H MasterCard αποκαλύπτει τη λίστα με τις ανεκτίμητες στιγμές του θεσμού, επιλεγμένες από φιλάθλους από την Ευρώπη.


mastercardΗ MasterCard ανακοίνωσε τις δέκα πιο ανεκτίμητες στιγμές στην ιστορία του UEFA Champions League, όπως ψηφίστηκαν από φιλάθλους σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε έκθεση της MasterCard και του European Business School (EBS).


Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το ‘θαύμα της Κωνσταντινούπολης’ και η διπλή απόκρουση του Ντούντεκ, χάρη στην οποία η Liverpool FC κέρδισε το πέμπτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε επίπεδο Συλλόγων. Στη δεύτερη θέση, το εκπληκτικό βολέ του Ζιντάν που κατέληξε σε γκολ για τη Real Μαδρίτης CF, και στην τρίτη τα δύο γκολ της Manchester United FC στις καθυστερήσεις του Τελικού του 1999, χρονιά στην οποία η Μάντσεστερ κέρδισε και τους τρεις τίτλους – Πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας, και UEFA Champions League.


Το ολοκληρωμένο Top Ten
1. Τελικός 2005: Η Liverpool FC και το θαύμα της Κωνσταντινούπολης
Στον Τελικό εναντίον της AC Milan, η Liverpool FC θεωρείται το αουτσάιντερ. Το σκορ του πρώτου ημιχρόνου, 3-0 υπέρ των Ιταλών, δικαιώνει πλήρως έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Οι σχολιαστές και οπαδοί συμφωνούν ότι το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει η Liverpool FC για το δεύτερο ημίχρονο είναι να περιοριστεί η έκταση της ήττας. Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν μια από τις πιο απίστευτες ανατροπές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Liverpool FC σημειώνει 3 γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Ντούντεκ, με μια εκπληκτική διπλή απόκρουση αρνείται το γκολ στο Σεβτσένκο της AC Milan και στέλνει το ματς στα πέναλτι, διαδικασία την οποία κερδίζει η Liverpool FC και κατακτά το πέμπτο της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε επίπεδο Συλλόγων.


2. Τελικός 2002: Το βολέ του Ζιντάν εναντίον της Bayer 04 Leverkusen
Χωρίς αμφιβολία, το γκολ του Ζιντάν, χάρη στο οποίο η Real Μαδρίτης CF κέρδισε τον τίτλο του Champions League το 2002, έχει συμβάλει στο να συντηρείται μέχρι και σήμερα ο θρύλος γύρω από τον συγκεκριμένο παίκτη. Μετά από σέντρα του Ρομπέρτο Κάρλος προς τη μεγάλη περιοχή, ο Ζιντάν, 17 σχεδόν μέτρα από το τέρμα και φαινομενικά εκτός ισορροπίας, κάνει μια μικρή πιρουέτα, ισορροπεί και εξαπολύει ένα δυνατό βολέ. Η μπάλα περνά πάνω από τον Χανς Γιοργκ Μπουτ και καταλήγει στα δίχτυα, χαρίζοντας στη Real Μαδρίτης CF τον 9ο Ευρωπαϊκό της τίτλο σε επίπεδο Συλλόγων.


3. Τελικός 1999: Η Manchester United FC κερδίζει τη FC Bayer Mϋnchen και κατακτά το τρεμπλ.
Η Manchester United FC, χωρίς τον Ρόι Κιν και τον Πωλ Σκόουλς στη σύνθεσή της, βρίσκεται πίσω στο σκορ από νωρίς, χάρη στο γκολ που πετυχαίνει ο Μάριο Μπάσλερ με χτύπημα φάουλ. Όλα δείχνουν ότι θα χάσει την ευκαιρία να κλείσει τη χρονιά κατακτώντας τον τρίτο της τίτλο, μετά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Αγγλίας. Όμως, δύο γκολ, από τον Τέντυ Σέρινγχαμ και τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, στις καθυστερήσεις του αγώνα ολοκληρώνουν μια επική ανατροπή. Ακόμη και ο διαιτητής του αγώνα, ο ατάραχος Πιερλουίτζι Κολίνα, δηλώνει αργότερα ότι αυτός ήταν ένας από τους αγώνες που θα μείνουν βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη του.


4. Τελικός 2010: Πυρετός το Σαββατόβραδο για την Ίντερ
Το Σαντιάγκο Μπερναμπέου φιλοξενεί τον πρώτο Τελικό του UEFA Champions League που διεξάγεται βράδυ Σαββάτου. Οι φιναλίστ, FC Bayer Mϋnchen και FC Internazionale Μιλάνο, έχουν στον πάγκο τους δύο προπονητές που έχουν ήδη κατακτήσει από ένα Champions League ο καθένας, με FC Πόρτο και AFC Ajax αντίστοιχα, αλλά είναι ο Χοσέ Μουρίνιο, και όχι ο Λουίς Φαν Γκαλ, αυτός που θα διπλασιάσει τους τίτλους του σε Τελικούς UEFA Champions League, καθώς η FC Internazionale Μιλάνο κερδίζει εύκολα με 2-0, χάρη σε δύο γκολ του Ντιέγκο Μιλίτο.


5. Τελικός 2001: η Επιστροφή της FC Bayer Mϋnchen
Μόλις δύο χρόνια μετά τον επεισοδιακό Τελικό του 1999, η FC Mϋnchen βρίσκει τη λύτρωση στο Σαν Σίρο, στον Τελικό του 2001. Με τελικό σκορ 1-1, ο αγώνας οδηγείται στην παράταση και μετά στα πέναλτι, όπου η FC Bayer Mϋnchen επικρατεί με 5-4 της Valencia CF. Παρόλο που οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στον Τελικό του 1999 είχαν ήδη αποχωρήσει από την ομάδα, το συναισθηματικό πανηγυρισμό του Σάμουελ Κουφούρ και του Στέφαν Έφενμπεργκ, έκανε το συγκεκριμένο αγώνα πραγματικά αξέχαστο.


6. Τελικός 2011: Η FC Barcelona επιβεβαιώνει την κλάση της απέναντι στη Manchester United FC
Έχοντας μάλλον κυριαρχήσει στο Αγγλικό πρωτάθλημα, και με το Wembley να δίνει ένα σχετικό ‘αέρα’ γηπεδούχου, η Manchester United FC θεωρείται η μόνη ομάδα που έχει τη δυνατότητα να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στην υπέροχη FC Barcelona του Πεπ Γκουαρντιόλα. Απ’ ό,τι φάνηκε όμως, εκείνη τη χρονιά καμία ομάδα δεν ήταν σε θέση να σταθεί απέναντι στη FC Barcelona, η οποία φτάνει σε μια καταιγιστική νίκη με σκορ 3-1, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν ότι αυτή είναι η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.


7. Τελικός 1996: Ένας Θρίαμβος για τη Γηραιά Κυρία
“Η γηραιά Κυρία” του ιταλικού ποδοσφαίρου παραμένει χωρίς Ευρωπαϊκό τίτλο για 11 χρόνια, αλλά θριαμβεύει σε βάρος της πρωταθλήτριας Ολλανδίας, AFC Ajax. Με το σκορ να παραμένει ισόπαλο και μετά την παράταση, η Juventus κερδίζει το τρόπαιο με 4-2 στα πέναλτι.


8. Τελικός 1997: Το ρεκόρ του Ρίκεν
Με τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο να έχει μόλις μειώσει το προβάδισμα της Borussia Dortmund στο ένα γκολ, ο Λαρς Ρίκεν, ένα παιδί του Ντόρτμουντ που μόλις έχει γίνει αλλαγή στο 71ο λεπτό, γίνεται ο νεώτερος σκόρερ στην ιστορία των Tελικών του UEFA Champions League, πετυχαίνοντας γκολ 16 δευτερόλεπτα αφότου μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, γκολ το οποίο σιγουρεύει τη νίκη και τον τίτλο για την ομάδα του.


9. UEFA Champions League 2012: Η SSC Napoli πιάνει την Chelsea FC στον ύπνο
Παρόλο που η Chelsea FC του Αντρέ Βίλας Μπόας προσπαθεί εδώ και καιρό να βρει την καλή της φόρμα, λίγοι πιστεύουν ότι θα καταφέρει να χάσει τόσο εμφατικά από τη Νάπολι. H εκπληκτική ‘Αγία Τριάδα’ των επιθετικών της SSC Napoli μεταφράστηκε σε μειονέκτημα δύο γκολ για την Chelsea FC και τον επαναληπτικό του Στάμφορντ Μπριτζ.


10. UEFA Champions League 2009: Η Μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ – FC Barcelona εναντίον Chelsea FC
Σε μια βραδιά γεμάτη ένταση και νεύρα, η Chelsea FC προηγείται με 1-0 της FC Barcelona, χάρη σε γκολ του Εσιέν με σουτ από τα 18 μέτρα, και δείχνει έτοιμη να σφραγίσει το εισιτήριο για τον τελικό της Ρώμης. Μετά από πολλές χαμένες ευκαιρίες και διαμαρτυρίες για πέναλτι που δεν δίνονται, ο Αντρές Ινιέστα πετυχαίνει γκολ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, με ένα εξαιρετικό μακρινό σουτ, στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό του UEFA Champions League με τρόπο που θα μείνει για πάντα χαραγμένος στη μνήμη των οπαδών της Chelsea FC.