Στο πλαίσιο της τακτικής συνόδου για τους προγραμματιστές WWDC, η Apple παρουσίασε το νέο iOS και νέα μοντέλα φορητών υπολογιστών.


Apple

Apple

Οι νέοι Air θα έχουν ισχυρότερο επεξεργαστή, έναν διπύρηνο i7 μέχρι και 2GHz, και περισσότερη μνήμη όπως και ταχύτερη κάρτα γραφικών. Θα έχουν δίσκο solid state 512 GB, κάμερα 720p και USB 3.0. Η ανάλυση της οθόνης δεν θα αλλάξει. Ανανεωμένοι και οι νέοι MacBook Pro που έχουν ταχύτερα υποσυστήματα στις ίδιες περίπου τιμές. Και τα δύο μοντέλα θα είναι άμεσα διαθέσιμα.


Ο MacBook Pro νέας γενιάς είναι ένας πολύ λεπτός και ελαφρύς υπολογιστής με οθόνη τεχνολογίας Retina 15,4 ιντσών σε ανάλυση 2880×1800. Πρόκειται για την ίδια οθόνη πολύ υψηλής ανάλυσης που έχουν τα τελευταίας γενιάς iPhone και iPad. Θα έχει τετραπύρηνους επεξεργαστές i7 μέχρι 2,7 GHz, SSD χωρητικότητας 768 GB και θα μπορεί να φέρει μέχρι και 16 GB μνήμης. Η τιμή του θα αρχίζει από 2.199 δολάρια αλλά θα ανέβει περισσότερο γιατί οι πελάτες μπορούν να το παραγγέλλουν όπως το θέλουν.


Η νέα έκδοση του λειτουργικού για υπολογιστές, η Mountain Lion, η 10.8 στην επίσημη αρίθμηση, έρχεται με «200 νέα χαρακτηριστικά», πολλά από τα οποία είναι δανεισμένα από το iOS. Εκτός από τα μηνύματα (Messages), στο νέο OSX ενσωματώνεται η δυνατότητα προφορικών εντολών, αν και για την ώρα δεν περιλαμβάνεται κάτι αντίστοιχο με τη Siri των iPhone. Ενσωματώνεται ακόμη η δυνατότητα αποστολής tweet από εφαρμογές όπως ο Safari, ο οποίος αποκτά πλέον δυνατότητες συγχρονισμού στο σύννεφο. To Mountain Lion θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο και η αναβάθμιση θα κοστίζει 19,99 δολάρια.


Σε ό,τι αφορά την έκτη έκδοση του iOS (και αυτό με «πάνω από 200 νέα χαρακτηριστικά») θα έχει, μεταξύ άλλων, μία βελτιωμένη εκδοχή της Siri, του προσωπικού βοηθού που απαντά στα ερωτήματα των χρηστών ψάχνοντας το Ίντερνετ. Η Siri θα απαντά πλέον για το πρόγραμμα των σινεμά, θα κλείνει τραπέζι σε εστιατόρια ενώ θα μπορεί να εκκινεί εφαρμογές εγκατεστημένες στο κινητό.


Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή των χαρτών (Maps) που γράφτηκε εξαρχής και δεν χρησιμοποιεί πλέον τους χάρτες της Google. Ένα πρωτότυπο χαρακτηριστικό είναι ότι η εφαρμογή των χαρτών θα ενσωματώνει δυναμικά δεδομένα από τους χρήστες και θα ειδοποιεί για μποτιλιαρίσματα, ατυχήματα ή άλλα προβλήματα, ακόμα και τα βενζινάδικα. Στο «πακέτο» θα ενσωματώνεται και η λειτουργικότητα της Siri.


Το iOS 6 διατίθεται σε έκδοση beta για τους προγραμματιστές και θα κυκλοφορήσει στο κοινό το φθινόπωρο.