Η νέα τεχνολογία βίντεο δικτύωσης μέσω cloud επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών να επιταχύνουν τη διάθεση των υπηρεσιών τους σε οποιουδήποτε τύπου οθόνη.


Cisco VideoscapeΗ Cisco ανακοίνωσε ότι το Cisco Videoscape, η ολοκληρωμένη τηλεοπτική πλατφόρμα της εταιρείας για παρόχους υπηρεσιών που συνδυάζει την ψηφιακή τηλεόραση και το «online video» περιεχόμενο, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές επικοινωνιών, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες “video in the cloud” που ενεργοποιούν επιπλέον πηγές εσόδων για τους παρόχους υπηρεσιών και δημιουργούν νέες εμπειρίες ψυχαγωγίας για τους καταναλωτές.


Η Cisco ανακοίνωσε, επίσης, ότι πολλοί μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών βίντεο, όπως είναι η Rogers Communications από τον Καναδά, η YES από το Ισραήλ και η Numéricable της Γαλλίας, έχουν επιλέξει το Videoscape για την παροχή υπηρεσιών βίντεο νέας γενιάς.


Σημαντικά χαρακτηριστικά
Στην έκθεση CES 2012, η Cisco ανακοίνωσε μια σειρά από νέα προϊόντα Videoscape που επιτρέπουν τη δημιουργία εμπειριών “video in the cloud” για τους καταναλωτές, οι οποίες προσφέρουν μια σταθερή εμφάνιση και αίσθηση σε όλες τις συσκευές, όπου και αν χρησιμοποιούνται. Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες δυνατότητες “τηλεόρασης σε οποιαδήποτε οθόνη”, οι οποίες επιτρέπουν την παροχή υπηρεσιών ζωντανού βίντεο και βίντεο κατ’ απαίτηση όχι μόνο σε υπολογιστές PC και Mac, αλλά και σε συσκευές iPad, iPhone και Android.


Πλέον, το περιεχόμενο που αποθηκεύεται στο cloud είναι περισσότερο από αυτό που αποθηκεύεται στις οικιακές συσκευές. Οι πάροχοι υπηρεσιών αξιολογούν συνεχώς νέους τρόπους για τη μετάδοση ζωντανών γραμμικών (παραδοσιακών) καναλιών καθώς και προγραμμάτων κατ’ απαίτηση που βασίζονται στο cloud σε ένα μεγάλο εύρος διαχειριζόμενων και μη διαχειριζόμενων συσκευών IP εντός και εκτός σπιτιού. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν αποκωδικοποιητές IP, προσωπικούς υπολογιστές (PC), φορητούς υπολογιστές, tablet, κονσόλες για παιχνίδια, smartphone και τηλεοράσεις με πρόσβαση στο Internet. Το Videoscape ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς έχει σχεδιαστεί ως ανοικτή πλατφόρμα που βασίζεται στο λογισμικό. Η πλατφόρμα αυτή διευκολύνει τη μετάβαση σε μια εξολοκλήρου δικτυακή υποδομή βίντεο, στην οποία τα επιμέρους στοιχεία του cloud, της δικτύωσης και των τοπικών εφαρμογών συνεργάζονται μεταξύ τους επιτρέποντας στα βίντεο να αναπαράγονται, να σταματούν και να συνεχίζουν σε όλες αυτές τις συσκευές.


Νέες τεχνολογιες για υλοποιήσεις τοπικής εφαρμογής (client)
– Οικογένεια Videoscape Multiscreen Gateway. Η σειρά Cisco 9800 εγκαινιάζει μια νέα οικογένεια προϊόντων gateway για πολλαπλές οθόνες. Με έξι tuner που επιτρέπουν την παρακολούθηση και την εγγραφή έξι ροών βίντεο ταυτοχρόνως, προσφέρει ζωντανό, μαγνητοσκοπημένο και κατ’ απαίτηση περιεχόμενο – σε τυπική και υψηλή ευκρίνεια και με υποστήριξη 3DTV – σε πολλαπλές οθόνες στην ίδια κατοικία με αποκωδικοποιητές που βασίζονται στην παραδοσιακή τεχνολογία διαμόρφωσης ορθογωνισμού (quadrature amplitude modulation – QAM) και σε δικτυακούς αποκωδικοποιητές που βασίζονται εξολοκλήρου σε IP. Είναι επίσης μια ευέλικτη πλατφόρμα που υποστηρίζει όλες τις ανάγκες των παρόχων καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης και ασύρματων υπηρεσιών.
– Το Videoscape Voyager Vantage είναι μια πλατφόρμα λογισμικού για τη σύνδεση αποκωδικοποιητών στο cloud, το οποίο προσφέρει στους παρόχους υπηρεσιών όλα όσα χρειάζονται για την υλοποίηση πλούσιων περιβαλλόντων εργασίας χρήστη (UI) και ηλεκτρονικών οδηγών προγραμμάτων (EPG) και την παροχή εκτενών καταλόγων για βίντεο κατ’ απαίτηση (VoD). Επίσης, επιτρέπει την ενσωμάτωση νέων εφαρμογών για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο μέσω Internet, κοινή χρήση περιεχομένου και άλλα.


Ορισμένες από τις νέες προσθήκες στο Videoscape για υλοποιήσεις cloud (οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με την πλατφόρμα Cisco Unified Cloud Services):
– Videoscape Voyager Virtual – Ένα νέο περιβάλλον εργασίας χρήστη που δημιουργειται στο cloud και μεταδίδει βίντεο IP σε αποκωδικοποιητές παλαιάς τεχνολογίας MPEG-2, ενώ παρέχει υποστήριξη για νέες εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), παιχνιδιών, ηλεκτρονικών οδηγών προγράμματος (EPG), χρονικής μετατόπισης βίντεο και απομακρυσμένων περιβαλλόντων εργασίας χρήστη.
– Τεχνολογία back-office Cisco Conductor (για βίντεο QAM): επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών να προσφέρουν διαφοροποιημένες υπηρεσίες βίντεο ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά μέσω ενός ολοκληρωμένου πίνακα ελέγχου βίντεο και αξιοποιώντας δυνατότητες διαχείρισης υπηρεσιών σε διάφορα δίκτυα και συσκευές.
– Το Cisco Media Processor και η υπηρεσία Transcode Manager βελτιώνουν τις δυνατότητες των παρόχων υπηρεσιών όσον αφορά τη διάθεση περιεχομένου βίντεο σε δεύτερες και τρίτες οθόνες με διευρυμένη υποστήριξη μορφών βίντεο, όπως τεχνολογίες προσαρμογής bit rate (ABR) (οι οποίες βελτιστοποιούν την παροχή υπηρεσιών σε κάθε οθόνη για την καλύτερη δυνατή ποιότητα εμπειρίας).
– Η εφαρμογή Videoscape Content Delivery Network (CDN) Analytics επιτρέπει τη δημιουργία λεπτομερών αναφορών, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών να συλλέγουν και να παρακολουθούν πιο λεπτομερείς πληροφορίες από το σύστημα Cisco Content Delivery System (CDS) ή από συστήματα παροχής CDN άλλων κατασκευαστών και να αναλύουν την απόδοση του δικτύου σε πραγματικό χρόνο.