Οι παραγγελίες για τις φιλικές προς το περιβάλλον οθόνες με το χαρακτηριστικό zero-watt όταν βρίσκονται σε save mode έχουν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη!

zerowattΟι πρώτες οθόνες παγκοσμίως με το χαρακτηριστικό να σβήνουν αυτόματα όταν βρίσκονται σε κατάσταση power-save mode είναι ήδη διαθέσιμες. Η ανάπτυξή τους έγινε αποκλειστικά από τη Fujitsu Siemens Computers, την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία πληροφορικής, και ανήκουν στη σειρά οθονών SCENICVIEW Premium Line ECO, χρησιμοποιώντας επαναστατική τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η τεχνολογία zero-watt power save – για την οποία εκκρεμεί πιστοποίηση – σημαίνει ότι οι νέες οθόνες SCENICVIEW ECO δεν χρησιμοποιούν καθόλου ρεύμα όταν δεν είναι σε χρήση, αφού ο μετατροπέας ρεύματος σταματά τη λειτουργία του εντελώς. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, διότι μέχρι σήμερα οι οθόνες σε λειτουργία standby συνεχίζουν να καταναλώνουν από ένα έως έξι watt ισχύος. Η λειτουργία Eco είναι προεπιλεγμένη. Η οθόνη διαθέτει ένα στοιχείο εναλλαγής της ισχύος, η οποία ελέγχεται από το PC. Όταν σβήνει η οθόνη, ενεργοποιείται η αποσύνδεση του από το κύριο τμήμα του υπολογιστή. Όταν το PC στέλνει ρεύμα στην οθόνη, ένας μικρός ηλεκτρικός παλμός αποκαθιστά το ρεύμα. Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη σε οθόνες αναλογικής και ψηφιακής εξόδου.

Μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της υιοθέτησης ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν μηδέν watt στη λειτουργία standby θα μπορούσε να ισοδυναμεί με 35 Terawatt εκτιμώμενων ωρών το χρόνο σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για έρευνα και έλεγχο υλικών (Bundesanstalt für Materialforschung)* – τη στιγμή που η πρωτοβουλία EU Stand-by αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις για την ενέργεια που καταναλώνεται στη λειτουργία stand-by υπολογίζεται στο 10 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά και τα γραφεία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης**.

«Όσον αφορά τη διαχείριση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, μικρές τροποποιήσεις μπορούν άμεσα να κάνουν τη διαφορά. Σε αυτή τη λογική καλωσορίζουμε τη δημιουργία νέων οθονών από τη Fujitsu Siemens Computers, οι οποίες καταναλώνουν μηδενική ενέργεια όταν δεν είναι σε χρήση.» είπε ο κ. James Governor, Principal Analyst της RedMonk.

Οι δύο νέες οθόνες Fujitsu Siemens Computers SCENICVIEW ECO – η 20 ιντσών P20W-5 ECO και η 22 ιντσών P22W-5 ECO – ανήκουν στην σειρά Premium Line, διαθέτοντας μία γκάμα επιπρόσθετων χαρακτηριστικών πέρα από τα ‘πράσινα’ προσόντα τους. Και οι δύο οθόνες αποστέλλονται μαζί με ένα εργονομικό σταντ, παρέχοντας στους χρήστες πλήρη έλεγχο του ύψους της οθόνης, το οποίο χαμηλώνει σχεδόν μέχρι το επίπεδο του γραφείου.

Οι οθόνες ECO διαθέτουν επίσης τη λειτουργία DisplayView AutoBright, – ένα αυτόματο έλεγχο φωτεινότητας- η οποία προσαρμόζει την φωτεινότητα της οθόνης σε αρμονία με το περιβάλλον φως, προσφέροντας επιπρόσθετη εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια λειτουργίας έως 30 τοις εκατό καθώς και μείωση της κόπωσης των ματιών. Όταν επιπλέον φωτεινότητα απαιτείται, οι οθόνες εντυπωσιάζουν με 300 cd/m2.

Με δυνατότητες γραφικών έως 1680 x 1050 pixels, οι νέες οθόνες ECO δεν κάνουν οικονομία στο μέγεθος θέασης, ενώ τα 5 millisecond χρόνος απόκρισης διασφαλίζουν ευδιάκριτα γραφικά. Χάρη στο HDMI interface που διαθέτουν, οι οθόνες είναι ιδανικές για χρήση γραφικών υψηλής ευκρίνειας.

Σύντομα δύο νέα μοντέλα θα προστεθούν στη σειρά οθονών zero-watt: τα μοντέλα 24 ιντσών και 26 ιντσών.

Ο Dr Joseph Reger, Chief Technology Officer της Fujitsu Siemens Computers, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας zero-watt, σχολίασε: «Τον τελευταίο χρόνο πολλά έχουν ειπωθεί για το ‘Green’, κυρίως μέσω ατεκμηρίωτων δηλώσεων στελεχών marketing τα οποία υποστηρίζουν ότι τα νέα ΙΤ προϊόντα που διαθέτουν υποστηρίζουν το περιβάλλον. Με την διάθεση των νέων οθονών, η Fujitsu Siemens Computers κάνει πράξη όσα λέει για το Green IT, προσφέροντας προϊόντα που πραγματικά είναι πράσινα και δεν συγκρίνονται με κανένα άλλο προϊόν της αγοράς – και σε standby ΚΑΙ σε λειτουργία – χωρίς να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις. Το συντριπτικό ενδιαφέρον του κοινού – και οι προπαραγγελίες – για τη συγκεκριμένη σειρά οθονών καταδεικνύει ότι υπάρχει ανταπόκριση για προϊόντα πληροφορικής που είναι πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτό μας εμπνέει να αναπτύξουμε περαιτέρω τα προϊόντα μας κάτω από την φιλοσοφία του Green IT design».