Η τεχνοοικονοµική µελέτη των συµβούλων του ∆ηµοσίου δείχνει ότι το έργο και βιώσιµο είναι και µπορεί να αποδώσει οικονοµικά.

ftthΤο δίκτυο υπέρ-υψηλών ταχυτήτων Fiber to the Home (FTTH) φαίνεται πως μπαίνει στην τελική ευθεία, και έχει ήδη αρχίσει η αναζήτηση υποψήφιων επενδυτών. τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, κατασκευαστικές εταιρείες και χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα έχουν ενδιαφερθεί για το έργο και έχουν καταθέσει τα σχόλιά τους στη διαδικασία της διαβούλευσης.


Η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδοµών, έπειτα και από τις εισηγήσεις των συµβούλων, προβλέπει τη δηµιουργία µιας εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα λειτουργήσει µε σύµπραξη ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα µοιράζοντας τα κόστη και τις υποχρεώσεις. Κύκλοι του υπουργείου Υποδοµών εκτιµούν ως τάξη µεγέθους ότι το βασικό σενάριο θα περιλαµβάνει επένδυση 1 δισ. ευρώ για την παροχή οπτικής ίνας σε περίπου δύο εκατοµµύρια πελάτες. Η δηµιουργία της υποδοµής θα περιλαµβάνει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις µεγάλες πόλεις, αυτές δηλαδή που έχουν υψηλή πληθυσµιακή πυκνότητα, χάριν της βιωσιµότητας του εγχειρήµατος.


Οι ταχύτητες του FTTH θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα 100 megabits τόσο στο upload όσο και στο download, ενώ η Ελλάδα θα γίνει µάλλον η πρώτη χώρα διεθνώς που θα διαθέτει πλήρες εθνικό δίκτυο οπτικών ινών. Αν το σχέδιο προχωρήσει µε την ίδια αισιοδοξία µε την οποία σχεδιάζεται, ως το 2015 τα χάλκινα καλώδια του ΟΤΕ θα αποτελέσουν παρελθόν, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τηλεπικοινωνιακό όµιλο, που είναι ο κύριος της υποδοµής. Το πρώτο «αγκάθι», πάντως, έχει να κάνει µε τον νοµικό σύµβουλο του έργου, που θα αναλάβει τη δηµιουργία του σχετικού φακέλου για να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, η επιλογή του οποίου έχει «σκαλώσει» στη ∆ικαιοσύνη, λόγω προσφυγών, µε αποτέλεσµα να εξετάζονται άλλες λύσεις.


Στην ενηµερωτική συνάντηση για το σχέδιο έχουν συµµετάσχει σχεδόν όλοι οι τηλεπικοινωνικοί πάροχοι, των ΟΤΕ και COSMOTE συµπεριλαµβανοµένων, όπως οι CYTA, FORTHNET, HELLAS ONLINE και WIND. Επίσης, το «παρών» έδωσαν οι 3Μ, Alcatel Lucent, CENTRAL ΑΕΒΕ, Elecnet, Ericsson, F-SYS, Hellascom AE, HUAWEI, LAMDA TECHNOLOGY, LINK AE, NSN, Opticonnect, OPTRONICS, ΖΤΕ, ΙNTRACOM, TELECOM και ΙΝΤRΑΚΑΤ.