Η Samsung ανακοινώνει έσοδα ύψους 41,27 τρις γουόν (26,83 δισ. ευρώ) για το τρίτο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με την περσινή χρήση.

samsung_logoH εταιρία εμφανίζει καθαρά ενοποιημένα έσοδα ύψους 3,44 τρις γουόν, μειωμένα κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 4,25 τρις γουόν.


Υπενθυμίζεται ότι στην πρόβλεψη εσόδων της εταιρείας που δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου, τα ενοποιημένα έσοδα κατά το τρίτο τρίμηνο αναμένονταν να ανέλθουν περίπου στα 41 τρις γουόν με λειτουργικά κέρδη 4,2 τρις γουόν.


Τα ενισχυμένα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδίδονται στις υψηλές επιδόσεις του τομέα των Τηλεπικοινωνιών που άγγιξε τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών, ύψους 14,90 τρις γουόν, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων των smartphones της σειράς GALAXY. Τα λειτουργικά κέρδη του τομέα σημείωσαν ρεκόρ ύψους 2,52 τρις γουόν.


Ο τομέας των Ημιαγωγών επίσης σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων ύψους 9,48 τρις γουόν κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ το δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις στον τομέα είχαν ανέλθει στα 9,16 τρις γουόν. Η αυξημένη ζήτηση των NAND flash chips, που χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές, και τα ενισχυμένα έσοδα της Business System LSI, η οποία κατασκευάζει επεξεργαστές για εφαρμογές σε φορητές συσκευές και αισθητήρες εικόνας CMOS, ενίσχυσαν τη συνολική κερδοφορία του τομέα.


Αναφορικά με το τέταρτο τρίμηνο του έτους, μία περίοδος που η ζήτηση στον κλάδο είναι παραδοσιακά αυξημένη, η Samsung προβλέπει ότι οι πωλήσεις των φορητών συσκευών θα παραμείνουν ισχυρές και των επίπεδων τηλεοράσεων θα αυξηθούν. Ωστόσο, η εταιρεία υπογραμμίζει πως η παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα ενδέχεται να επιφέρει επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.


Οι κεφαλαιακές δαπάνες κατά το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 4,9 τρις γουόν, με αποτέλεσμα το σύνολο των επενδύσεων να αγγίζει τα 16 τρις γουόν στους πρώτους εννιά μήνες του 2011. Η Samsung θα ανακοινώσει τα σχέδιά της σχετικά με τις κεφαλαιακές δαπάνες (Capex) για το οικονομικό έτος 2012, στην έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.


Παράλληλα, η ταχεία υποτίμηση του γουόν Κορέας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το Σεπτέμβριο οδήγησε σε απώλειες ύψους 420 δις γουόν λόγω της μετατροπής σε ξένο νόμισμα στην κατάσταση του ενεργητικού και παθητικού. Ωστόσο, η Samsung αναμένει να ανακτήσει την απώλεια κατά το τέταρτο τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα άνοδο του γουόν έναντι του δολαρίου.


Ισχυρή ζήτηση NAND στην συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά Κινητής τηλεφωνίας
Ο τομέας των Ημιαγωγών της Samsung – συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων σε Μνήμες και Συστήματα LSI – κατέγραψε πωλήσεις ύψους 9,48 τρις γουόν και ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη ύψους 1,59 τρις γουόν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, αλλά και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.


Ο τομέας Μνημών σημείωσε πωλήσεις ύψους 5,50 τρις γουόν κατά το τρίτο τρίμηνο, μειωμένες σε σχέση με τα 7,49 τρις γουόν της αντίστοιχης περιόδου του 2010 και τα 5,89 τρις γουόν κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παρά τη μονοψήφια – σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο – αύξηση των πωλήσεων PC, των κινητών και των διακομιστών DRAM σε παγκόσμιο επίπεδο, η κερδοφορία στον τομέα των DRAM παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Παρά τις συνθήκες της αγοράς, η Samsung διατήρησε σταθερή κερδοφορία λόγω των διαφοροποιημένων λύσεων σε μνήμες και του μειωμένου κόστους παραγωγής DRAM, καθώς υιοθέτησε την τεχνολογία 30-nanometer-class.


Η ζήτηση των flash NAND, οι οποίες αποτελούν κύριο εξάρτημα των κινητών συσκευών, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, καθώς η συνεχής ανάπτυξη της αγοράς των smartphones και tablet PCs οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων. Οι τιμές άμεσης παράδοσης για τη NAND flash ανέκαμψαν κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω της μειωμένης ζήτησης.


Κατά το τέταρτο τρίμηνο, η ζήτηση για μνήμες υπολογιστών αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά για DRAM για φορητές συσκευές και διακομιστές αναμένεται αυξανόμενη λόγω της εισαγωγής νέων προϊόντων και της ραγδαίας ανάπτυξης των smartphones για επαγγελματική χρήση. Η Samsung αναμένει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών μνήμης, εισάγοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και μειώνοντας τα κόστη παραγωγής.


Αισιόδοξες εκτιμήσεις λόγω των πωλήσεων OLED Panel
Ο τομέας των Οθονών Panel παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 90 δις γουόν, ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 7,08 τρις γουόν, γεγονός που αντιστοιχεί σε πτώση των πωλήσεων σε ποσοστό 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.


Η ζήτηση της αγοράς για τις οθόνες LCD μεγάλου μεγέθους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν στα 179 εκατομμύρια τεμάχια, αυξημένες κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Επίσης, σημειώθηκε μείωση στη μέση τιμή πώλησης για όλο το φάσμα των οθόνων: φορητών υπολογιστών, monitor και τηλεοράσεων. Ωστόσο, η συνολική κερδοφορία της Samsung βελτιώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω της ζήτησης για OLED panels χάρη στην αναπτυσσόμενη αγορά tablet συσκευών. Οι πωλήσεις των LED οθονών για τηλεοράσεις σημείωσαν συνεχή ανάπτυξη.


Επηρεασμένη από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η αύξηση των πωλήσεων των οθονών θα συνεχίσει να είναι περιορισμένη κατά το τέταρτο τρίμηνο. Βέβαια, λόγω της περιόδου των εορτών στο τέλος του έτους και του εορτασμού του Κινεζικού Νέου Έτους, αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης. Καθώς η ζήτηση για tablet συσκευές αυξάνεται, η Samsung αναμένει να διατηρήσει ισχυρή δυναμική στα κέρδη της στον τομέα OLED, διευρύνοντας το πελατολόγιό της και προσφέροντας μια διαφορετική σειρά προϊόντων.


Η εξέλιξη του Τομέα οθονών θα συνεχιστεί, καθώς αναμένεται αύξηση των πωλήσεων των LED τηλεοράσεων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% της παγκόσμιας αγοράς κατά το τέταρτο τρίμηνο.


Ρεκόρ κερδών από τις αυξημένες πωλήσεις των smartphones
Ο Τομέας Τηλεπικοινωνιών – συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων – σημείωσε ρεκόρ λειτουργικών κερδών ύψους 2,52 τρις γουόν, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 14,90 τρις γουόν, αντιπροσωπεύοντας ένα λειτουργικό περιθώριο κέρδους της τάξης του 16,9% για το τρίμηνο.


Ο τομέας Κινητής Τηλεφωνίας της Samsung σημείωσε αύξηση στα έσοδα κατά 39% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας τα 14,42 τρις γουόν. Οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με to προηγούμενο τρίμηνο και 300% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 στον τομέα των smartphones. Η Samsung συνέχισε την παγκόσμια κυκλοφορία του GALAXY SII, το οποίο έχει σημειώσει μέχρι στιγμής πωλήσεις πάνω από 10 εκατομμύρια τεμάχια κατά την περίοδο των πέντε μηνών από τη διάθεσή του.


Παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό, η μέση τιμή πώλησης των συσκευών της Samsung αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις των tablets της σειράς GALAXY αυξήθηκαν καθώς πραγματοποιήθηκε διάθεση νέων συσκευών στις 8.9 και 10.1 ίντσες.


Η Samsung αναμένει ότι η έντονη εποχική ζήτηση, αλλά και η κυκλοφορία του νέου GALAXY NEXUS και άλλων συσκευών, όπως το GALAXY Note 5.3, θα συντελέσουν στην αύξηση των πωλήσεων των smartphones κατά το τέταρτο τρίμηνο. Η ισχυρή ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες θα ενισχύσει την ανάπτυξη των tablets στο ερχόμενο τρίμηνο.


Στον Τομέα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, οι πωλήσεις και τα κέρδη βελτιώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, εξαιτίας του 4G Long-term Evolution (LTE) και του αναβαθμισμένου δικτύου 3G. Η Samsung αναμένει ισχυρή άνοδο στις πωλήσεις λόγω της δραστηριότητας του LTE στη Νότια Αμερική και Ασία, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση του δικτύου 3G παγκοσμίως.


Τα ψηφιακά μέσα και συσκευές αψηφούν τις συνθήκες της αγοράς
Ο κλάδος Ψηφιακά Μέσα & Συσκευές – συμπεριλαμβανομένων των Visual Display, IT Solutions, Digital Imaging και Ψηφιακών Συσκευών – κατέγραψε έσοδα ύψους 14,36 τρις γουόν κατά το τρίτο τρίμηνο.


Οι πωλήσεις επίπεδων τηλεοράσεων της Samsung ξεπέρασαν το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς σε ποσοστό πάνω από 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που καθοδηγήθηκε από τη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές. Η κερδοφορία βελτιώθηκε επίσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις σε τηλεοράσεις LED ξεπέρασαν κατά 50% το σύνολο των πωληθέντων LCD τηλεοράσεων της Samsung, αντανακλώντας την αυξανόμενη αποδοχή αυτής της νέας τεχνολογίας.


Κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, η Samsung στοχεύει να επιτύχει υψηλές επιδόσεις στην αγορά και ενίσχυση της κερδοφορίας της, μέσω των ενεργειών μάρκετινγκ και της επέκτασης των πωλήσεων των ισχυρών προϊόντων της, όπως τηλεοράσεις LED και Smart που υποστηρίζουν ειδικές εφαρμογές.


Για τον κλάδο των Ψηφιακών Συσκευών, η οικονομικές συνθήκες στις αναπτυγμένες αγορές συνέβαλαν στην αποδυνάμωση των εσόδων και της κερδοφορίας, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένου της Σοβιετικής Ένωσης και της Αφρικής. Στο τέταρτο τρίμηνο, η δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία θα συνεχίσει να περιορίζει τη ζήτηση στις αναπτυγμένες αγορές, ενώ παράλληλα η Samsung στοχεύει στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας. Συμπληρωματικά, η Samsung αναμένει να κεφαλαιοποιήσει μια μικρή αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές με την επέκταση των πωλήσεων των μοντέλων που προορίζονται ειδικά για κάθε αγορά.