Διαβάστε τις συμβουλές της Panda Security και προφυλαχθείτε πριν πραγματοποιήσετε τις εορταστικές ηλεκτρονικές σας αγορές.

Panda SecurityΣτις μέρες μας όλο και περισσότεροι από εμάς ψάχνουν στο Internet για να βρουν πρωτότυπα Χριστουγεννιάτικα δώρα για να δώσουν στους φίλους ή στην οικογένεια τους. Ο Ιστός (Web) είναι τώρα σαν ένα μεγάλο πολυκατάστημα όπου μπορείτε να βρείτε όλα όσα επιθυμείτε και συχνά στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές.

Στην Ισπανία μόνο, οι online συναλλαγές κατά τη διάρκεια του 2007 άξιζαν 3.740 εκατομμύρια ευρώ, πάνω από 50% περισσότερο απ’ ότι το 20061. Για το 2009, ο συμβουλευτικός οργανισμός Forrester προβλέπει παγκόσμια αύξηση των online συναλλαγών της τάξης του 12.2%2. Εντούτοις, πολλές από αυτές τις αγορές θα γίνουν από πλαστούς ιστοχώρους. Σύμφωνα με την εταιρία CyberSource, οι πλαστές συναλλαγές αυξάνονται με ένα ποσοστό της τάξης του 20% το χρόνο, και το 2007 οι κυβερνο-απατεώνες επωφελήθηκαν από αυτές τις διαδικασίες ποσό ύψους 3.600 εκατομμυρίων δολαρίων3.

Για να βοηθήσουν τους χρήστες να αποφύγουν να πέσουν θύματα στην online απάτη, τα Εργαστήρια Panda, το εργαστήριο ανίχνευσης malware της Panda Security, έχουν συντάξει έναν κατάλογο πρακτικών συμβουλών που θα πρέπει να θυμούνται όταν πραγματοποιούν αγορές online. Αυτός ο οδηγός εξηγεί τις κυριότερες απειλές και πώς να προστατευτείτε από αυτές. Μπορείτε να τον κατεβάσετε από: http://www.pandasecurity.com/emailhtml/Guide_for_secure_Christmas_shopping.pdf

Μεταξύ των πιο επικίνδυνων απειλών για τους χρήστες κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων είναι οι τραπεζικοί δούρειοι ίπποι. Αυτοί οι κακόβουλοι κώδικες έχουν ως σκοπό να αποσπάσουν εμπιστευτικά στοιχεία όπως τραπεζικούς κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς λογαριασμών, κ.λπ. και να καταστήσουν αυτές τις πληροφορίες διαθέσιμες στους εγκληματίες που μπορούν έπειτα να κλέψουν χρήματα άμεσα από τους χρήστες. Αυτός ο τύπος malware αποτέλεσε το 20% όλου του νέου malware που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 2008.

Το phishing είναι ένας άλλος τύπος απάτης που οι χρήστες πρέπει να προσέχουν. Αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μηνύματα που φαίνεται ότι προέρχονται από τράπεζες κ.λπ. αλλά στην πραγματικότητα οδηγούν τους χρήστες σε ψεύτικες ιστοσελίδες όπου προτρέπονται να εισάγουν τα τραπεζικά στοιχεία τους.

Τα πλαστά online καταστήματα αντιπροσωπεύουν μια άλλη κοινή απειλή, και αυτά επίσης έχουν συνήθως ως σκοπό να αποσπάσουν τα τραπεζικά στοιχεία των χρηστών. Προσφέρουν συχνά τα προϊόντα σε απίστευτα χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν πιθανά θύματα.

Οι ψεύτικες ευχετήριες κάρτες που δημιουργούνται για να διανείμουν malware, οι μολυσμένες P2P μεταφορτώσεις και οι πλαστές online προσφορές δημοπρασίας είναι μόνο μερικές από τις πολλές άλλες απειλές προς στους καταναλωτές αυτά τα Χριστούγεννα.

Για να αποτρέψουν την έκθεση σε αυτές τις απάτες, τα Εργαστήρια Panda (PandaLabs) συμβουλεύουν:

Κρατήστε τον υπολογιστή σας απαλλαγμένο από απειλές
Πριν πραγματοποιήσετε μια online πληρωμή, σιγουρευτείτε ότι ο υπολογιστής σας δεν είναι μολυσμένος από ιούς, δούρειους ίππους, κ.λπ., οι οποίοι θα μπορούσαν να κλέψουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή τους κωδικούς πρόσβασης. Σιγουρευτείτε ότι έχετε εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα antivirus που μπορεί να ανιχνεύσει όλους τους τύπους απειλών, και διατηρείστε το ενημερωμένο.

Επισκεφθείτε μόνο ασφαλείς ιστοχώρους
Εάν πρόκειται να κάνετε μια online πληρωμή, σιγουρευτείτε ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής. Ελέγξτε ότι η διεύθυνση στην γραμμή διευθύνσεων του browser αρχίζει με “https”. Επίσης, ένα μικρό εικονίδιο ενός λουκέτου πρέπει να εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης του browser.

Ερευνήστε
Πριν αγοράσετε κάτι από ένα online κατάστημα, σιγουρευτείτε ότι η επιχείρηση είναι αξιόπιστη. Κάνετε τι θα κάνατε κανονικά: πάρτε την γνώμη και άλλων πελατών. Στο Internet, αυτό είναι τόσο απλό όσο το να πληκτρολογήσετε το όνομα του καταστήματος σε μια μηχανή αναζήτησης και να ελέγξετε την γνώμη άλλων αγοραστών. Εάν δεν είναι καλή, μην αγοράσετε από εκεί.

Ζητήστε μια δεύτερη γνώμη
Ακόμα κι αν έχετε ένα πρόγραμμα antivirus, σιγουρευτείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι αληθινά καθαρός παίρνοντας μια δεύτερη γνώμη. Επισκεφτείτε το Infected or Not (http://www.infectedornot.com) και εκτελέστε μια δωρεάν ανίχνευση του υπολογιστή σας με το ActiveScan 2.0, ικανό να ανιχνεύει ακόμα και τις απειλές που έχουν αποφύγει την εντοπισμό από τα παραδοσιακά προγράμματα antivirus.

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας
Προσέχετε τις ευκαιρίες, στο Internet όπως και στην πραγματικότητα. Εάν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και εάν κάτι μοιάζει με απάτη, μην το αγοράστε. Καλύτερα να χάσετε μια “ευκαιρία” από το να χάσετε τα χρήματά σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για ασφαλείς online αγορές τα Χριστούγεννα, αποκτήστε τον οδηγό Panda Security στο: http://www.pandasecurity.com/emailhtml/Guide_for_secure_Christmas_shopping.pdf