Ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή του Silphium, του νέου υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών στη Μεσόγειο.


Silphium NetworkΑυτό ανακοίνωσε ο Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός της Λιβύης (LITC- Libya International Telecommunication Company) και η OTEGLOBE, θυγατρική του ΟΤΕ για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.


Πρόκειται για το ίδιο καλώδιο την κατασκευή του οποίου οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2010 αλλά λόγω των αναταραχών στη Λιβυή, οι σχετικές εργασίες είχαν προσωρινά ανασταλεί. Το Silphium θα συνδέει τη Λιβύη με την Ελλάδα και η διασύνδεση θα γίνει στους διεθνείς καλωδιακούς σταθμούς των πόλεων Derna και Χανίων αντίστοιχα.


Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών των δύο εταιρειών πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η διασύνδεση του υποβρύχιου καλωδίου με τον αντίστοιχο διεθνή σταθμό, ενώ είχε προηγηθεί στις 7 Ιουνίου η διασύνδεση του καλωδίου με το διεθνή σταθμό στην Derna.


Σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι το Silphium θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την LITC και είναι το πρώτο καλώδιο αποκλειστικής Λιβυκής ιδιοκτησίας που θα συνδέει την Βόρειο-αφρικανική χώρα με την Ευρώπη.


Το νέο καλώδιο βασίζεται σε οπτική τεχνολογία αιχμής DWDM και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μπορεί να υποστηρίξει χωρητικότητες πλέον του 1Tera, με σκοπό να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις σε χωρητικότητες για διεθνείς ευρυζωνικές υπηρεσίες μεταξύ Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.


Η OTEGLOBE εκτός από τη διάθεση των σύγχρονων εγκαταστάσεων του καλωδιακού σταθμού των Χανίων, θα εξασφαλίσει στην LITC και τη διασύνδεσή της με τους μεγαλύτερους κόμβους internet στην Ευρώπη, μέσω των υψηλής διαθεσιμότητας χερσαίων διεθνών υποδομών της. Πιο συγκεκριμένα θα αξιοποιηθούν τα δίκτυα οπτικών ινών TBN & GWEN, τα οποία διασυνδέουν την Ελλάδα με την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και των Βαλκανίων αντίστοιχα.


Το νέο υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα, με την προσαιγιάλωσή του στο σταθμό των Χανίων της Κρήτης, ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας ως το νέο τηλεπικοινωνιακό κόμβο στη Μεσόγειο. Ο συγκεκριμένος σταθμός που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και εξυπηρετεί τις ανάγκες και άλλων διεθνών καλωδιακών συστημάτων, επιλέχθηκε από την LITC λόγω της υψηλής του αξιοπιστίας καθώς επίσης και της εναλλακτικής και ασφαλέστερης όδευσης που προσφέρει έναντι των άλλων υποδομών στην περιοχή, διασφαλίζοντας έτσι αξιόπιστες υπηρεσίες.


Με την επένδυση αυτή η LITC ενισχύει τη διεθνή παρουσία της, που βασίζεται επίσης σε συμμετοχές σε άλλες μεγάλες κοινοπραξίες καλωδιακών συστημάτων.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LITC, κ. Kamal Farhat δήλωσε: «Η επανεκκίνηση των εργασιών του Silphium αποτελεί ορόσημο καθώς η Λιβυή κάνει ένα άνοιγμα στον κόσμο ενώ παράλληλα όλη η περιοχή μπαίνει σε μία δημοκρατική πλέον εποχή. Το internet βοήθησε να μεταφερθεί η εικόνα του αγώνα του Λιβυκού λαού ενάντια σε μία από τις πιο σκληρές δικτατορίες του κόσμου και τώρα θα βοηθήσει να χτιστεί η οικονομία της χώρας και να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό της σύστημα. Το Silphium θα αποτελέσει μία από τις βασικές πύλες της Λιβυής για τη σύνδεσή της με τα διεθνή κέντρα internet της Ευρώπης».


«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την επανεκκίνηση των εργασιών του Sillphium και κυρίως γιατί αυτή η ενέργεια συνοδεύεται από ελπιδοφόρα μηνύματα για ευημερία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο κ. Ντίνος Ανδρέου, Διευθύνων Σύμβουλος της OTEGLOBE και πρόσθεσε «Όσον αφορά στην OTEGLOBE, αξιοποιώντας τόσο το γεωγραφικό μας πλεονέκτημα, όσο και τις άρτιες διεθνείς δικτυακές μας υποδομές, ερχόμαστε να καλύψουμε και πάλι τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις διεθνούς ευρυζωνικότητας μεταξύ της Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, φέρνοντάς μας παράλληλα πιο κοντά στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, να καθιερώσουμε την Ελλάδα το νέο τηλεπικοινωνιακό κόμβο της Μεσογείου».