Διεθνής έρευνα της BSA επισημαίνει το φαινόμενο “leapfrog effect” στην υιοθέτηση του cloud.


bsaΠαρά το γεγονός ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αποτελούν ώριμες αγορές στο χώρο των υπηρεσιών cloud computing– συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών επί πληρωμή –οι χρήστες σ’ αυτές τις αγορές είναι πιθανό να μοιράζονται στοιχεία πρόσβασης των λογαριασμών τους, γεγονός που πιθανόν να οδηγεί σε κατάχρηση αδειών, σύμφωνα με σχετικό post που αναρτήθηκε σήμερα στην παρακάτω διεύθυνση: www.bsa.org/techpost.


Η BSA, σε συνεργασία με την εταιρεία Ipsos Public Affairs διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο 15.000 χρήστες υπολογιστών σε 33 χώρες κατανοούν και χρησιμοποιούν το cloud computing. Σε διεθνές επίπεδο, 45% όλων των χρηστών υπολογιστών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν «online υπηρεσίες, οι οποίες σου επιτρέπουν να δημιουργείς, να διαχειρίζεσαι και να αποθηκεύεις αρχεία εγγράφων, υπολογιστικά φύλλα, φωτογραφίες ή άλλο ψηφιακό περιεχόμενο, έτσι ώστε να μπορείς να έχεις πρόσβαση σ’ αυτά από οποιονδήποτε υπολογιστή, με μια απλή σύνδεση με το διαδίκτυο.»


Ωστόσο, σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως για παράδειγμα στην Ταϋλάνδη, στη Μαλαισία, στην Αργεντινή και στο Περού, ο αριθμός αυτός αγγίζει το 50% , κατά μέσο όρο, ενώ στις ώριμες αγορές, όπως ο Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, τα αντίστοιχα ποσοστά πέφτουν στο 33%.


«Αυτό που βλέπουμε είναι το λεγόμενο ‘leapfrog effect’. Πολλοί νέοι χρήστες υπολογιστών και τεχνολογίας πληροφοριών μεταπηδούν αμέσως στο cloud computing», σύμφωνα με τον Πρόεδρο και CEO της BSA, Robert Holleyman. «Αν κάποιος ζει σε μια αναπτυσσόμενη αγορά και χρησιμοποιεί υπολογιστή, τότε είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιεί υπηρεσίες cloud computing, έστω και ορισμένες μόνο φορές για e-mail, επεξεργασία κειμένων, αποθήκευση αρχείων ή φωτογραφιών – παρ’ όλο που ενδεχομένως να μην συνειδητοποιεί ότι αυτές οι υπηρεσίες αποτελούν μέρος του cloud computing».


Σε διεθνές επίπεδο, 88% των χρηστών cloud που αναγνωρίζουν ότι το χρησιμοποιούν, δηλώνουν ότι η χρήση είναι κατ’ αρχάς για προσωπικούς λόγους, ενώ 33% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud για επιχειρηματικούς λόγους. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι λίγο υψηλότερα στις αναπτυσσόμενες αγορές σε σύγκριση με τις πιο ώριμες. Οι δωρεάν υπηρεσίες για προσωπική χρήση κατέχουν κυρίαρχη θέση σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, 33% των χρηστών cloud σε διεθνές επίπεδο – με παρόμοια ποσοστά σε αναπτυσσόμενες και ώριμες αγορές – δηλώνουν ότι πληρώνουν για τις μισές από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν για επιχειρηματικούς λόγους.


«Προς το παρόν, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, είναι μικρότερες από τις πιο ώριμες», δήλωσε ο Robert Holleyman. «Ωστόσο φαίνονται να είναι εξίσου έτοιμες να υιοθετήσουν υπηρεσίες cloud επί πληρωμή. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη διεθνή αγορά cloud computing».


Η έρευνα της BSA αποκαλύπτει όμως και έναν άλλο λόγο ανησυχίας: Σε όλο τον κόσμο, 42% όσων υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν πληρωμένες υπηρεσίες cloud για επιχειρηματικούς λόγους, αναφέρουν, επίσης, ότι μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασής τους (Log-incredentials) εντός της εταιρείας τους. Υπάρχει, ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα διαφορά εδώ, ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις ώριμες αγορές: Στις μεν πρώτες, 45% των χρηστών υπηρεσιών cloud computing σε επιχειρήσεις, αναφέρουν ότι μοιράζονται τα στοιχεία πρόσβασης σε αυτές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ώριμες αγορές είναι 30%.


«Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά», σχολίασε ο Robert Holleyman. «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι 42% των εταιρικών χρηστών κάνουν πειρατική χρήση των υπηρεσιών cloud. Κάποιες άδειες ενδέχεται να επιτρέπουν την κοινή χρήση από διαφορετικούς λογαριασμούς – και πολλοί πάροχοι υπηρεσιών cloud χρέωνουν με βάση τον όγκο των πόρων που χρησιμοποιούνται και όχι τις «θέσεις», υποβιβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημασία της οδού που θα ακολουθήσει κάποιος για να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους.»


«Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι 56% όσων χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud επί πληρωμή για εταιρική χρήση, πιστεύουν ότι δεν είναι σωστό συνάδελφοι να μοιράζονται τους ίδιους κωδικούς log-in», σύμφωνα με τον Holleyman. «Ανάλογα με τους όρους των συμβολαίων των υπηρεσιών που έχουν υπογράψει, ίσως έχουν δίκιο: η κοινή χρήση των κωδικών πρόσβασης μπορεί να αποτελεί κατάχρηση άδειας.»


«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι μοιράζονται τα στοιχεία τους για τις υπηρεσίες cloud service, παρά το ότι πιστεύουν ότι είναι λάθος, αναδεικνύει το πρόβλημα της πειρατείας λογισμικού και τη διαχρονικότητά του,» συνέχισε. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν ξεκάθαρη προστασία και να ενισχύουν την επιβολή του νόμου απέναντι σε περιπτώσεις υπεξαίρεσης και παράβασης στοιχείων ταυτοποίησης στο περιβάλλον cloud».


Στο πρώτο από τα δύο προγραμματισμένα blog posts, ο Robert Holleyman παρουσίασε σήμερα μια ανάλυση των διεθνών προτύπων χρήσης του cloud, με τις διαφορές ανάμεσα σε αναπτυσσόμενες και ώριμες αγορές, προσωπική ή εταιρική χρήση, καθώς και τη δημοτικότητα διαφορετικών τύπων υπηρεσιών.


Η επόμενη ανάρτηση του Robert Holleyman, αύριο Πέμπτη 19 Ιουλίου, θα εμβαθύνει περαιτέρω στη σημασία του ευρήματος της έρευνας που δείχνει ότι είναι κοινό στους εταιρικούς χρήστες πληρωμένων υπηρεσιών cloud, να μοιράζονται τα στοιχεία πρόσβασής τους (log-in). Στην ίδια ανάρτηση, θα περιγράψει τέσσερις διαφορετικούς τρόπους πειρατείας στο περιβάλλον cloud, μερικοί από τους οποίους αναφέρονται σε δημόσιες υπηρεσίες cloud και άλλες σε ιδιωτική χρήση υπηρεσιών cloud.


Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να αποκτήσετε πρόσβαση στα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων της έρευνας, επισκεφθείτε: www.bsa.org/techpost.