Νέα πράσινη αναγνωριστική ετικέτα ξεκαθαρίζει τη “ζούγκλα” των πράσινων προϊόντων.

greenitΗ Fujitsu Siemens Computers ανακοίνωσε άλλη μία πρωτιά που αφορά την προσέγγισή της στο περιβάλλον. Η εταιρία εισαγάγει μία Green IT ετικέτα που θα ισχύει για όλα τα πιστοποιημένα της προϊόντα. Σε απώτερο στόχο να βοηθήσει τους πελάτες να βρουν μία ορατή διέξοδο από τη ζούγκλα του Green IT, η ετικέτα παρέχει έναν ορατό έλεγχο στα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα σύμφωνα με την συνολική επιδίωξη της εταιρίας για ενεργειακή επάρκεια και αειφορία.

Η Green IT πιστοποίηση προσφέρει στους πελάτες μία άμεση γνώση σχετικά με το πώς το κάθε προϊόν αποδίδει όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια και στην επίπτωση που έχει στο περιβάλλον καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του, από την κατασκευή έως την ανακύκλωση, σύμφωνα με μία σειρά αυστηρών κριτηρίων. Επιπλέον, η πράσινη ετικέτα λειτουργεί ως ένα σημείο αναφοράς για την ίδια την εταιρία για περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας της πληροφορικής.

Ο Chief Technology Officer της εταιρίας κ. Dr Joseph Reger είπε: “Έχουμε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη αναπτύσσοντας και εισάγοντας στην αγορά το δικό μας ανεξάρτητο σύστημα πράσινης πιστοποίησης. Αντί να αναπαυόμαστε στο γεγονός ότι για 20 χρόνια διατηρούμε τα σκήπτρα της πρωτοπορίας στο green IT, θέτουμε ένα φιλόδοξο στόχο στους εαυτούς μας για περαιτέρω βελτίωση. Η νέα πράσινη ετικέτα υπογραμμίζει το όραμά μας, να είμαστε οι κορυφαίοι στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και διαδικασιών, και υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι λαμβάνουμε δράσεις προς τη βιώσιμη πληροφορική.”

Η νέα πράσινη πιστοποίηση εμφανίζεται στα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί μετά τον Νοέμβριο του 2008. Η πιστοποίηση χρησιμοποιεί ένα απλό σύστημα τριών βαθμίδων – κλιμακούμενο από το ένα αστέρι έως την υψηλότερη επιβράβευση των τριών αστεριών. Σε πρώτη φάση, τα επαγγελματικά φορητά LIFEBOOK και ESPRIMO Mobile, οι επαγγελματικοί προσωπικοί υπολογιστές ESPRIMO, οι προσωπικοί και φορητοί υπολογιστές για καταναλωτές AMILO, οι σταθμοί εργασίας CELSIUS και οι thin clients FUTRO θα διαθέτουν την ετικέτα. Επιπρόσθετα, η εταιρία οριστικοποιεί τα κριτήρια πιστοποίησης για τους server και τα αποθηκευτικά μέσα.

Σύμφωνα με την αναφορά “Eco-Labels To Support Green IT* ”, της Forrester Research: “Το eco-labeling του εξοπλισμού πληροφορικής συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Η δαπάνη σε desktop, notebook, scanner, εκτυπωτές, και ακόμη και σε server κινείται σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές εγγυήσεις. Τα στελέχη θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούν το eco-labeling του εξοπλισμού πληροφορικής ως τον τρόπο για να ευθυγραμμίσουν την πληροφορική με τους ευρύτερους εταιρικούς και βιώσιμους στόχους τους.”

Με τη γνωστοποίηση της πράσινης ετικέτας, η Fujitsu Siemens Computers έχει ήδη προβεί στην ανάπτυξη αυστηρών και αναλυτικών προϋποθέσεων που προσδιορίζουν μία σειρά στοιχείων. Η μέγιστη πράσινη διάκριση των τριών αστεριών, αναγνωρίζει προϊόντα που ξεπερνούν την τωρινή θέσπιση των αντίστοιχων νόμων.

Η ετικέτα των τριών αστεριών δίνεται μόνο σε προϊόντα που πληρούν μία ολοκληρωμένη λίστα διαφορετικών κριτηρίων σε κατηγορίες όπως: χρήση υλικών, ανακύκλωση και κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα ένα business client με τρία αστέρια πρέπει να χρησιμοποιεί υλικά χωρίς αλογόνο, τα εγχειρίδιά του να είναι τυπωμένα σε μη χλωριωμένο χαρτί, η αποσυναρμολόγηση πρέπει να είναι εφικτή από ένα μόνο άτομο με τη χρήση απλών εργαλείων, και όλα τα πλαστικά τμήματά του που ζυγίζουν πάνω από 25 γραμμάρια πρέπει να έχουν σήμανση σύμφωνα με την πιστοποίηση ISO 11469:2000, για εύκολη αναγνώριση κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης. Επιπρόσθετα, για να επιτύχει ένα προϊόν τη διάκριση των τριών αστεριών, η κατανάλωση ρεύματος των προϊόντων πρέπει να πληρεί τα επίπεδα ενεργειακής επάρκειας 80 τοις εκατό για τα PC και 85 τοις εκατό για τα notebooks ενώ είναι σε λειτουργία, σε εργασιακά φορτία 20 τοις εκατό, 50 τοις εκατό και 80 τοις εκατό.

Ο Dr Reger τόνισε: “Εξετάσαμε και αξιολογήσαμε όλα τα υπάρχοντα συστήματα eco-labeling και καταλήξαμε ότι δεν είναι τόσο εκτεταμένα ή αυστηρά για τις ανάγκες των προϊόντων μας. Έτσι καταλήξαμε ότι ο καλύτερος δρόμος για την Fujitsu Siemens Computers θα ήταν να δημιουργήσει και να υλοποιήσει ένα δικό της Green IT labeling σύστημα. Δημοσιοποιούμε τα κριτήρια και άλλοι συνεργάτες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει κάποιο άλλο συνεργάτη που τα κριτήρια του να είναι τόσο ολοκληρωμένα όσο θα επιθυμούσαμε και που θα δημιουργούσε την πιστοποίηση στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να υιοθετήσουμε ένα κατάλληλο σύστημα πιστοποίησης, αν υπάρχει διαθέσιμο στο μέλλον”.