O Όμιλος Lottomatica ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2012.


Logo_LottomaticaΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Lottomatica S.p.A., υπό την προεδρία του Lorenzo Pellicioli, εξέτασε τα ενοποιημένα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου και ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου 2012.


Ο Marco Sala, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Lottomatica, δήλωσε: «Το τρίμηνο υπήρξε καλό για τον Όμιλο Lottomatica. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των εργασιών μας. Η διαφοροποίηση στην προσφορά των προϊόντων μας και η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των περιοχών που εξυπηρετούμε, έχουν υποστηρίξει ικανοποιητικά τον Όμιλο στις συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατούν σε κάποιες από τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές προοπτικές περαιτέρω ευκαιριών για ιδιωτικό φορέα διαχείρισης. Καθώς συμπληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους της Οδηγίας μας για το σύνολο του έτους».


«Οι βασικές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου ήταν καλές», δήλωσε ο Alberto Fornaro, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Lottomatica. «Οι ισχυρές ταμειακές ροές έδωσαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι πληρωμές για μερίσματα, δικαιώματα μειοψηφίας και φόρους εισοδήματος για το τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα που αποδίδονται στην μητρική εταιρεία παρουσίασαν αύξηση 38% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».


Ενοποιημένα Αποτελέσματα 2ου Τριμήνου
Για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, που έληξε στις 30 Ιουνίου 2012, τα έσοδα ανήλθαν σε €742,7 εκ. έναντι €702,6 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας αύξηση 5,7%. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται στις επιχειρηματικές επιδόσεις εκτός Ιταλίας, καθώς και στις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Σε σταθερό νόμισμα, τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά περίπου €11,5 εκ. ή 2% έναντι της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους.


Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και διαμορφώθηκαν σε €259,7 εκ. έναντι €245,4 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις θετικές επιδόσεις όλων των τομέων εργασιών, με πρωτοπόρο την GTECH Lottery. Σε σταθερό νόμισμα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά περίπου €6,3 εκ. ή κατά περίπου 3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011.


Τα λειτουργικά έσοδα (Operating Income) διαμορφώθηκαν στα €153,0 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έναντι €140,0 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας αύξηση 9,3%.


Τα καθαρά έσοδα (κέρδη) που αποδίδονται στην μητρική εταιρεία (Net Income attributable to the parent) διαμορφώθηκαν στα €63,8 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έναντι €46,2 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.


Τα προσαρμοσμένα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) αυξήθηκαν στα €0,37 από €0,27 του δεύτερου τριμήνου του προηγούμενου έτους.


Στις 30 Ιουνίου 2012, οι Ενοποιημένες Κοινές Μετοχές των Μετόχων ανέρχονταν σε €2,66 δισ. Η Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP) του Ομίλου Lottomatica ανερχόταν σε €2,70 δισ. έναντι €2,74 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2011.


Ιταλικές Δραστηριότητες
Τα συνολικά έσοδα από τις Ιταλικές Δραστηριότητες ήταν περίπου €444,7 εκ., σε σύγκριση με €451,9 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Η μείωση κατά 1,6% οφείλεται στις χαμηλότερες πωλήσεις στιγμιαίων λαχείων, στη μείωση των στοιχημάτων σε «καθυστερημένους αριθμούς» λόττο (late lotto numbers) και στην καταβολή μεγαλύτερων κερδών στους παίκτες αθλητικών στοιχημάτων, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα υψηλότερα έσοδα από διαδραστικά στοιχήματα και στοιχήματα σε παιγνιομηχανές.


Τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές αυξήθηκαν κατά 12,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και ανήλθαν σε €2,99 δισ. από €2,65 δισ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, λόγω της αύξησης κατά 19,7% των στοιχημάτων για τις παιγνιομηχανές τύπου VLT, που διαμορφώθηκαν σε €1,88 δισ. περιλαμβανομένων των παικτικών μονάδων που ποντάρονται ξανά (replayed credits). Τα έσοδα από Παιγνιομηχανές αυξήθηκαν σε €162,2 εκ., από €160,8 εκ. για την ίδια περίοδο το 2011. Από τα έσοδα από Παιγνιομηχανές για το δεύτερο τρίμηνο έχει αφαιρεθεί ο φόρος επί των παιγνίων για τις παιγνιομηχανές τύπου VLT, ο οποίος από 2% το 2011 αυξήθηκε σε 4% το 2012. Στις 30 Ιουνίου 2012 υπήρχαν εγκατεστημένα περίπου 63.700 μηχανήματα AWP και 10.000 VLTs.


Τα στοιχήματα από το Lotto ανήλθαν σε €1.55 δισ. για το τρίμηνο, σε σύγκριση με €1,61 δισ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2011, είχε παρουσιαστεί αύξηση στοιχημάτων σε «καθυστερημένους αριθμούς» λόττο (late lotto numbers) μεγαλύτερη εμφάνιση εκπρόθεσμων αριθμοστοιχημάτων, γεγονός που δεν επαναλήφθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2012.


Τα στοιχήματα από το Στιγμιαίο Λαχείο ανήλθαν σε περίπου €2,43 δισ. για το τρίμηνο, σε σύγκριση με €2,64 δισ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Στη διάρκεια του τριμήνου, οι πωλήσεις των στιγμιαίων λαχείων (Scratch & Win) ανήλθαν σε 534 εκατομμύρια τεμάχια με μέση αξία €4,56.


Τα αθλητικά στοιχήματα στην Ιταλία αυξήθηκαν σε €209,1 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι €207,9 εκ. για την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.


Τα διαδραστικά (interactive) στοιχήματα ανήλθαν συνολικά σε €572,4 εκ. έναντι €107,6 εκ. για το δεύτερο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας αύξηση που υπερβαίνει το 400%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο λανσάρισμα νέων παιχνιδιών, περιλαμβανομένων των παιχνιδιών Poker Cash και Casino που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011.


GTECH Lottery
Τα συνολικά έσοδα της GTECH Lottery για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 24,0% και διαμορφώθηκαν στα €238,3 εκ. έναντι €192,2 εκ. το προηγούμενο έτος. Σε σταθερό νόμισμα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,9%. Τα έσοδα της GTECH Lottery στις ΗΠΑ από υφιστάμενα καταστήματα αυξήθηκαν κατά περίπου 7% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η GTECH ωφελήθηκε από τις ισχυρές επιδόσεις στην Καλιφόρνια, το Ιλινόις και το Τέξας, όπου οι πωλήσεις στιγμιαίων λαχείων αυξήθηκαν κατά 32%, 24% και 9% αντίστοιχα. Τα έσοδα International Lottery από υφιστάμενα καταστήματα αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω της καλής επίδοσης στην Πολωνία και την Κολομβία και λόγω της θετικής συμβολής στις πωλήσεις του πελάτη της GTECH στην Τσεχία, μετά την πτώχευσή του το προηγούμενο έτος.


Η GTECH ωφελήθηκε επίσης από την αποζημίωση αμοιβή για τις υπηρεσίες διαχείρισης της Northstar στο Ιλινόις, καθώς και από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες.


Στη διάρκεια του τριμήνου, η GTECH εξασφάλισε μία σύμβαση παροχής υπηρεσιών φορέα λειτουργίας λοταρίας στην Κόστα Ρίκα, ενώ έχει επίσης αναγγείλει ή/και υπογράψει την επέκταση συμβάσεων με πελάτες στο Όρεγκον, την Φινλανδία και την Ιρλανδία.


SPIELO International
Τα έσοδα της SPIELO International για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν σε €71,9 εκ., καταγράφοντας αύξηση 10,70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων εσόδων από υπηρεσίες από παιγνιομηχανές τύπου VLT στην Ιταλία, καθώς και από ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες.


Η SPIELO International εξακολούθησε τη συνεργασία της με πελάτες του Οργανισμού Λοταρίας του Καναδά για την οριστικοποίηση των συμβάσεων για τα VLTs και την αντικατάσταση των κεντρικών συστημάτων, περιλαμβανομένης της σύμβασης για την προμήθεια 1.700 παιγνιομηχανών τύπου VLT στην Atlantic Lottery Corporation. Σήμερα, η SPIELO International παρέχει εξοπλισμό και υπηρεσίες παιγνίων σε τέσσερις αδειούχους εγκατάστασης και λειτουργίας παιγνιομηχανών στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της Lottomatica.


Ενοποιημένα Αποτελέσματα 1ου Εξαμήνου
Για το πρώτο εξάμηνο του 2012, τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση σε όλους τους τομείς εργασιών. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €1,52 δισ. έναντι €1,40 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012, μεταβολή που αντιστοιχεί σε αύξηση 8,4%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €540,0 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι €501,3 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, μεταβολή που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 7,7%. Η αύξηση των λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) οφείλεται κατά κύριο λόγο στα υψηλότερα έσοδα και κέρδη από παιγνιομηχανές στην Ιταλία, στις πωλήσεις της GTECH Lottery από υφιστάμενα καταστήματα και στις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τα λειτουργικά έσοδα (Operating Income) ανήλθαν σε €322,6 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με €292,7 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας αύξηση 10,2%.


Τα καθαρά έσοδα (κέρδη) που αποδίδονται στην μητρική εταιρεία (Net Income attributable to the parent) ανήλθαν σε €121,5 εκ. έναντι €68,1 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.


Τα προσαρμοσμένα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) αυξήθηκαν στα €0,70 από €0,40 για το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.


Οι ταμειακές ροές από Λειτουργικές Δραστηριότητες (Cash from Operations) ήταν €428,1 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι €420,4 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι Καθαρές Ταμειακές Ροές από Λειτουργικές Δραστηριότητες που παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις είναι €378,8 εκ. λόγω λογιστικής αναπροσαρμογής η οποία κατέστη αναγκαία σε συνέχεια τροποποίησης διατάξεων της ιταλικής τραπεζικής νομοθεσίας.


Οι κεφαλαιακές δαπάνες (Capital Expenditures) ανήλθαν σε €101.5 εκ. καταγράφοντας μείωση από το ποσό των €207,4 εκ. του πρώτου εξαμήνου του 2011.


Τα συνολικά έσοδα από Ιταλικές δραστηριότητες ανήλθαν σε €926,4 εκ. έναντι €911,8 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2011, καταγράφοντας αύξηση 1,6%. Τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές αυξήθηκαν κατά 23,2% το πρώτο εξάμηνο του 2012 και ανήλθαν σε €6,15 δισ. έναντι €4,99 δισ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα από παιγνιομηχανές αυξήθηκαν κατά 11,6% και ανήλθαν σε €331,5 εκ., έναντι €297,1 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του 2011.


Τα στοιχήματα από το Lotto ανήλθαν σε €3,13 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι €3,36 δισ. το προηγούμενο έτος. Η μικρότερη συμβολή στοιχημάτων σε «καθυστερημένους αριθμούς» λόττο (late lotto numbers) και των βασικών εσόδων από το lotto αντισταθμίστηκε εν μέρει από την θετική επίδοση του 10eLotto.


Τα στοιχήματα από το Στιγμιαίο Λαχείο ανήλθαν σε περίπου €5,05 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με €5,37 δισ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.


Τα αθλητικά στοιχήματα στην Ιταλία, περιλαμβανομένων και των παιχνιδιών αμοιβαίας απόδοσης, ανήλθαν συνολικά σε €459,4 εκ., σε σύγκριση με €504,5 εκ. για το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.


Τα διαδραστικά στοιχήματα ανήλθαν συνολικά σε €1,16 δισ. από €225,0 εκ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.


GTECH Lottery
Τα συνολικά έσοδα της GTECH Lottery για το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 24,6% από την ίδια περίοδο του προηγούμενο έτους και διαμορφώθηκαν σε €475,8 εκ. Σε σταθερό νόμισμα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,8%. Τα έσοδα από υφιστάμενα καταστήματα αυξήθηκαν κατά περίπου 10% σε ετήσια βάση, λόγω ιστορικών υψηλών τζακ-ποτ, όπως επίσης και αυξημένων πωλήσεων Στιγμιαίων Λαχείων στην Καλιφόρνια, το Ιλινόις και το Τέξας, μεταξύ άλλων Πολιτειών. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του πελάτη της GTECH στην Τσεχία συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων από υφιστάμενα καταστήματα. Επιπλέον, θετική επίδραση στα έσοδα είχαν η καταβολή αποζημίωσης για τις υπηρεσίες διαχείρισης της Northstar στο Ιλινόις, και οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες.


SPIELO International
Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011, τα έσοδα της SPIELO International για το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 6,3% και διαμορφώθηκαν στα €141,1 εκ., λόγω της αύξησης των πωλήσεων προϊόντων σε τρίτα μέρη στην Ιταλία, ιδίως στον τομέα των παγνιομηχανών τύπου AWP, των υψηλότερων εσόδων από παιγνιομηχανές τύπου VLT στην Ιταλία και από δημόσιες παιγνιομηχανές (public gaming) στις ΗΠΑ, καθώς και λόγω των ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η αύξηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις χαμηλότερες διεταιρικές πωλήσεις παιγνιομηχανών τύπου VLT προς την Lottomatica.


Συμπληρωματικές Πληροφορίες
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Lottomatica έθεσε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Προαιρέσεως Αγοράς Μετοχών 2012-2018 και το Πρόγραμμα Διάθεσης Μετοχών 2012-2018, αμφότερα των οποίων εγκρίθηκαν από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 9 Μαΐου 2012. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τους όρους και τις προϋποθέσεις των Προγραμμάτων, προσδιόρισε τα Δικαιώματα Προαίρεσης και τα Μερίδια, και αποφάσισε σύμφωνα με την εξουσιοδότηση την οποία χορήγησε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 18 Απριλίου 2011 να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο μέχρι του ονομαστικού ποσού των 1.768.483 προς εξυπηρέτηση του Προγράμματος Προαιρέσεως Αγοράς Μετοχών 2012-2018, με τιμή άσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης τα €15,25.