Με τις πωλήσεις των netbooks να πέφτουν παγκοσμίως, η Intel επιχειρεί να κρατήσει ζωντανή την κατηγορία με τη νέα Atom πλατφόρμα «Cedar Trail».

Compaq-Airlife-100-Netbook-1Μπορεί τα tablets να απειλούν πλέον ευθέως την κατηγορία των netbooks χάρη στους πανίσχυρους επεξεργαστές τους και την υιοθέτηση περιφερειακών όπως πληκτρολόγια, gamepads κ.α., τα λιλιπούτεια laptops ωστόσο αποδεικνύονται πολύ… σκληρά για να πεθάνουν. Αυτό δείχνει να πιστεύει τουλάχιστον η Intel, η οποία αναμένεται να λανσάρει σύντομα μια νέα γενιά επεξεργαστών ειδικά σχεδιασμένων για μικροσκοπικά και οικονομικά laptops, τα γνωστά σε όλους μας netbooks δηλαδή.
Πρόκειται για τα chips Atom N2600 και N2800, τα οποία βασίζονται στην τρίτη γενιά της αρχιτεκτονικής Atom (32nm), με κωδική ονομασία Cedarview. Η πλατφόρμα Cedar Trail-M παρέχει διπλάσια υπολογιστική δύναμη σε σχέση με την προκάτοχό της (Pineview), ενώ υποστηρίζει hardware-accelerated αποκωδικοποίηση video, με υποστήριξη 1080p H.264, προκειμένου να απολαμβάνεται τις ταινίες σας σε Full HD. Παράλληλα, ιδιαίτερα μειωμένη θα είναι και η κατανάλωση ενέργειας, παρά το γεγονός πως τα γραφικά πλέον θα επιμελείται μια ταχύτατη ενσωματωμένη GPU (5 W κατανάλωσης) για τους χρονισμένους στο 1.6 GHz N2600 και μια GPU με 8 W κατανάλωσης για τους χρονισμένους στο 1.86 GHz επεξεργαστές N2800. Η Pineview γενιά υπενθυμίζουμε πως είχε ενσωματωμένες GPU που κατανάλωναν διπλάσια ενέργεια. Το γεγονός αυτό υπόσχεται πως η νέα γενιά netbooks θα μπορεί να διαθέτει αυτονομία έως και 10 ωρών χρήσης, ενώ ο χρόνος που θα μπορούν να παραμείνουν stand by πριν αποφορτιστούν μάλλον θα μετριέται με εβδομάδες!