Η αλυσίδα πριν από 10 ημέρες περίπου υπέγραψε νέα επιχειρησιακή σύμβαση με τους 44 εργαζομένους της, η οποία προβλέπει μείωση μισθών κατά 15%.

EXPERTΜέσα στην επόμενη περίοδο αναμένεται να αρχίσουν να υπογράφονται οι πρώτες συμφωνίες, μεταξύ της «Expert Hellas» και των πιστωτών της για «κούρεμα» απαιτήσεων, στο πλαίσιο διαδικασίας συνδιαλλαγής που έχει δρομολογηθεί με την προσφυγή της αλυσίδας ηλεκτρικών στο άρθρο 99.


Ήδη, όπως αναφέρεται από πηγές της επιχείρησης, για το ποσό των 8,23 εκατ. ευρώ που οφείλεται προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν τεθεί οι βάσεις για την αποδοχή της αποπληρωμής του σε δεκαετή χρονική διάρκεια με παροχή κι ενός εύλογου διαστήματος περιόδου χάριτος.


Προχωρημένες είναι, επίσης, οι διαπραγματεύσεις και με ορισμένους από τους προμηθευτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν υποχρεώσεις ύψους περί τα 20 εκατ. ευρώ, σε ένα σύνολο οφειλών της τάξης των 28 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται αρμοδίως, το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η συνδιαλλαγή έχει δοθεί από την πολυεθνική BSH, στην οποία οφείλονται σχεδόν 13 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 7 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν σε υποχρεώσεις σε εταιρείες όπως οι Hitachi, Electrolux, Fourlis κ.ά. Πρόθεση της Expert, σε ό,τι αφορά στο «κούρεμα» των οφειλών της προς τους προμηθευτές είναι να φθάσει αυτό στο 80%-90% του συνόλου, ώστε η αλυσίδα να επιτύχει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, σε μια εγχώρια αγορά ηλεκτρικών, που φέρεται να καταγράφει μείωση περίπου 40%.


Αυτή τη στιγμή υπό την «ομπρέλα» της Expert Hellas λειτουργούν, ανά την ελληνική επικράτεια, 67 καταστήματα, τα οποία, κατά πληροφορίες, στο εννεάμηνο του 2011 εμφανίζουν κύκλο εργασιών στα 48,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους υπολογίζεται ότι ο τζίρος θα φθάσει στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ.


Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνεται και το δίκτυο των πέντε καταστημάτων της εισηγμένης Εικόνα Ήχος Α.Ε., η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα υποστεί στην τρέχουσα χρήση μεγάλη μείωση κύκλου εργασιών, στα μόλις 2 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι -εκτός των δυσχερειών της αγοράς, ελέω κρίσης- μέχρι και το Καλοκαίρι η αλυσίδα εμφάνιζε αδυναμία τροφοδοσίας με προϊόντα.
Εσχάτως ωστόσο η εισηγμένη πέτυχε συμφωνία με τουλάχιστον τέσσερις πολυεθνικές, βάσει της οποίας πωλεί, επί της ουσίας, για λογαριασμό των προμηθευτών της και παρακρατά μόνο το ποσοστό του κέρδους, ενώ το κόστος κτήσης των συσκευών το καταβάλει άμεσα, χωρίς πίστωση. Με τον τρόπο αυτό οι προμηθευτές είναι διασφαλισμένοι ότι θα λάβουν τα χρήματά τους, ενώ και η Εικόνα Ήχος δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί αποθέματα, με αποτέλεσμα να «γλιτώνει» το κόστος αποθήκευσης.


Στο πλαίσιο της προσπάθειας «νοικοκυρέματος» της αλυσίδας, εξάλλου, η αλυσίδα πριν από περίπου 10 ημέρες υπέγραψε νέα επιχειρησιακή σύμβαση με τους 44 εργαζομένους της, με μειωμένη μισθοδοσία κατά 15%, που έλαβε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα πέτυχε μείωση και των ενοικίων της στα πέντε σημεία πώλησης που διαθέτει, η οποία, μεσοσταθμικά, κυμαίνεται στο 40%.