Στην επαναγορά του 20% της Telekom Srbija από τον ΟΤΕ σκοπεύει να προχωρήσει σερβική εταιρεία, δαπανώντας περί τα 380 εκατ. ευρώ.

Telekom-Srbija-logoΌπως αναφέρεται, το Δ.Σ. της Telekom Srbija συνεδρίασε στις 16 Δεκεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει τους όρους της συμφωνίας, η οποία δεν έχει όμως ακόμα οριστικοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η συμφωνία για την απόκτηση του 20% της Telekom Srbija που κατέχει ο ΟΤΕ, είναι «σχεδόν τελειωμένη υπόθεση» και υποστήριξε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να καλύψει την εξαγορά από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε θα προσφύγει σε δανεισμό. Ουσιαστικά, ο Σέρβος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων ότι την εξαγορά θα κάνει η ίδια η Telekom Srbija, με τον κύριο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Σερβίας να είναι αυτός που θα προσφύγει σε δανεισμό. Τα κεφάλαια αυτά, τα 380 εκατ. ευρώ, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τον ΟΤΕ. Οπως εξάλλου είχε αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ «αν δεν πουληθούν οι συμμετοχές σε Telekom Srbija και Hellas Sat θα υπάρξει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού». Στον ΟΤΕ «λείπει» περίπου 1 δισ. ευρώ για να καλύψει μόνος του τις δανειακές υποχρεώσεις του, δεδομένου κιόλας ότι η Deutsche Telekom δεν προτίθεται να τον βοηθήσει.


Στο θέμα του Hellas Sat, πάντως, φαίνεται να υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος. Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε μεν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ελληνικού δορυφόρου, προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει επαφές με κάποιον ενδιαφερόμενο. Ο ΟΤΕ δείχνει αποφασισμένος να απεμπλακεί από τη συμμετοχή του στον Hellas Sat, δεδομένου ότι εντός της επόμενης πενταετίας θα πρέπει να επενδύσει περί τα 200-250 εκατ. ευρώ για να τον κρατήσει ενεργό. Σημειώνεται πως ο υπάρχων δορυφόρος έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2017, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτοξευτεί νέος μέχρι τότε.


Ο κ. Τσαμάζ έκανε αναφορά και στο θέμα του VDSL, την επόμενη γενιά ευρυζωνικών συνδέσεων που προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες λήψης δεδομένων σε σχέση με την υπάρχουσα ADSL τεχνολογία. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ υποστήριξε ότι η στάση του Οργανισμού θα εξαρτηθεί από τη στάση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσον αφορά τις τιμές λιανικής. Σημείωσε δε ότι «η ΕΕΤΤ θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι γίνονται επενδύσεις στη χώρα και όχι να εκβιάζει τον ΟΤΕ υπέρ των εναλλακτικών παρόχων».