Κατά 4% ενισχύθηκαν οι συγκρίσιμες πωλήσεις της Philips κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.


philips-logoΕιδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι συγκρίσιμες πωλήσεις στην Φροντίδα Υγείας αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, με πολύ σημαντική αύξηση 27% σε περιοχές ανάπτυξης. Οι συγκρίσιμες παραγγελίες εξοπλισμού αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση, με κυριότερες αυτές του τομέα Patient Care & Clinical Informatics. Το περιθώριο EBITA για το τρίμηνο ανήλθε σε 10.2%.


Οι πωλήσεις στον τομέα Consumer Lifestyle μειώθηκαν κατά 1% σε συγκρίσιμη βάση, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη στους τομείς της Προσωπικής Φροντίδας, Υγείας & Ευεξίας σε συνδυασμό με τον τομέα Οικιακών Συσκευών αντισταθμίστηκε από τη μείωση στη Lifestyle Διασκέδαση. Το αναφερόμενο περιθώριο EBITA για το τρίμηνο ήταν 20.1%, καθώς το εφάπαξ κέρδος από την επέκταση της συνεργασίας με τη Sara Lee επηρέασε τα αποτελέσματα θετικά.


Οι συγκρίσιμες πωλήσεις στον τομέα Φωτισμού αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση. Μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων σε όλες τις δραστηριότητες μετριάστηκε μερικώς από την πτώση στα Lumileds. Οι πωλήσεις των LED αυξήθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 και πλέον αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου των πωλήσεων στο Φωτισμό. Ο τομέας Φωτισμού πέτυχε υψηλή μονοψήφια ανάπτυξη των πωλήσεων στις περιοχές ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από λειτουργικά θέματα στον τομέα Consumer Luminaires και Lumileds, καθώς και από την εφάπαξ ζημία στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το αναφερόμενο EBITA ήταν 3.0%.


Έχει ολοκληρωθεί το 43% του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών των 2 δισ. ευρώ που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011.


Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, το πολυετές πρόγραμμα «Accelerate!» συνέχισε να κερδίζει έδαφος, έχοντας ακόμη πολλές δυνατότητες. Η εφαρμογή της προσέγγισης σχετικά με τη διαχείριση της απόδοσης έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις και αύξηση των μεριδίων αγοράς σε αρκετές συνδυασμένες αγορές. Η σταδιακή εξοικονόμηση στο πρώτο τρίμηνο του 2012 έφτασε στα 37 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2012 η αθροιστική εξοικονόμηση αναμένεται να είναι 400 εκατ. ευρώ.


Σχόλιο του κ. Frans van Houten, Διευθύνοντος Συμβούλου της Royal Philips Electronics: “Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2012 είναι ενθαρρυντικά, και αποτελούν ένα περαιτέρω βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη Philips στην προσπάθεια μας για την επίτευξη των οικονομικών στόχων στα μέσα του 2013. Το Accelerate! έχει αρχίσει να επηρεάζει τις επιδόσεις της εταιρείας και οι πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους έχουν δρομολογηθεί. Οι πωλήσεις στην Φροντίδα Υγείας και η εισροή παραγγελιών έδειξαν ισχυρή ανάπτυξη, και η ανάπτυξη στον τομέα Consumer lifestyle συνέχισε να αποδίδει ικανοποιητικά. Έπειτα από την πτωτική τάση των τελευταίων επτά τριμήνων, είμαι αρκετά ευχαριστημένος με τη βελτίωση της διαδοχικής απόδοσης στο Φωτισμό, καθώς οι οργανωτικές αλλαγές και οι λειτουργικές βελτιώσεις ξεκίνησαν να φέρνουν θετικά αποτελέσματα”.