Αύξηση μόλις 2,6% εκτιμά η IDC  ότι θα παρουσιάσουν οι δαπάνες των επιχειρήσεων για Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες έναντι της αρχικής εκτίμησης που ήταν 5,9%

Γράφει ο Μάκης Ζώτος

Οριακή ανάπτυξη αναμένεται να  παρουσιάσει για το 2009 η αγορά τεχνολογίας και πληροφορικής σύμφωνα με την  IDC , η οποία εκτιμά ότι οι δαπάνες για προμήθεια συστημάτων και λύσεων πληροφορικής στο ερχόμενο έτος θα αυξηθούν  μόλις κατά 2,6% .Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρίας κατά το 2009 αναμένεται σημαντική επιβράδυνση σε παγκόσμιο επίπεδο στο ρυθμό αύξησης των δαπανών για συστήματα πληροφορικής. H προηγούμενη εκτίμηση της εταιρίας είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης για δαπάνες πληροφορικής θα έφτανε στο 5,9%.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας η τεχνολογία έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλές οικονομίες και παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη περαιτέρω κερδών, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι δαπάνες για είδη πληροφορικής θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2009, απλά σε πιο αργό ρυθμό, από ότι αναμενόταν”.

Αναφορικά με τις δαπάνες πληροφορικής σε κάθε γεωγραφική περιοχή οι αναλυτές της IDC, σημειώνουν πως η αύξηση δαπανών στην Ιαπωνία, στη Δυτική Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέλθει περίπου στο 1% κατά το 2009. Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, και της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να εμφανίζουν σημαντικές δαπάνες σε πληροφορική, αλλά σε επίπεδα χαμηλότερα από τα διψήφια ποσοστά που είχαν προβλεφθεί πριν από καιρό.

Το λογισμικό και οι υπηρεσίες είναι οι πιο ανθεκτικοί τομείς στην παρούσα κρίση. Οι δαπάνες για εξοπλισμό, με εξαίρεση τα συστήματα αποθήκευσης (storage), αναμένεται να μειωθούν. Μέχρι το 2012, η IDC αναμένει τις δαπάνες για πληροφορική να εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο 6% και υπολογίζει, ότι στο μεταξύ θα χαθούν περίπου 300 δις.δολάρια από την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης των δαπανών πληροφορικής.