Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση της Cosmofon, θυγατρικής του ΟΤΕ στα Σκόπια.

Η Τelekom Slovenije, η Telekom Austria, και η Turkcell έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους ενώ η λίστα των διεκδικητών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Η εκπρόσωπος της Τelekom Slovenije, Darinka Pavlic-Kamien, αναφερόμενη στο θέμα, τόνισε ότι η εταιρεία είναι εστιασμένη στη συγκεκριμένη πώληση, την οποία τοποθέτησε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2009. Η ίδια ακόμη ανέφερε ότι η εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει στη σύναψη κοινοπρακτικού τραπεζικού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ, με στόχο τα νέα κεφάλαια να διατεθούν σε εξαγορές επιχειρήσεων. Η κα. Pavlic-Kamien είπε επίσης ότι η εταιρεία της, εκτός από την Cosmofon, ενδιαφέρεται και για άλλες εξαγορές, κυρίως σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μεταξύ των οποίων η Κροατία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Cosmofon είναι η Νο 2 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην ΠΓΔΜ, ενώ τη Νο 1 εταιρεία κινητής ελέγχει η DT. Μάλιστα, η θυγατρική της DT στα Σκόπια, χθες, απέκτησε τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς αντί 10 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ αύξηση κερδών και οριακή αύξηση εσόδων προβλέπουν οι αναλυτές για το γ΄ τρίμηνο του 2008 στον όμιλο ΟΤΕ. Ο οργανισμός πρόκειται να ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα έσοδα στη σταθερή τηλεφωνία θα υποχωρήσουν, αλλά θα αυξηθούν τα έσοδα από την κινητή. Συνολικά αναμένεται αύξηση εσόδων της τάξης του 1%.
Τα κέρδη θα οδηγηθούν σε αύξηση κυρίως εξαιτίας της αύξησης της συμμετοχής του ομίλου στην Cosmote, την οποία πλέον ελέγχει 100%, αντί 67% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Στο 9μηνο τα έσοδα αναμένονται σε 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5% και τα καθαρά κέρδη στα 487 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 10%. Στο μεταξύ, την πρόβλεψη ότι ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε περικοπή του προσωπικού κατά 2.000-3.000 θέσεις εργασίας προχώρησε χθες η Credit Suisse. Η εταιρεία εκτιμά ότι στα επόμενα τρία χρόνια ο οργανισμός θα επιδιώξει την αποχώρηση έως και 800 εργαζομένων ετησίως, με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών του εξόδων. Πάντως, ο επενδυτικός οίκος προχώρησε στη μείωση της τιμής-στόχου της μετοχής στα 16 ευρώ από 20,5 ευρώ που ήταν πριν.
Την ίδια στιγμή και ο διευθύνων σύμβουλος της Turkcell, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, Τσενκ Σερντάρ δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στην Cosmo¬fon. Η Turkcell έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της και προς ανατολάς, δεδομένου ότι ενδιαφέρεται τόσο για την Kyrgyz Telecom στο Κιργιστάν όσο και για πάροχο στην Ινδία.
Η πρώτη που εκδήλωσε ανοιχτά το ενδιαφέρον της για τη σκοπιανή εταιρεία είναι η Telekom Austria, η οποία ελέγχει την VIP Mobile.
H πώληση της Cosmofon ήταν αναμενόμενη καθώς στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται από κοινού τόσο ο ελληνικός Οργανισμός όσο και ο στρατηγικός σύμμαχος του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom. Οι τηλεπικοινωνιακές αρχές της γειτονικής χώρας θεώρησαν ότι υπάρχει συγκέντρωση με τις T-Mobile (ανήκει στην DT) και Cosmofon (που ανήκει στον OTE) να έχουν μερίδιο αγοράς 92%.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο – τρεις μήνες, ενώ το τίμημα εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε πάνω από 250 εκατ. ευρώ.