H Cisco προβλέπει 18πλασιασμό της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω Mobile Internet από το 2011 έως το 2016.


FY12_20_Feb23_CiscoVNIGlobalMobileDataTrafficForecastΣύμφωνα με την πρόβλεψη του Cisco® Visual Networking Index (VNI) για την κυκλοφορία δεδομένων σε όλον τον κόσμο μέσω Mobile Internet από το 2011 έως το 2016, η διακίνηση δεδομένων μέσω κινητών συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο θα 18πλασιαστεί στα επόμενα πέντε έτη, φτάνοντας τα 10,8 exabyte τον μήνα – ή τα 130 exabyte σε ετήσια βάση – μέχρι το 2016.


Η αναμενόμενη απότομη αύξηση στη διακίνηση δεδομένων μέσω mobile Internet οφείλεται εν μέρει στην προβλεπόμενη αύξηση των κινητών συσκευών με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των κατοίκων της Γης (ο πληθυσμός του πλανήτη το 2016 αναμένεται να φτάσει τα 7,3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη). Για την πενταετία 2011−2016, η Cisco προβλέπει ότι η κυκλοφορία δεδομένων μέσω mobile Internet σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσει έως και τρεις φορές την κυκλοφορία δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων.


Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η κυκλοφορία δεδομένων μέσω mobile Internet θα φτάσει σε ετήσια βάση τα 130 exabyte, έναν όγκος δεδομένων που ισούται με:
• 33 δισεκατομμύρια DVD.
• 4,3 τετράκις εκατομμύρια αρχεία MP3 (μουσικής/ήχου).
• 813 τετράκις εκατομμύρια μηνύματα κειμένου (SMS).


Αυτή η αύξηση στην κυκλοφορία δεδομένων μέσω mobile Internet αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) που φτάνει το 78% κατά την χρονική περίοδο της πρόβλεψης. Μόνο η σταδιακή αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω mobile Internet που αναμένεται να σημειωθεί από το 2015 έως το 2016 θα είναι περίπου τριπλάσια από το σύνολο της χρήσης mobile Internet το 2012. Αυτή η εκρηκτική αύξηση οφείλεται στις εξής τάσεις:


1. Αύξηση της ροής περιεχομένου: Καθώς οι προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά τη διάθεση περιεχομένου αυξάνονται συνεχώς (σε αντίθεση με τη ζήτηση για λήψη του ίδιου περιεχομένου), η κυκλοφορία δεδομένων μέσω mobile Internet αναμένεται ότι θα 28πλασιαστεί από το 2011 έως το 2016, σημειώνοντας CAGR 95%.
2. Περισσότερες κινητές συνδέσεις: Το 2016 αναμένεται ότι θα υπάρχουν περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια συσκευές που θα επικοινωνούν μέσω mobile Internet, συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών μονάδων από υπολογιστή σε υπολογιστή (M2M) – ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς τον συνολικό πληθυσμό της Γης για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο οποίος αναμένεται ότι θα είναι 7,3 δισεκατομμύρια.(Μια εφαρμογή της τεχνολογίας M2M είναι η χρήση ασύρματων δικτύων για την ενημέρωση ψηφιακών διαφημιστικών πινακίδων. Αυτό επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να προβάλλουν διαφορετικά μηνύματα ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή την ημέρα της εβδομάδας και επιτρέπει την κεντρική διαχείριση μηνυμάτων που αλλάζουν συχνά, όπως οι τιμές της βενζίνης).
3. Βελτίωση της υπολογιστικής ισχύος των συσκευών: Οι κινητές συσκευές γίνονται ολοένα πιο ισχυρές και κατά συνέπεια μπορούν να καταναλώνουν και να δημιουργούν περισσότερα δεδομένα. Οι συσκευές tablet είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της τάσης, καθώς δημιουργούν κυκλοφορία δεδομένων που αναμένεται να είναι 62 φορές μεγαλύτερη από το 2011 ως το 2016 – πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από όλες τις κατηγορίες συσκευών που αναφέρονται στην πρόβλεψη. Ο όγκος των δεδομένων που θα διακινούνται μέσω συσκευών tablet το 2016 (1 exabyte ανά μήνα) θα είναι περίπου τετραπλάσιος της μηνιαίας συνολικής χρήσης mobile Internet το 2010 (237 petabyte το μήνα).
4. Ταχύτερα κινητά δίκτυα: Η ταχύτητα των κινητών συνδέσεων είναι βασικός παράγοντας για την αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω mobile Internet. Οι υψηλότερες ταχύτητες οδηγούν στη μεγαλύτερη κατανάλωση δεδομένων και η Cisco προβλέπει ότι οι ταχύτητες των κινητών δικτύων (συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 2G, 3G και 4G) θα εννεαπλασιαστούν από το 2011 έως το 2016.
5. Περισσότερο βίντεο για κινητές συσκευές: Οι χρήστες κινητών συσκευών απαιτούν τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες χρήσης και αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει περισσότερο βίντεο για κινητές συσκευές, το οποίο αναμένεται ότι το 2016 θα αντιστοιχεί στο 71% της συνολικής κυκλοφορίας δεδομένων μέσω mobile Internet.


Η μελέτη της Cisco προβλέπει επίσης ότι το 71% όλων των smartphone και των tablet (1,6 δισεκατομμύρια) είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται σε κινητά δίκτυα που θα βασίζονται στο πρότυπο Internet Protocol version 6 (IPv6) μέχρι το 2016. Συνολικά, αναμένεται ότι το 39% όλων των κινητών συσκευών σε όλον τον κόσμο (περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια), θα μπορούσαν να είναι συμβατές με το πρότυπο IPv6 μέχρι το 2016.


Αντίκτυπος των κινητών συσκευών και των συνδέσεων
• Ο αυξανόμενος αριθμός ασύρματων συσκευών και κόμβων με πρόσβαση σε κινητά δίκτυα σε όλον τον κόσμο θα είναι ο βασικός παράγοντας αύξησης της κυκλοφορίας δεδομένων. Μέχρι το 2016, θα υπάρχουν περισσότερες από 8 δισεκατομμύρια φορητές ή προσωπικές συσκευές που θα συνδέονται μέσω mobile Internet και σχεδόν 2 δισεκατομμύρια συνδέσεις από υπολογιστή σε υπολογιστή, όπως συστήματα GPS σε αυτοκίνητα, συστήματα παρακολούθησης πόρων στη ναυτιλία, τις κατασκευές και τις ιατρικές εφαρμογές που θα βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα των αρχείων των ασθενών.
• Τα smartphone, τα laptop και άλλες φορητές συσκευές θα είναι υπεύθυνες για το 90% της παγκόσμιας χρήσης mobile Internet μέχρι το 2016.
• Η κυκλοφορία δεδομένων μέσω M2M θα αντιστοιχεί στο 5% της χρήσης mobile Internet σε όλον τον κόσμο, ενώ τα οικιακά ευρυζωνικά σημεία πρόσβασης θα ευθύνονται για το 5% της χρήσης mobile Internet που απομένει.


Αντίκτυπος της μεταβίβασης κυκλοφορίας δεδομένων από κινητά σε σταθερά δίκτυα
• Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση της ζήτησης για το mobile Internet, οι πάροχοι υπηρεσιών στρέφουν τις προσπάθειές τους στην αποσυμφόρηση των δικτύων mobile Internet μέσω σταθερών δικτύων ή δικτύων Wi-Fi.
• Το 2011 μεταβιβάστηκε το 11% της συνολικής κυκλοφορίας δεδομένων μέσω mobile Internet ή 72 petabyte δεδομένων ανά μήνα. Μέχρι το 2016 θα μεταβιβάζεται το 22% της συνολικής κυκλοφορίας δεδομένων μέσω mobile Internet ή 3,1 exabyte ανά μήνα.
• Αν δεν γινόταν η αποσυμφόρηση των δικτύων τότε η αύξηση (CAGR) της χρήσης mobile Internet για την περίοδο 2011-2016 θα ήταν 84% αντί για 78%.
• Αν συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες των κινητών δικτύων, όπως η κυκλοφορία δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, η αποσυμφόρηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και η κυκλοφορία δεδομένων που δημιουργείται από φορητές συσκευές σε σταθερά δίκτυα ή δίκτυα Wi-Fi, ο συνολικός όγκος των δεδομένων που μεταδίδονται μέσω κινητών δικτύων θα ήταν τετραπλάσιος από τις προβλέψεις του Cisco Mobile VNI για το 2016.


Το 2011, το σύνολο της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, των δεδομένων που μεταβιβάστηκαν για την αποσυμφόρηση των δικτύων και της κυκλοφορίας δεδομένων σε σταθερά δίκτυα ή δίκτυα Wi-Fi από φορητές συσκευές έφτασε συνολικά τα 11,5 exabyte ανά μήνα:
– Τα δεδομένα δικτύων κινητής τηλεφωνίας αντιστοιχούν στο 5,2% ή σε 597 petabyte ανά μήνα
– Τα δεδομένα που μεταβιβάστηκαν για λόγους αποσυμφόρησης αντιστοιχούν στο 0,6% ή σε 72 petabyte ανά μήνα
– Τα δεδομένα σταθερών δικτύων/δικτύων Wi-Fi αντιστοιχούν στο 94,2% ή σε 10,9 exabyte ανά μήνα


o Το 2011, η κυκλοφορία δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων/δικτύων Wi-Fi ήταν τουλάχιστον 18πλάσια της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
o Το 2015, το σύνολο της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, των δεδομένων που μεταβιβάστηκαν για την αποσυμφόρηση των δικτύων και της κυκλοφορίας δεδομένων σε σταθερά δίκτυα ή δίκτυα Wi-Fi από φορητές συσκευές έφτασε συνολικά τα 44,1 exabyte ανά μήνα:
– Τα δεδομένα δικτύων κινητής τηλεφωνίας αντιστοιχούν στο 16% ή σε 6,9 exabyte ανά μήνα
– Τα δεδομένα που μεταβιβάστηκαν για λόγους αποσυμφόρησης αντιστοιχούν στο 4% ή σε 2,0 exabyte ανά μήνα
– Τα δεδομένα σταθερών δικτύων/δικτύων Wi-Fi αντιστοιχούν στο 80% ή σε 35,2 exabyte ανά μήνα


o Το 2015, η κυκλοφορία δεδομένων μέσω σταθερών δικτύων/δικτύων Wi-Fi θα είναι τουλάχιστον πενταπλάσια της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.


Προβλέψεις ανάπτυξης ανά περιοχές
Σύμφωνα με την ενημερωμένη πρόβλεψη της Cisco, η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα παρατηρηθεί στις εξής περιοχές:
• Η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα έχουν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω mobile Internet με CAGR που θα φτάνει το 104% ή 36 φορές υψηλότερη ζήτηση.
• Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα έχει CAGR που θα φτάνει το 84% ή 21 φορές υψηλότερη ζήτηση.
• Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα έχει CAGR που θα φτάνει το 83% ή 21 φορές υψηλότερη ζήτηση.
• Η Λατινική Αμερική θα έχει CAGR που θα φτάνει το 79% ή 18 φορές υψηλότερη ζήτηση.
• Η Βόρεια Αμερική θα έχει CAGR που θα φτάνει το 75% ή 17 φορές υψηλότερη ζήτηση.
• Η Δυτική Ευρώπη θα έχει CAGR που θα φτάνει το 68% ή 14 φορές υψηλότερη ζήτηση.


Αντίκτυπος των υψηλότερων ταχυτήτων σύνδεσης για δίκτυα mobile Internet σε όλον τον κόσμο
Η μέση ταχύτητα των συνδέσεων mobile Internet διπλασιάστηκε τον χρόνο που μας πέρασε και αναμένεται να εννεαπλασιαστεί μέχρι το 2016. Οι ταχύτητες σύνδεσης των δικτύων mobile Internet είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υποστήριξη και την προώθηση της αύξησης της κυκλοφορίας δεδομένων μέσω mobile Internet.