Η ραγδαία ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων παρέχει στους κυβερνο-απατεώνες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τις απάτες πιο αληθοφανείς.

pandaΤα Εργαστήρια Panda (PandaLabs), το εργαστήριο ανίχνευσης και ανάλυσης malware της Panda Security, έχουν ανιχνεύσει έναν μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων που υποστηρίζουν ότι έχουν σταλεί από κάποιον που θέλει να γίνει φίλος του παραλήπτη, αλλά που στην πραγματικότητα είναι προσπάθειες εξαπάτησης.
Σύμφωνα με τα Εργαστήρια Panda (PandaLabs), σε αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα ο υποτιθέμενος αποστολέας – συνήθως ένα κορίτσι – λέει στον παραλήπτη – συνήθως ένας άνδρας – ότι έχει δει το προφίλ του σε ένα κοινωνικό δίκτυο και θα επιθυμούσε να τον γνωρίσει καλύτερα. Εάν ο παραλήπτης απαντήσει, το “κορίτσι” θα τον ρωτήσει στη συνέχεια για τα ενδιαφέροντά του, κ.λπ. και θα του πει ότι είναι στη Ρωσία ή μια άλλη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης και ότι σκέφτεται να μετοικίσει στο εξωτερικό. Μόλις δημιουργηθεί μια φιλία, το κορίτσι προβάλλει την ιδέα της μετοίκισης στην χώρα στην οποία ζει ο παραλήπτης. Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα συνοδεύονται από φωτογραφίες του εν λόγω κοριτσιού.

Κατόπιν έρχεται η κρίσιμη στιγμή. Όταν το κορίτσι είναι έτοιμο να αφήσει τη χώρα του για να συναντήσει το νέο της φίλο, κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής εμφανίζεται, όπως καθυστερήσεις στην έκδοση της visa, δωροδοκίες που πρέπει να πληρωθούν κ.λπ. Για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, το κορίτσι έπειτα ζητά ένα μικρό ποσό χρημάτων, ποτέ περισσότερο από $500. Και εδώ, προφανώς, αρχίζει η απάτη. Το κορίτσι δεν υπάρχει, είναι μόνο μια εφεύρεση προκειμένου να εξαπατηθούν οι χρήστες.

Εάν κάποιος επρόκειτο να πληρώσει τα χρήματα, η ιστορία αναμφισβήτητα θα συνεχιζόταν, με νέα προβλήματα να προκύπτουν που θα απαιτούσαν από το θύμα να στείλει ακόμα περισσότερα μετρητά. Το κορίτσι φυσικά δεν θα άφηνε ποτέ τη χώρα του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει.

“Μερικά χρόνια πριν, αυτός ο τύπος απάτης είχε την τάση να δημιουργεί περισσότερες υποψίες, όμως τώρα, με τόσους πολλούς ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν γίνει πιο αληθοφανείς. Με τόσα πολλά προσωπικά προφίλ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις, κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι είναι εφικτό κάποιος να έχει δει τις φωτογραφίες τους και να τους έχει συμπαθήσει”, λέει o Luis Corrons, Τεχνικός Διευθυντής των Εργαστηρίων Panda (PandaLabs).

Μπορείτε να δείτε παραδείγματα αυτών των τύπων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και περαιτέρω πληροφορίες στο blog των Εργαστηρίων Panda (http://www.pandalabs.com).