήκτρων και μια σχεδίαση ιδιαίτερα φιλική προς τον χρήστη, παραμένοντας άνετο στο κράτημα.

Το Harmony One έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της πολυπλοκότητας που «συνοδεύει» σήμερα το χώρο των συστημάτων και συσκευών οικιακής ψυχαγωγίας. Τα τελευταία γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα και δύσχρηστα, με αποτέλεσμα την δυσφορία των καταναλωτών, οι οποίοι βλέπουν τα τηλεχειριστήρια να πληθαίνουν στο σαλόνι τους, τις συσκευές να συσσωρεύονται αλλά και τις οδηγίες χρήσης να είναι διαρκώς απαραίτητες. Σύμφωνα μάλιστα με πολλές έρευνες αγοράς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Για παράδειγμα η έρευνα “The Future of High-Definition TV – 2007 Edition” της εταιρίας IMS Research προβλέπει μια σημαντική αύξηση των συσκευών τηλεόρασης υψηλής ανάλυσης μέσα στα επόμενα χρόνια, που θα «μπουν» σε σχεδόν 148 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2011. Μάλιστα, μόνο στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η αγορά των ψηφιακών καταναλωτικών συσκευών θα φτάσει σε αξία τα 300 δις δολάρια το 2010.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση του Harmony One, o Ashish Arora, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Logitech για τα προϊόντα Harmony, είπε: «Τα πολυτηλεχειριστήρια Ηarmony έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένα στο να προσφέρουν στο χρήστη τους εύκολο -μόνο με ένα πάτημα- έλεγχο των πιο τυπικών διαδικασιών οικιακής ψυχαγωγίας: από το να δεις μια ταινία μέχρι να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική, όλα με ένα μόνο τηλεχειριστήριο. Με το Harmony One, εξελίσσουμε ακόμη περισσότερο την γκάμα των Harmony καθώς κατά την σχεδίαση του προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε ακριβώς το πώς χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τις συσκευές τους και τα τηλεχειριστήρια και να απλοποιήσουμε συνολικά την όλη διαδικασία. Στην πράξη, το Harmony One είναι το αποτέλεσμα της πιο διεξοδικής διαδικασίας έρευνας και ανάπτυξης που έχουμε ποτέ κάνει στην Logitech, η οποία κράτησε πάνω από 20.000 ώρες μέχρι την ολοκλήρωση της».

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που προήλθαν από αυτή την έρευνα είναι η έγχρωμη οθόνη αφής 5,6 εκατοστών, με χωρητική τεχνολογία η οποία ανταποκρίνεται σε μικροσκοπικά ηλεκτρικά φορτία από τις άκρες των δακτύλων μας. Οι οθόνες αυτού του τύπου είναι πιο ανθεκτικές συγκριτικά με τις τυπικές αφής. Πιέζοντας τα εικονίδια στην οθόνη του Οne μπορούμε να ελέγξουμε κάθε συσκευής οικιακής ψυχαγωγίας που έχει δέκτη υπερύθρων, όπως βίντεο, τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης αλλά και πολλές άλλες οικιακές συσκευές. Η οθόνη του Harmony One μπορεί ακόμη και να προβάλλει εικονίδια συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών, επιτρέποντας μας την άμεση επιλογή του καναλιού που προτιμάμε.

Η Logitech μετά από έρευνα καταναλωτών της, διαπίστωσε ότι μπορούσε να βελτιώσει την χρηστικότητα του Harmony One δημιουργώντας μια πιο έξυπνη διάταξη πλήκτρων. Έτσι, για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία το Harmony One διαθέτει 4 σαφώς διαχωρισμένες ζώνες πλήκτρων: Το αριθμητικά πλήκτρα, τα βασικά πλήκτρα χειρισμού DVD, ένα D-Pad που αλλάζει κανάλια και ρυθμίζει την ένταση ήχου και τέλος την οθόνη με τα εικονίδια-πλήκτρα της. Με αυτή τη διάταξη, είναι αμέσως διακριτή κάθε λειτουργία και εύκολος ο χειρισμός οποιασδήποτε συσκευής οικιακής ψυχαγωγίας.

Πάνω στο One υπάρχουν μόνο 40 (τα πιο βασικά) πλήκτρα, οπότε ο χρήστης μπορεί να βρεί εύκολα και γρήγορα το κατάλληλο. Ακόμη, κάθε πλήκτρο έχει ειδικό ανάγλυφο για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το χειριστήριο με την αφή, χωρίς να χρειάζεται να το κοιτάζει.

Για ακόμη καλύτερη εργονομία το Harmony One remote έχει ένα ιδιαιτέρα άνετο καμπυλωτό σχήμα, που ταιριάζει σε κάθε παλάμη, ανεξάρτητα το μέγεθος της. Με την πάνω επιφάνεια του σε μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα, την βάση σε ασημί και τα μαύρα πλήκτρα με λευκό οπίσθιο φωτισμό το One είναι πολύ κομψό και ταιριάζει ιδανικά σε κάθε οικιακό χώρο. Όσο για την βάση επαναφόρτισης του είναι ιδιαίτερα λεπτή και έχει ρυθμιζόμενο φωτισμό, ώστε να είναι ευδιάκριτη ακόμη και στο σκοτάδι.

Πέρα από την εξελιγμένη σχεδίαση του, το Harmony One προσφέρει όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα της σειράς Harmony: Την μοναδική δυνατότητα να αντιστοιχήσουμε ολόκληρες διαδικασίες χρήσης σε ένα μόνο πάτημα, να ελέγξουμε χιλιάδες συσκευές, οι ρυθμίσεις των οποίων υπάρχουν στη μεγαλύτερη online βάση τέτοιων δεδομένων, αλλά και να ρυθμίσουμε την συσκευή με μια απλή online διαδικασία που μας καθοδηγεί σε κάθε βήμα.

Μια διαδικασία, ένα πάτημα. Η εξέλιξη συνεχίζεται

Η χρήση του Harmony One μέσω της έγχρωμης οθόνης του είναι πανεύκολη. Απλώς πατάμε το εικονίδιο που αντιπροσωπεύει μια διαδικασία ελέγχου και το τηλεχειριστήριο αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα, ενεργοποιώντας τις ανάλογες συσκευές και τις μεταξύ τους συνδέσεις. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να δούμε μια ταινία από DVD απλώς πατάμε το εικονίδιο «Βλέπω DVD» στην οθόνη. Το Harmony One, θα ανοίξει την τηλεόραση, το DVD player και τον home cinema ενισχυτή. Μετά, αν χρειάζεται, θα ρυθμίσουμε την ένταση ήχου. Δεν θα απαιτηθεί από την πλευρά μας καμία άλλη ρύθμιση, καθώς το Harmony One remote θα χειριστεί τα πάντα. Το τηλεχειριστήριο είναι τόσο εξελιγμένο που θα μας προβάλλει στην οθόνη του και μια διαδραστική λειτουργία επίλυσης προβλημάτων αν π.χ. κάτι δεν πάει καλά με μια εντολή (π.χ. κάποιος στέκεται μπροστά σε μια συσκευή οπότε δεν είναι δυνατή η λήψη των υπέρυθρων σημάτων από το Harmony).

H τεχνολογία Smart State

Η πατενταρισμένη τεχνολογία Smart State® που διαθέτει το Harmony One του δίνει την δυνατότητα να χειρίζεται  πολύπλοκες διαδικασίες ελέγχου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει στο τηλεχειριστήριο να γνωρίζει το αν είναι ενεργοποιημένες οι συσκευές που ελέγχει αλλά και από το ποια σύνδεση τους δέχονται σήματα. Έτσι ο χρήστης του One μπορεί εύκολα να περνά από την μια διαδικασία στην άλλη (π.χ. από το να βλέπει τηλεόραση στο να ακούσει μουσική), με ένα μόνο πάτημα πλήκτρου.

Online ρύθμιση βήμα βήμα

Η απλοποίηση στη χρήση που προσφέρει το Harmony δεν θα μπορούσε να μην επεκταθεί και στην ρύθμιση του. Εδώ, η Logitech έχει πετύχει να κάνει την διαδικασία ιδιαίτερη απλή αλλά και λειτουργική, αξιοποιώντας μια τεράστια βάση δεδομένων μέσω internet. Το Harmony One ρυθμίζεται μέσω ενός έξυπνου online οδηγού που μας καθοδηγεί βήμα βήμα στην όλη διαδικασία ξεκινώντας από την καταχώρηση των συσκευών που έχουμε στο σπίτι μας, οπότε αυτόματα όλες οι ειδικές εντολές τηλεχειρισμού κάθε συσκευής «κατεβαίνουν» στο Οne. Η online βάση δεδομένων της Logitech έχει στοιχεία για πάνω από 225.000 συσκευές από περισσότερους από 5.000 κατασκευαστές και ανανεώνεται συνεχώς. Aν κάποια συσκευή μας δεν υπάρχει στη βάση δεδομένων μπορούμε να την προσθέσουμε, αλλά και μέσω της διαδικασίας ρύθμισης το One μπορεί να αποθηκεύσει τις εντολές ελέγχου από το ειδικό χειριστήριο κάθε συσκευής. Οπότε σίγουρα το Harmony One θα μπορεί να ελέγξει κάθε συσκευή, που κυκλοφορεί ήδη ή πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Το Harmony One αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €199,99.