Η κρίση φαίνεται τελικά πως θα είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.

OTE EETTΤο δίκτυο (γνωστό και ως Fiber to the home ή FTTH) που θα αναπτυσσόταν, αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ με δημόσια ενίσχυση ύψους 700 εκατ. ευρώ, μπήκε οριστικά στο “ψυγείο” μιας που ούτε η χώρα αλλά ούτε και η αγορά έχουν τους πόρους για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.


Έτσι λοιπόν, ο ΟΤΕ συνεπικουρούμενος από την ΕΕΤΤ προχωρεί στη δημιουργία ενός δικτύου οπτικών ινών που σε πρώτη φάση θα φτάνει μέχρι τους υπαίθριους κατανεμητές (ΚΑΦΑΟ). Αυτή τη στιγμή ο βασικός στόχος είναι να μη χαθεί άλλη μια επένδυση, καθώς πλέον η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο «ξηρασίας» από πλευράς επενδύσεων.


Η διαμόρφωση του νέου σκηνικού ολοκληρώθηκε προ μηνός κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε η νέα επικεφαλής της Deutsche Telekom για τις επενδύσεις της γερμανικής εταιρείας στην Ευρώπη, Κλώντια Νεμάτ, τόσο με τους υπουργούς Υποδομών, Γ. Ραγκούση και Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, όσο και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά. Επίσης, η κ. Νεμάτ συναντήθηκε και με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπομπ Τράα. Μετά τις προαναφερόμενες επαφές, η ΕΕΤΤ έλαβε το μήνυμα να στηρίξει τον ΟΤΕ στην ανάπτυξη του δικτύου VDSL.


Η τεχνολογία VDSL αναμένεται να διπλασιάσει τις ονομαστικές ταχύτητες λειτουργίας των ευρυζωνικών δικτύων στη χώρα μας, μέχρι τα 50 Μbps από 24 Mbps που είναι σήμερα.