Η Electronet από το 2012 γίνεται μέλος του E-Square EWIV ο οποίος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος “παίκτης” στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών συσκευών.

electronetΑναλυτικότερα, η E-Square βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς τα μερίδια και τις πωλήσεις στην Ευρώπη. Ακολουθεί την Dixon’s (μητρική του Κωτσόβολου) και τη Metro Group (μητρική της Media Markt).

Αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό συνεταιριστικό δίκτυο αποτελούμενο από 12.000 καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε 14 χώρες της Ευρώπης, ενώ στα προσεχή σχέδιά του είναι η διείσδυση σε χώρες όπου δεν έχει ακόμη παρουσία.


Ο κεντρικός όγκος αγορών της E-Square ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ (τιμές χονδρικής) και περί τα 9 δισ. ευρώ (τιμές λιανικής).


Πρόκειται για την εμπορική συνένωση των δύο, ανεξάρτητων έως τώρα, πανευρωπαϊκών συνεταιρισμών «ElectronicPartner International GmbH & Co. KG» και «Electronic & Domestic Appliances S.C. (EDA)», οι οποίοι ίδρυσαν από κοινού (κατέχοντας από 50% έκαστος) τον όμιλο επιχειρήσεων E-Square, ο οποίος αναλαμβάνει από 1/1/2012 τις επιχειρησιακές συναλλαγές. Ο νεοσύστατος όμιλος E-Square θα εκπροσωπείται σε κάθε χώρα από τοπικό συνεργάτη που θα είναι μέλος του και η Electronet είναι ο Ελληνας εταίρος. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι πρόκειται για εμπορική συμφωνία και δεν έχει τον χαρακτήρα οικονομικής και κεφαλαιακής υποστήριξης των μελών της.


«Η συμφωνία αυτή οχυρώνει την Electronet έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού αλλά και έναντι των πιέσεων που δημιουργεί η κρίση που διέπει σήμερα την ελληνική αγορά ηλεκτρικών συσκευών» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Electronet, κ. Γιώργος Μπουρλέκας.


Οσον αφορά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της Electronet για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι φέτος θα παρουσιάσει πωλήσεις 75 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι (-11%) και κέρδη σταθεροποιημένα στα περσινά επίπεδα (500.000 ευρώ), ενώ μηδενικός θα είναι ο δανεισμός της. Στόχοι της διοίκησης για το 2012 είναι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού της καταστήματος και ένταξη 5-6 νέων καταστημάτων στο δίκτυό της (σήμερα αριθμεί 90 μαγαζιά), τα οποία θα βρίσκονται εκτός Αττικής, σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας όπου δεν είχε μέχρι σήμερα παρουσία.