Την πρώτη πετυχημένη δοκιμή για ένα νέο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που θα επεκτείνεται στο διάστημα και θα βασίζεται στο μοντέλο του επίγειου Internet, πραγματοποίησε η NASA.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας για το έργο αυτό, Αντριαν Χουκ, «είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας τελείως νέας υποδομής διαστημικών επικοινωνιών, ενός Διαπλανητικού Ίντερνετ».

Κατά το πρώτο τεστ, οι μηχανικοί της NASA χρησιμοποίησαν ένα νέο λογισμικό που ονομάζεται «Δικτύωση Ανεκτική σε Διακοπές» (Disruption-Tolerant Networking – DTN), για να μεταδώσουν δεκάδες διαστημικές εικόνες προς και από το διαστημόπλοιο Epoxi της NASA που κατευθύνεται προς τον κομήτη «Xάρτλεϊ 2», όταν ήταν σε απόσταση περίπου 32,4 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Το λογισμικό αυτό, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αντέχει σε καθυστερήσεις, διακοπές και άλλες ανωμαλίες, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Βιντ Σερφ, αντιπρόεδρο της Google.

Το DTN, αντίθετα με το κανονικό πρωτόκολλο του Ίντερνετ (TCP/IP) δεν προϋποθέτει μια συνεχή επικοινωνία δεδομένων μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη, καθώς συχνά στο Διάστημα μπορεί να υπάρξει διακοπή μετάδοσης, όταν π.χ. ένα διαστημόπλοιο κρύβεται από έναν πλανήτη ή συμβαίνουν ηλιακές καταιγίδες.

Σύμφωνα με τη NASA, το Διαπλανητικό Ιντερνετ θα καταστήσει εφικτά πολλά διαφορετικά είδη διαστημικών αποστολών, π.χ. με την ταυτόχρονη συμμετοχή πολλαπλών διαστημικών σκαφών, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει μελλοντικά να υπάρξουν αξιόπιστες επικοινωνίες μεταξύ της Γης και αστροναυτών στη Σελήνη. Πως αλλιώς, άλλωστε, θα διαβάζετε techpress.gr σε 50 χρόνια από το εξοχικό σας στη… Σελήνη;