Η σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς των netbooks φέρνει εξελίξεις στην αγορά, με το gaming και την υποστήριξη HD video να είναι προ των πυλών.

asuseeepc901Μέχρι σήμερα, τα netbooks θύμιζαν «μικρογραφίες» laptop με περιορισμένες δυνατότητες και έμφαση στην απλή πλοήγηση στο internet. Η εντυπωσιακή τους απήχηση, ωστόσο, στο καταναλωτικό κοινό, οδήγησε τις κατασκευάστριες εταιρείες να εμπλουτίζουν τα άλλοτε «σπαρτιάτικα» netbooks τους με συνεχώς πλουσιότερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Αν και η κατηγορία των netbooks ξεκίνησε με σκοπό τη δημιουργία εξαιρετικά οικονομικών συσκευών πλοήγησης στο διαδίκτυο κυρίως για μαθητές, το καταναλωτικό κοινό στο σύνολό του, αγκάλιασε αμέσως τα «μικροσκοπικά» laptop, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να απευθυνθούν σε σαφώς μεγαλύτερη μερίδα αγοραστών από ότι αρχικά προγραμμάτιζαν. Το 2008, λοιπόν, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί παγκοσμίως ως η χρονιά των netbooks. Τι μας επιφυλάσσει, όμως, το 2009 για τη συγκεκριμένη αγορά;
Από την στιγμή που τα netbooks είναι η πλέον δημοφιλής κατηγορία φορητών υπολογιστών, αναμενόμενο είναι να προστεθούν σε αυτά ακόμα πιο εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες.

Gaming σε… μικρές διαστάσεις
Το gaming αποτελεί μέχρι σήμερα το σημαντικότερο μειονέκτημα των netbooks σε σχέση με τα πανίσχυρα, πλέον, laptop που κυκλοφορούν και διαθέτουν κάρτες γραφικών που ανταγωνίζονται αυτές των επιτραπέζιων PC. Η Nvidia σχεδιάζει να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, φέρνοντας το 3D gaming στα netbooks με το νέο της γραφικό επεξεργαστή 9400M (chip που χρησιμοποιείται και στα MacBooks). Με τα νέα στάνταρτ που θα καθιερώσει, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε βίντεο ποιότητας Full HD (1080p) και παιχνίδια που υποστηρίζουν DirectX 10.

Νέοι ισχυρότεροι επεξεργαστές
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 όσον αφορά στην επεξεργαστική ισχύ των netbooks. Μέχρι το προσεχές φθινόπωρο η Intel θα έχει ετοιμάσει το πανίσχυρο «όλα σε ένα» chip «Pineview Atom», το οποίο ενσωματώνει, εκτός του επεξεργαστή, graphics και memory controller, γεγονός που οδηγεί σε αισθητά λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, άρα και σε μεγαλύτερη διάρκεια αυτονομίας της μπαταρίας.
Κινητικότητα παρουσιάζεται και από τις VIA και AMD, με την πρώτη να «μαγειρεύει» το φθηνό και γρήγορο «VIA Nano», όσο η δεύτερη ετοιμάζει την πλατφόρμα «Yukon», εξοπλισμένη με επεξεργαστές AMD Huron.
Περιμένουμε με ανυπομονησία, λοιπόν, τις εξελίξεις σε έναν χώρο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον εταιρειών και καταναλωτών.