Το Internet θα παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο εμπόριο και στις συναλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Το Διαδίκτυο πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά απαλλαγμένη από υπερβολικές ρυθμίσεις. Αυτή είναι η πάγια θέση του Παγκοσμίου Συνδέσμου Τεχνολογίας & Υπηρεσιών Πληροφορικής (WITSA – World Information Technology and Services Alliance), όπως εκφράσθηκε πρόσφατα στο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του WEB που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας. Το θέμα της ρύθμισης του Διαδικτύου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του παραπάνω Φόρουμ. Μάλιστα αναφερόμενος ευθέως στο θέμα αυτό , ο πρόεδρος του WITSA κ. Dan E Khoo, επεσήμανε ότι «οι ανησυχίες των κυβερνήσεων που επιδιώκουν μια κεντρική ρύθμιση του Διαδικτύου μπορούν να εξεταστούν καλύτερα μέσα από το διάλογο μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των κυβερνητικών εκπροσώπων. Μέσω του διαλόγου αυτού θα προκύψουν οι

καλύτερες λύσεις για τη διακυβέρνηση του διαδικτύου».

Το Internet είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και θα παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο εμπόριο και στις συναλλαγές τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο WITSA. Αλλωστε, μέχρι σήμερα, το Διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί κατά κύριο λόγο σε ένα περιβάλλον, χωρίς υπερβολικές ρυθμίσεις, αλλά με υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν στην καινοτομία, στην παραγωγικότητα  και δημιούργησαν ευκαιρίες για τους χρήστες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Σήμερα, οι φορείς χάραξης πολιτικής και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο εξετάζουν έναν ευρύ αριθμό ρυθμιστικών προσεγγίσεων με στόχο την αντιμετώπιση του spam, των malware, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων ζητημάτων. Όπως τονίζει ο WITSA, η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να είναι το κλειδί στην περαιτέρω αύξηση και στην ασφάλεια του Διαδικτύου, χωρίς να “πνιγούν” η καινοτομία και οι επενδύσεις στο χώρο.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για το θέμα είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα το 2006, συνεχίστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ακολούθησε το φόρουμ της Ινδίας. Το Internet Governance Forum θεωρεί, ότι τόσο η βιομηχανία τεχνολογίας όσο και κυβερνητικοί εκπρόσωποι πρέπει να εστιάσουν σε βασικές προτεραιότητες που αποτελούν θεμελιώδεις βάσεις της δομής της κοινωνίας των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου.