Έρευνα του διεθνούς δικτύου της Burson-Marsteller για τη δικτύωση και αλληλεπίδραση των ηγετών παγκοσμίως στo Twitter.


twitterΗ Burson-Marsteller, κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, δημοσιεύει σήμερα τη μελέτη «Twiplomacy» (http://twiplomacy.com), την πρώτη διεθνώς για την παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Twitter. Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν τα δύο τρίτα των ηγετών παγκοσμίως έχουν λογαριασμό στο Twitter. Όμως, παρότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δίνει τη δυνατότητα για απευθείας αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών, σχεδόν οι μισοί λογαριασμοί ηγετών δεν ακολουθούν τους ομολόγους τους.


Η μελέτη «Twiplomacy» είναι η πρώτη του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει στόχο να αναδείξει σε τι βαθμό χρησιμοποιούν το Twitter οι ηγέτες του κόσμου. Η Burson-Marsteller εξέτασε 264 κυβερνητικούς λογαριασμούς κυβερνήσεων σε 125 χώρες.


Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πάνω από ένα τέταρτο των ηγετών και κυβερνήσεων ακολουθούν τον Barack Obama. Όμως, ο λογαριασμός @BarackObama ακολουθεί αμοιβαία μόνο τον Jens Stoltenberg της Νορβηγίας και τον Dmitry Medvedev της Ρωσίας, ενώ δεν έχει δημιουργήσει αμοιβαίες σχέσεις στο Twitter με άλλους ηγέτες. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy (@euHvR) είναι ο καλύτερα συνδεδεμένος παγκόσμιος ηγέτης, ακολουθώντας αμοιβαία 11 ομολόγους του, με την Αυστραλή Πρωθυπουργό @JuliaGillard να έρχεται δεύτερη.


Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, o Πρόεδρος της Ρουάντα Kagame, ο Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Rutte και 35 άλλοι λογαριασμοί δεν ακολουθούν κανένα χρήστη στο Twitter. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά αποκόπτουν τους εαυτούς τους από το διάλογο. Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός της Ουγκάντα Mbabazi και o Πρόεδρος της Ρουάντα Kagame είναι οι πιο «ομιλητικοί» ηγέτες στο Twitter, με 96% και 93% αντίστοιχα από τα tweets τους να είναι “@replies”.


«Η μελέτη δείχνει με ποιο τρόπο το Twitter γεφυρώνει το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των χρηστών και των ηγετών τους. Από τη μία επιτρέπει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναμεταδίδουν καθημερινές δραστηριότητες και κυβερνητικά νέα σε ένα ολοένα αυξανόμενο κοινό. Από την άλλη, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στους ηγέτες τους. Επομένως, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο για τους ηγέτες να χρησιμοποιούν σωστά το κοινωνικό δίκτυο,» δήλωσε ο Jeremy Galbraith, CEO της Burson-Marsteller Europe, Middle East and Africa.


Η μελέτη ανέδειξε ότι οι πολιτικοί συχνά ανακαλύπτουν το Twitter κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, αλλά όταν εκλεγούν οι λογαριασμοί τους σωπαίνουν, όπως αυτοί της Προέδρου της Βραζιλίας, Dilma Rousseff (@DilmaBR) και του Γάλλου Προέδρου, François Hollande (@FHollande), οι οποίοι «εγκατέλειψαν» τους followers τους όταν ανέλαβαν την προεδρία. Υπάρχουν 120 προσωπικοί λογαριασμοί, αλλά μόνο 30 ηγέτες γράφουν προσωπικά στο Twitter περιστασιακά.


Επιπλέον, το Twitter χρησιμοποιείται από μικρά κράτη στην προσπάθειά τους να τοποθετηθούν στον παγκόσμιο χάρτη και να «τουητάρουν» ισρότιμα με τους ομολόγους τους. Ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας ακολουθεί μονομερώς 71 άλλους ηγέτες, ενώ ο Πορτογάλος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Τρινιδάδ και Τομπάγκο ακολουθούν μονομερώς 50 άλλους ομολόγους τους, με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς θα ανταποδώσουν τη φιλοφρόνηση. Τέλος, η νεαρή δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν ελπίζει να κερδίσει διεθνή αναγνώριση στο Twitter ακολουθώντας 16 ομολόγους.


Το Twitter είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια και Νότια Αμερική, με το 80% των κυβερνήσεων να είναι ενεργές. Ο Barack Obama είναι ο πιο δημοφιλής ηγέτης με 17.115.077 followers, στην 5η θέση παγκοσμίως, λίγο κάτω από την Britney Spears. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Hugo Chávez έρχεται δεύτερος με 3.152.608 followers, και ακολουθούν ο Λευκός Οίκος, η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και το «10 της Downing Street», με πάνω από 2 εκατομμύρια followers ο καθένας.


Ως προς την Ελλάδα, ο θεσμικός «πρωθυπουργικός» λογαριασμός @PrimeministerGR δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου – που αναγνωρίζεται ως άριστος γνώστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – τον Ιανουάριο του 2010. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2010, δημιουργήθηκε και ο θεσμικός «κυβερνητικός» λογαριασμός @govgr. Και τους δύο τους διαχειρίζεται το γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού, χρησιμοποιώντας κυρίως την ελληνική γλώσσα.


Το @PrimeministerGR κυρίως αναδημοσιεύει την ατζέντα του Πρωθυπουργού, σύντομες ανακοινώσεις – και σε ορισμένες περιπτώσεις ομιλίες – και φωτογραφίες από δραστηριότητες του Πρωθυπουργού και συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Ευρέως χρησιμοποιούμενα hashtags είναι τα #greekpmlive, #greece και #euco. Μετά την αποχώρηση του Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου, ο λογαριασμός πέρασε στη διαχείριση των διαδόχων του, Παπαδήμου, Πικραμμένου και Σαμαρά, οι οποίοι επέλεξαν έναν πιο επίσημο – και λιγότερο προσωπικό – τόνο. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 18 Ιουνίου, οπότε ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός Σαμαράς ανέβασε φωτογραφία από την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, ο λογαριασμός παραμένει αδρανής.


Ο προσωπικός λογαριασμός του κ. Σαμαρά δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2009, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για σκοπούς της προεκλογικής εκστρατείας του κατά τη διεκδίκηση της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας και παρέμεινε έκτοτε σιωπηλός, ως την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο Μαϊου-Ιουνίου 2012, οπότε ο τόνος έγινε κάπως πιο προσωπικός, χωρίς ωστόσο να υπογράψει ο ίδιος επίσημα κάποιο tweet. Το @samaras_antonis ακολουθεί μόνο το @PrimeministerGR, καθώς και θεσμικούς λογαριασμούς συνδεδεμένους με το κόμμα και την ευρύτερη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη (@neademokratia, @ONNED, @EPP),


Το @govgr, από την άλλη, δημοσιεύει tweets με συχνότερο ρυθμό και επικεντρώνεται κυρίως σε επίσημες ειδήσεις περί κυβερνητικών δραστηριοτήτων και δηλώσεων, με links στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (government.gov.gr). Συχνά αναδημοσιεύει tweets από προσωπικούς λογαριασμούς Υπουργών ή θεσμικούς λογαριασμούς Υπουργείων, αλλά δεν αλληλεπιδρά με άλλο λογαριασμό ξένου ηγέτη ή κυβέρνησης.


Για να δείτε την πλήρη ανάλυση των αποτελεσμάτων, επισκεφτείτε τη σελίδα: www.twiplomacy.com


Άλλα σημαντικά αποτελέσματα συμπεριλαμβάνουν:
• Από τους 264 λογαριασμούς αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 90 δεν έχουν κάνει ποτέ retweet και 99 δεν έχουν στείλει ποτέ “@reply”
• Ο Πρόδρος των ΗΠΑ Barack Obama ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που έκανε λογαριασμό στο Twitter στις 5 Μαρτίου 2007. Τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκε ο λογαριασμός @EPN, που τώρα χρησιμοποιείται από τον εκλεγμένο Πρόεδρο του Μεξικού, Enrique Peña Nieto.
• Το πιο δημοφιλές tweet: “Same-sex couples should be able to get married.” («ζευγάρια του ίδιου φύλου θα έπρεπε να μπορούν να παντρεύονται» – Πρόεδρος Obama”, έγινε retweeted 62.047 φορές στις 9 Μαΐου 2012.
• Οι παγκόσμιοι ηγέτες «τουητάρουν» σε 43 διαφορετικές γλώσσες. Τα αγγλικά χρησιμοποιούνται από το 34%, ενώ τα ισπανικά από το 15%. Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί και Λατινοαμερικάνοι ηγέτες γράφουν τρεις φορές περισσότερο από τους αγγλόφωνους ομότιμούς τους.