Το AIT ανακοινώνει την έναρξη του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου NAVOLCHI και την συμμετοχή του ως εταίρος.

ait_textΤο ΑΙΤ ήταν ο εμπνευστής της αρχικής πρότασης του NAVOLCHI, το οποίο είναι ένα Ειδικό Στοχοθετημένο Ερευνητικό Έργο (STREP), επιχορηγούμενο από το 7ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Η διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες και η συνολική επιχορήγηση από την ΕΕ είναι 2.400.000 Ευρώ.


Tο NAVOLCHI (www.navolchi.eu) στοχεύει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chips). Σήμερα, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα διαθέτουν περιορισμένη ταχύτητα, ενώ τα φωτονικά είναι μεγάλα σε μέγεθος. Με τη νέα πλασμονική επιστήμη, το NAVOLCHI γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην ηλεκτρονική και τη φωτονική, ανοίγοντας το δρόμο για τα ταχύτερα και μικρότερα ολοκληρωμένα κυκλώματα του μέλλοντος. Έτσι, το NAVOLCHI στοχεύει να παρουσιάσει ένα αρχικό πρότυπο για chip-to-chip διασύνδεσης με πλασμονικούς πομποδέκτες. Τα πεδία εφαρμογής του είναι υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης, κέντρα διαχείρισης δεδομένων και συσκευές οπτικών επικοινωνιών, τα οποία ελκύουν το ενδιαφέρον βιομηχανικών κολοσσών.


H κοινοπραξία του έργου αποτελείται από:
• AIT – Athens Information Technology (Ελλάδα),
• KIT – Karlsruher Institut fuer Technologie (Γερμανία), Διεύθυνση Έργου
• IMEC – Interuniversitair Microelectronica Centrum (Βέλγιο)
• TU/e – Technische Universiteit Eindhoven (Ολλανδία)
• UVEG – Universitat de Valencia (Ισπανία)
• UGent – Universiteit Gent (Βέλγιο)
• ST – ST Microelectronics (Iταλία)


Το ΑΙΤ συμμετέχει στο έργο NAVOLCHI με την ερευνητική ομάδα “High Speed Networks and Optical Communications – NOC” (http://www.ait.gr/ait_web_site/research_HSN.jsp). Το AIT έχει κεντρικό ρόλο στο έργο, καθώς θα μελετήσει και θα ορίσει τις απαιτήσεις του συστήματος, θα σχεδιάσει τον πλασμονικό προενισχυτή, θα εξερευνήσει την απόδοση σε σχέση με το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας, ενώ θα συνεισφέρει στον τελικό έλεγχο του συστήματος και στη διάχυση των αποτελεσμάτων.