Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με τη βοήθεια Έλληνα επιστήμονα, μετρά το συναισθηματικό περιεχόμενο 484.000.000 tweets.

Του Θάνου Ντζουμάνη

Mood of NationsΕίναι γνωστό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το BlackBerry Messenger, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά μια νέα ανάλυση των βρετανικών tweets έρχεται να αποκαλύψει ότι το μέσο επίπεδο «θυμού» ανέβαινε σταδιακά από τον Οκτώβριο του 2010, πολύ πριν ξεσπάσει η πρώτη εξέγερση.

Ο καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Nello Cristianini με τη βοήθεια του Βασίλη Λάμπου και του Thomas Lansdall-Welfare, μέτρησαν το συναισθηματικό περιεχόμενο 484.000.000 tweets από τον Ιούλιο του 2009 έως και τον Ιανουάριο του 2012, οργανώνοντας το σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: χαρά, φόβο, θυμό και θλίψη.

Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει πως το «Mood of Nation» (http://geopatterns.enm.bris.ac.uk/mood/), όπως ονομάζουν την εφαρμογή τους, έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει πώς αισθάνεται ακόμα και ένα ολόκληρο έθνος σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Έχουν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες ανάλυσης των tweets, αλλά σε αυτή την προσπάθεια οι ερευνητές ασχολήθηκαν με το κατά πόσο συγκεκριμένα γεγονότα αντικατοπτρίζονται στα συναισθήματα ενός ολόκληρου έθνους στο Twitter.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνάς τους, ορισμένες ετήσιες εκδηλώσεις πάντα οδηγούν σε απότομη αύξηση του συναισθήματος κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, παρουσιάζεται πάντα μια μεγάλη αύξηση στη «χαρά» την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά και μικρότερες την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τα υπόλοιπα συναισθήματα δείχνουν παρόμοιες αυξήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως η αύξηση της λύπης τις Απόκριες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως οι αλλαγές συνδέονται και με έκτακτα γεγονότα. Υπήρξε για παράδειγμα σημαντική αλλαγή στο «φόβο» και το «θυμό» στις 20 Οκτωβρίου 2010, ημέρα κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές του προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της ύφεσης.

Υπήρξε, επίσης κάποια μείωση στον «φόβο» και το «θυμό» στην πορεία μέχρι το βασιλικό γάμο τον Απρίλιο του 2011, γεγονός που υποδηλώνει πως ο γάμος του πρίγκιπα William και της Kate Middleton είχε μια ηρεμιστική επίδραση στο κοινό αίσθημα των Βρετανών.

Αμέσως μετά το γάμο υπήρξε μια απότομη αύξηση στην «οργή», με αποκορύφωμα στις 6 Αυγούστου 2011, ημερομηνία της πρώτης εξέγερσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιστημονική ομάδα αφήνει την ερμηνεία των ευρημάτων τους στους κοινωνιολόγους, αλλά εκφράζει τη σιγουριά, πως η παρακολούθηση της «διάθεσης των Εθνών» (Mood of Nation) στο Twitter, θα μπορούσε δυνητικά να προβλέπει γεγονότα, όπως ταραχές, εξεγέρσεις πριν καν αυτά συμβούν.

O  Nello Cristianini σε συνεργασία πάλι με το Βασίλη Λάμπο στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει το Flu Detector, ένα σύστημα αναγνώρισης και εντοπισμού των επιδημιών λοιμωδών νόσων και ιδίως γρίπης (ILI) σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. O Ανιχνευτής γρίπης (Flu Detector) αποτελεί πλέον ένα εργαλείο που δείχνει τα ποσοστά της γρίπης με βάση τα tweets σε καθημερινή βάση.