Η Cisco ανακοίνωσε τα συμπεράσματα της έρευνας Cisco IBSG Horizons Study που διεξήγαγε σε 600 επικεφαλείς IT και επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.


CISCO_200Από τα συμπεράσματα αυτά προκύπτει ότι ο κλάδος της τεχνολογίας των πληροφοριών δέχεται και σε ορισμένες περιπτώσεις ενστερνίζεται, την τάση BYOD ως μια πραγματικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο. Η μελέτη δείχνει επίσης κάποια από τα μετρήσιμα οφέλη και την πολυπλοκότητα της δυνατότητας επιλογής και χρήσης κινητών συσκευών για την εργασία μέσω του δικτύου της εταιρείας. Παράλληλα με τη δημοσίευση της μελέτης, η Cisco παρουσίασε το «Smart Solutions» για τις επιχειρήσεις αλλά και τις ευκαιρίες για τους παρόχους υπηρεσιών να διαθέσουν στους πελάτες και τους τελικούς χρήστες την ευκαιρία να αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες της εργασίας από απόσταση είτε είναι στο γραφείο, στο σπίτι ή στους χώρους / περιοχές όπου μετακινούνται.


Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις επιτρέπουν πλέον την τάση BYOD, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 95% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους επιτρέπουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη χρήση στο χώρο εργασίας συσκευών που ανήκουν στους εργαζόμενους. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος των συνδεδεμένων συσκευών ανά εργαζόμενο αναμένεται να φθάσει στο 3,3 έως το 2014, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2,8 το 2012. Οι υπεύθυνοι μηχανογράφησης αντισταθμίζουν θέματα ασφάλειας και υποστήριξης με την πραγματική δυνατότητα αποκόμισης σημαντικών οφελών κόστους και παραγωγικότητας από την τάση BYOD.


Επιπλέον, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η τάση BYOD είναι μόνο η αρχή μιας πορείας που οδηγεί προς μεγαλύτερα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων στο χώρο του IT χαρακτήρισαν την τάση BYOD ως κάπως θετική ή πολύ θετική για τις επιχειρήσεις τους, ενώ βλέπουν σημαντικές προκλήσεις για την τεχνολογία των πληροφοριών. Τα συμπεράσματα αυτά υπογραμμίζουν ότι η τάση BYOD έχει εδραιωθεί και τα διευθυντικά στελέχη αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη για μια πιο ολιστική, επεκτάσιμη προσέγγιση που αντιμετωπίζει τα ζητήματα τoυ mobility, της ασφάλειας, του virtualization και της διαχείρισης πολιτικής δικτύου, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το κόστος ενώ ταυτόχρονα παρέχεται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.


Τα συμπεράσματα της έρευνας ενισχύουν τη θέση της Cisco ότι το mobility πρέπει να επεκταθεί πέρα από την τάση BYOD ώστε να συμπεριλάβει την ενοποίηση του συνόλου των λύσεων των παρόχων υπηρεσιών, όπως την ασφάλεια, τη συνεργασία και το (desktop virtualization).


Περισσότεροι επικεφαλείς στον χώρο της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επιχειρήσεων λένε ναι στην τάση BYOD
• Το 95% των επιχειρήσεων επιτρέπουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη χρήση στο χώρο εργασίας συσκευών που ανήκουν στους εργαζόμενους.
o Το 84% των ερωτηθέντων όχι μόνο επιτρέπουν τη χρήση στο χώρο εργασίας συσκευών που ανήκουν στους εργαζόμενους, αλλά επίσης προσφέρουν κάποιο επίπεδο στήριξης.
o Το 36% των επιχειρήσεων που ερευνήθηκαν παρέχουν πλήρη υποστήριξη για συσκευές που ανήκουν στους εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, προσφέρουν υποστήριξη για κάθε συσκευή (smartphone, tablet, φορητό υπολογιστή κ.λπ.) που ο εργαζόμενος φέρνει στο χώρο εργασίας.
• Η κινητικότητα και η χρήση συσκευών αυξάνονται: Ποσοστό 78% των υπαλλήλων γραφείου στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν μια φορητή συσκευή για λόγους εργασίας, και το 65% αυτών των υπαλλήλων χρειάζονται κινητή συνδεσιμότητα για να εκτελέσουν την εργασία τους. Έως το 2014, ο μέσος όρος των συνδεδεμένων συσκευών ανά εργαζόμενο γνώσης αναμένεται να φθάσει το 3,3, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2,8 το 2012.
o Κατά μέσο όρο, το 2014 οι πρωτοβουλίες για την κινητικότητα θα απορροφούν το 20% του προϋπολογισμού στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών έναντι του 17% το 2012.
• Πολλοί ηγέτες στον χώρο της τεχνολογίας των πληροφοριών (76%) θεωρούν την «καταναλωτικοποίηση» «κάπως» ή «εξαιρετικά» θετική για τις επιχειρήσεις τους.
o Μεταξύ των ερωτηθέντων, τα δύο κορυφαία αναμενόμενα οφέλη από την τάση BYOD ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων (περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία) και η αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία.
• Οι εργαζόμενοι θέλουν να εργάζονται με τον δικό τους τρόπο: Οι εργαζόμενοι στρέφονται προς την τάση BYOD επειδή θέλουν να έχουν περισσότερο έλεγχο της εργασίας τους:
o Το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν την «επιλογή συσκευής» ως την κορυφαία προτεραιότητα BYOD των εργαζομένων (τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την αγαπημένη τους συσκευή οπουδήποτε).
o Η δεύτερη προτεραιότητα BYOD των εργαζομένων είναι η επιθυμία τους να ασχολούνται με προσωπικές δραστηριότητες κατά την εργασία και να εργάζονται στον προσωπικό τους χρόνο.
o Οι εργαζόμενοι θέλουν επίσης να φέρνουν τις δικές τους εφαρμογές στην εργασία: το 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μη εγκεκριμένες εφαρμογές – ειδικά τα κοινωνικά δίκτυα, email με τεχνολογία cloud και εφαρμογές ανταλλαγής στιγμιαίων μηνυμάτων – είναι κάπως ή πολύ πιο διαδεδομένες σήμερα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.
o Οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν για τη βελτίωση της εργασιακής τους εμπειρίας. Σύμφωνα με τη Cisco IBSG, ένας συνηθισμένος υπάλληλος της Cisco που επιλέγει να χρησιμοποιεί τη δική του συσκευή στην εργασία πληρώνει, κατά μέσο όρο, 600 δολάρια πριμοδότηση για να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
• Τα οφέλη της BYOD συσσωρεύονται: Τα οφέλη της τάσης BYOD ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και τις απαιτήσεις εργασίας του κάθε εργαζομένου. Η Cisco IBSG εκτιμά ότι τα ετήσια οφέλη από την τάση BYOD κυμαίνονται από 300 έως 1.300 δολάρια ΗΠΑ ανά εργαζόμενο, ανάλογα με τη θέση εργασίας του.


Ασφάλεια και τεχνική υποστήριξη
• Η ασφάλεια και η τεχνική υποστήριξη είναι οι κορυφαίες προκλήσεις που φέρνει η τάση BYOD: Οι ερωτηθέντες ανέφεραν, για πολλές κινητές πλατφόρμες, θέματα ασφάλειας / προστασίας της ιδιωτικότητας και τεχνικής υποστήριξης ως τις κορυφαίες προκλήσεις της τάσης BYOD.
• Η αύξηση των συσκευών απαιτεί νέα πολιτική και μια προσέγγιση για τον έλεγχο του κόστους: Σύμφωνα με την ανάλυση της Cisco IBSG, μόνο το 14% του κόστους της τάσης BYOD σχετίζεται με το υλικό, τονίζοντας τη σημασία της επιλογής των σωστών μοντέλων διακυβέρνησης και υποστήριξης για τον έλεγχο αυτού του κόστους.


Αυξάνεται το Desktop Virtualization
• Οι εταιρείες αναγνωρίζουν την αξία του desktop virtualization: Το 98% των ερωτηθέντων ήταν ενήμεροι σχετικά με το desktop virtualization. Το 68% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι η πλειοψηφία των θέσεων των εργαζομένων γνώσης είναι κατάλληλες για desktop virtualization και το 50% σημείωσαν ότι η εταιρεία τους βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής μιας στρατηγικής desktop virtualization.
• Το desktop virtualization ωφελεί τρεις βασικούς τομείς: (1) την επιχειρηματική συνέχεια, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές μέσα από πολλές τοποθεσίες και συσκευές, ακόμη και αν, για παράδειγμα, ένας κεντρικός υπολογιστής τεθεί εκτός λειτουργίας, (2) την παραγωγικότητα των εργαζομένων, και (3) τις δαπάνες της μηχανογράφησης.
• Η προστασία των δεδομένων αποτελεί κορυφαίο ζήτημα: Αποτελεί προτεραιότητα ύψιστης σημασίας να διασφαλίζεται ότι μόνο τα κατάλληλα πρόσωπα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα της εταιρείας και των πελατών.


Βέλτιστη «εξατομικευμένη» κινητή εμπειρία
Η Cisco προσφέρει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών κινητικότητας ώστε να βοηθήσει τους παρόχους υπηρεσιών και τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν μια ολιστική, επεκτάσιμη προσέγγιση για τις πρωτοβουλίες κινητικότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος υπό έλεγχο και βελτιστοποιώντας την εμπειρία του χρήστη.


Για τις επιχειρήσεις, η Cisco καινοτομεί με άξονα το λεγόμενο Ενοποιημένο χώρο εργασίας (Unified Workspace) της Cisco. Το Unified Workspace είναι μια ολοκληρωμένη και στρατηγική προσέγγιση για τον χώρο εργασίας των επιχειρήσεων που έχει ως μόνο στόχο να επιτρέπει την πρόσβαση στους εργαζόμενους σε όλους τους ανθρώπινους και μη πόρους που χρειάζονται για να εργάζονται αποτελεσματικά από οπουδήποτε, με οποιαδήποτε συσκευή επιλέγουν και με βελτιωμένη ποιότητα εμπειρίας. Με λίγα λόγια, με το Unified Workspace οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους, όπου και αν είναι, οτιδήποτε αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά τους. Για παράδειγμα, αντί ένας εργαζόμενος να έχει στη διάθεσή του μόνο δυνατότητες φωνητικής επικοινωνίας κατά τις μετακινήσεις του, γιατί να μην μπορεί επίσης να έχει δυνατότητες θέσης και παρουσίας;


Στο πλαίσιο του Unified Workspace, οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες στην ίδια τη συσκευή, όπως είναι οι εκδόσεις εφαρμογών συνεργασίας ανεξαρτήτως πλατφόρμας, π.χ. Cisco WebEx® και Cisco Jabber™. Ενώ θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άλλες εφαρμογές και δεδομένα εικονικά μέσω μιας κεντρικής εικονικής επιφάνειας εργασίας στο κέντρο δεδομένων με πλήρεις και πλούσιες δυνατότητες πολυμέσων, χρησιμοποιώντας την υποδομή Cisco Virtualization Experience Infrastructure (VXI).


Για να κάνει αυτήν τη στρατηγική πραγματικότητα, η Cisco προσφέρει μια σειρά από «έξυπνες λύσεις» που έχουν δοκιμαστεί και επικυρωθεί πλήρως και μπορούν να βοηθήσουν τους διευθυντές μηχανογράφησης και τους ηγέτες στον χώρο της τεχνολογίας των πληροφοριών να αυξήσουν την επιχειρηματική αποδοτικότητα και να μειώσουν το κόστος και την περιπλοκότητα που σχετίζονται με την κινητικότητα. Οι λύσεις, οι οποίες βασίζονται σε ένα κοινό τεχνολογικό πλαίσιο και υποστηρίζονται από υπηρεσίες της Cisco και των συνεργατών της, συμβάλουν στην αύξηση της ικανοποίησης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, επιτρέποντάς τους να «εργάζονται με τον δικό τους τρόπο», διασφαλίζοντας την άκρα ασφάλεια της επιχείρησης και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.


– Έξυπνη λύση BYOD: Η έξυπνη λύση BYOD της Cisco μεταμορφώνει το χώρο εργασίας, προσφέροντας διαχείριση κύκλου ζωής BYOD από άκρο σε άκρο. Η λύση συμβάλει στη διασφάλιση των δεδομένων με ενιαία πολιτική, προσφέρει απαράμιλλη εμπειρία με ισχυρά εργαλεία συνεργασίας και απλοποιεί τις διαδικασίες με την προληπτική διαχείριση.
– Έξυπνη λύση VXI: Η έξυπνη λύση VXI της Cisco είναι ένα σύστημα desktop virtualization, που εκτείνεται στις αρχιτεκτονικές κέντρου δεδομένων, δικτύων χωρίς όρια και συνεργασίας για να προσφέρει εξαιρετική συνεργασία και εμπειρία χρήστη πλούσια μέσα σε μία πλήρως ολοκληρωμένη, ανοικτή και επικυρωμένη λύση desktop virtualization.
– Έξυπνη λύση Remote Expert: Η λύση Remote Expert της Cisco είναι μια ολοκληρωμένη λύση που επιτρέπει την εικονική επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο μέσω βίντεο και online ανταλλαγής εντύπων από την εργασία ή το σπίτι, εντοπίζοντας και παρέχοντας πρόσβαση στον καταλληλότερο ειδικό για το κάθε θέμα από οπουδήποτε.


Οι παραπάνω λύσεις που απευθύνονται στις επιχειρήσεις αποτελούν βασικές συνιστώσες των λύσεων κινητικότητας της Cisco, όπου περιλαμβάνεται επίσης ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας και υπηρεσιών για παρόχους υπηρεσιών. Η Cisco προσφέρει λύσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν υψηλών επιδόσεων κινητά δίκτυα με αδιάλειπτη περιαγωγή μεταξύ κυψελωτών και ασύρματων δικτύων, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διασφάλιση της βελτιστοποίησης της εμπειρίας ως προς τις χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες και συσκευές. Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν στους παρόχους υπηρεσιών να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις εύρους ζώνης αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ικανότητά κέρδους από τους πελάτες τόσο εντός όσο και εκτός των δικτύων τους. Για παράδειγμα, όπως πολλές καφετέριες σήμερα διαφημίζουν hotspot, πρόσθετες υπηρεσίες κινητικότητας που προσφέρονται από τους παρόχους υπηρεσιών θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε αυτές τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.


Σύμφωνα με τη μελέτη Visual Networking Index (που θα δημοσιευτεί στις 30 Μαΐου), το σύνολο των συσκευών και των συνδέσεων στο Internet θα αυξηθεί από 10,3 δισεκατομμύρια το 2011 στον εκπληκτικό αριθμό των 18.9 δισεκατομμυρίων το 2016, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε μόλις πέντε χρόνια. Αυτό προσφέρει στους παρόχους υπηρεσιών σαφείς ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους και την προσφορά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους πελάτες.