Ανοδική πορεία καταγράφει η καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού στην περιοχή EMEA το 2011.


bsaΗ Βusiness Software Alliance (BSA) ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πειρατείας και τη νομιμοποίηση μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού που χρησιμοποιούνται από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), έχουν ενταθεί σημαντικά κατά τον τελευταίο χρόνο, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 13%. Παράλληλα, ο αριθμός των νομικών διαδικασιών εναντίον εταιριών που βρέθηκαν να χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό αυξήθηκε κατά 31%.


Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, η BSA παρέχει πληροφόρηση για την αξία του αυθεντικού λογισμικού και υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν νόμιμο λογισμικό. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι παρά το επιφανειακό όφελος που μπορεί να φαίνεται ότι απολαμβάνουν λόγω του μειωμένου κόστους αγοράς ή εγκατάστασης, οι συνέπειες από τη χρήση παράνομου λογισμικού είναι πολλές, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε οικονομικό ή νομικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η πιθανή απώλεια αρχείων, η προσβολή από ιούς, οι αποζημιώσεις προς τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμα και η παραπομπή στη δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011, στην ελληνική αγορά καταβλήθηκε αποζημίωση στα πλαίσια εξωδικαστικού συμβιβασμού που έφτασεσχεδόν τα 36.000€.


Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και ορισμένοι κυβερνητικοί φορείς, όπως το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει δημιουργήσει εξειδικευμένο τμήμα για την πάταξη της πειρατείας λογισμικού. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Σφακιανάκη, προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:


«Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημιούργησε πρόσφατα το τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων για την πάταξη της πειρατείας λογισμικού μέσω διαδικτύου. Το τμήμα αυτό είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για υποθέσεις κλοπής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παρέχει και συνδρομή σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες που διερευνούν σχετικές υποθέσεις.


Από την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω τμήματος έως σήμερα, έχουμε διερευνήσει πολλές σχετικές υποθέσεις και έχουν συλληφθεί στα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας 35 άτομα, ενώ έχουν κατηγορηθεί 88 άτομα και έχουν αποκλεισθεί ηλεκτρονικά σε χρονικό διάστημα 2 ετών, 2.035.000 on line χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι παράνομα είχαν προσβαση και χρησιμοποιούσαν λογισμικό. Οι έρευνες αφορούσαν εταιρείες πληροφορικής ή ιδιώτες, που χρησιμοποιούσαν ή διακινούσαν μεταξύ άλλων, με ή χωρίς αμοιβή, πειρατικό λογισμικό μέσω ιστοσελίδων. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε και εμείς με τον τρόπο μας στην προστασία των εταιρειών πληροφορικής και των εργαζομένων τους, καθώς και τη θωράκιση της αγοράς αυτής από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».


«Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα προϊόντα λογισμικού προστατεύονται από το νόμο. Όταν μια επιχείρηση αποκτά νόμιμο λογισμικό, αγοράζει μαζί και μια άδεια χρήσης του συγκεκριμένου λογισμικού σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Αν ένας χρήστης δημιουργήσει περισσότερα αντίγραφα του λογισμικού από αυτά που επιτρέπει η άδεια, λειτουργεί παράνομα», σχολίασε η κυρία Μαρίνα Ανωγιάτη, Επικεφαλής της Επιτροπής εταιριών μελών της BSA στην Ελλάδα.


Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη νομιμότητα του λογισμικούπου χρησιμοποιούν, μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα της BSA,www.bsa.org.