Προειδοποίηση της Nokia ότι οι πωλήσεις συσκευών κινητών τηλεφώνων θα μειωθούν για δεύτερη φορά στην ιστορία της το 2009.

Πριν από λίγες ημέρες, η Qualcomm, ο μεγαλύτερος όμιλος κατασκευής μικροεπεξεργαστών στον κόσμο που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα, προειδοποίησε, επίσης, ότι οι κατασκευαστές συσκευών κινητών τηλεφώνων «σφίγγουν τα ζωνάρια τους», ενώ αναθεώρησε τις άλλοτε… αισιόδοξες προβλέψεις για τις ετήσιες πωλήσεις της.

Η Applied Material, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό ημιαγωγών, έχει ανακοινώσει μείωση θέσεων εργασίας καθώς και μείωση στις παραγγελίες της.

Η Intel, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, που αποτελεί «πυξίδα» για τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, είχε και αυτή δυσάρεστα νέα, προειδοποιώντας για επιβράδυνση σε όλον τον κόσμο, καθώς και σε όλους τους τομείς της αγοράς.

Ωστόσο, η μετοχή της Nokia έχασε πάνω από 11% της αξίας της μέσα σε περίπου μία ώρα από την ανακοίνωσή της για μειωμένες πωλήσεις συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Αργότερα κάλυψε μέρος των αρχικών της απωλειών, για να κλείσει τελικά χαμηλότερα κατά 4%, σημειώνοντας από την αρχή του έτους πτώση κατά 61%.

Η Nokia έχει προειδοποιήσει για απογοητευτικά κέρδη σε δύο διαδοχικά τρίμηνα. Η είδηση ότι η αγοραστική δύναμη των πελατών της έχει πληγεί από την περιορισμένη δυνατότητα που έχουν για να πάρουν δάνεια είναι ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο.

Όμως, παρ’ όλα τα προβλήματά της -στα οποία περιλαμβάνονται και επιθετικές μειώσεις των τιμών από τους ανταγωνιστές της- το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των συσκευών κινητών τηλεφώνων που διαθέτει της παρέχει το καλύτερο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης σε σύγκριση με άλλες μεγάλες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων.

Η Nokia δεν έδωσε στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία, αλλά αναλυτές προβλέπουν μείωση από 4% έως 27% στις πωλήσεις συσκευών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως το 2009.

Το υψηλό ποσοστό των κατόχων συσκευών κινητών και η τάση τους να μην αλλάζουν τις συσκευές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο κλάδος ήδη αντιμετώπιζε δυσκολίες όσον αφορά τις πωλήσεις ακόμη και πριν από την ύφεση. Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις αποτελούν μία δυσάρεστη εξέλιξη. Όμως, οι επενδυτές είχαν προειδοποιηθεί.