Αύξηση 19,18% σημειώνεται στον αριθμό συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες στην Ελλάδα.


Visa Europe logoΕπέκταση των σημείων αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών, ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών και έμφαση στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες οι βασικές προτεραιότητες της Visa Hellas για το 2012.


Σημαντική είναι η άνοδος που παρατηρήθηκε στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες Visa στα σημεία πώλησης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2011. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 13,8 εκατομμύρια συναλλαγές, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 19,18% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ η δαπάνη με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης αυξήθηκε επίσης κατά 7,08% φτάνοντας τα €920 εκατ.


Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα της χρήσης των χρεωστικών καρτών σε σχέση με τα μετρητά, και αντιλαμβάνονται σαφώς τη διαφοροποίηση μεταξύ χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας.


Εύκολες και ασφαλείς συναλλαγές με χρεωστική κάρτα Visa
Οι πληρωμές με χρεωστικές κάρτες Visa αποτελούν τον πλέον άμεσο, εύκολο, ασφαλή, και σύγχρονο τρόπο ηλεκτρονικών πληρωμών καθώς απλοποιούν τις καθημερινές συναλλαγές σε supermarket, βενζινάδικα, εστιατόρια, πολυκαταστήματα, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό των κατόχων. Η ευρύτερη αποδοχή των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους εμπόρους με παροχή κινήτρων για χρήση στα σημεία πώλησης και η αποφυγή της χρήσης μετρητών αναμένεται να αυξήσουν τη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι οποίες, εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν στους καταναλωτές, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και στην οικονομία της χώρας. Έχει αποδειχτεί από σχετικές έρευνες ότι μία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας κατά 10% μπορεί να επιφέρει μείωση της παραοικονομίας κατά 5%.


Η Visa φέρνει τις ανέπαφες πληρωμές στην Ελλάδα
Οι ανέπαφες πληρωμές αποτελούν μια πρακτική εναλλακτική στη χρήση μετρητών, κυρίως όσον αφορά σε αγορές μικρής αξίας. Ο καταναλωτής απλά κρατά την κάρτα ανέπαφων συναλλαγών μπροστά από το τερματικό και η πληρωμή ολοκληρώνεται εύκολα και γρήγορα, σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, μειώνοντας σημαντικά την αναμονή σε ουρές. Οι ανέπαφες πληρωμές αποτελούν την ιδανική λύση για περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός συναλλαγών μικρής αξίας, όπως στα fast food, στα ψιλικατζίδικα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως το Μετρό ή σε σημεία χωρίς επίβλεψη, όπως παρκόμετρα. Η βάση για αυτές τις συναλλαγές είναι η τεχνολογία EMV chip, η οποία ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα.


Οι πρώτες ανέπαφες πληρωμές στη χώρα μας πραγματοποιούνται σταδιακά από τον Απρίλιο του 2012, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται με επιτυχία καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση στη χρήση καρτών ανέπαφων πληρωμών για συναλλαγές μικρής αξίας. Στόχος είναι η εξάπλωση και στην ελληνική αγορά των γρήγορων και τεχνολογικά εξελιγμένων μικρών συναλλαγών, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ραγδαίες εξελίξεις των ηλεκτρονικών πληρωμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην προσέγγιση επιχειρήσεων που παραδοσιακά δεν αποδέχονται τη χρήση καρτών για την πραγματοποίηση συναλλαγών (καφέ, περίπτερα κλπ). Έως το τέλος Μαΐου 2012 θα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά περίπου 2.000 κάρτες τεχνολογίας ανέπαφων πληρωμών.


Στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη περίπου 34 εκατ. κάρτες ανέπαφων συναλλαγών Visa και 266.000 τερματικά πραγματοποίησης τέτοιων συναλλαγών.


Οι πληρωμές του μέλλοντος στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 στο Λονδίνο
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας χορηγίας των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο, η Visa αναπτύσσει και διαχειρίζεται αποκλειστικά το δίκτυο πληρωμών σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Έτσι, η τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε όλο το δίκτυο πληρωμών και στους χώρους που θα διεξαχθούν οι Αγώνες, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 θα εφαρμοστεί ακόμη και στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών του Λονδίνου.


Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το χώρο των ανέπαφων πληρωμών, καθώς τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την υιοθέτησή τους θα προβληθούν παγκοσμίως. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Visa, η διαθεσιμότητα και η χρηστικότητα αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την επιτυχή προώθηση των ανέπαφων πληρωμών και οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 του Λονδίνου θα επηρεάσουν θετικά τη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα:
– Το 85% των Βρετανών που χρησιμοποιούν ανέπαφες πληρωμές θα τις πρότειναν στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον
– 90% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η χρήση ανέπαφων συναλλαγών κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη
– Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους χρήστες της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι ανέπαφες πληρωμές υιοθετούνται κατά 58% από ανθρώπους σε κατάσταση βιασύνης, 30% από ανθρώπους που περιμένουν σε ουρές, 26% από όσους βρίσκονται σε πολυσύχναστα μέρη


Η ευκολία και η ασφάλεια που παρέχουν οι κάρτες Visa σε συνδυασμό με τις διευρυμένες δυνατότητες για ανέπαφες πληρωμές θα διευκολύνουν την πλειοψηφία των επισκεπτών των Αγώνων να περιορίσουν εντυπωσιακά τη χρήση μετρητών, εφόσον το επιθυμούν.


Παράλληλα, η Visa προωθεί και πληρωμές μέσω κινητών στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Samsung, και το Samsung Galaxy S III, το επίσημο τηλέφωνο των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πληρωμών μέσω της τεχνολογίας Near Field Communication (NFC).