Συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε σήμερα στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, για την ανακοίνωση του προγράμματος Galileo.

GALILEO PosterΑπό την 1η Σεπτεμβρίου έως την 15η Νοεμβρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έναν διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά. Ένας δορυφόρος του Προγράμματος Galileo θα εκτοξευτεί στο διάστημα με το όνομα του νικητή του διαγωνισμού, από τη χώρα μας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά 9 έως 11 ετών, που διαμένουν στην Ελλάδα.
Για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, κάθε παιδί πρέπει να καταθέσει ένα έργο με θέμα «Διάστημα και Αεροναυτική». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια ζωγραφιά της γης μαζί με άλλους πλανήτες και δορυφόρους ή την εκτόξευση των δορυφόρων του Galileo. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε υλικό και τεχνική σκίτσου, ζωγραφικής και χρωματισμού επιθυμούν. Οι ζωγραφιές πρέπει να σαρωθούν ή να φωτογραφηθούν και να ανεβούν στην ιστοσελίδα. Ο νικητής θα επιλεγεί από μια Εθνική Κριτική Επιτροπή που θα αποτελείται από γνωστές προσωπικότητες.


Τα μέλη της Ελληνικής κριτικής επιτροπής είναι:

κ. Άρης Περουλάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Επικοινωνίας/Εταιρικής Σχέσης & Δικτύων Πληροφόρησης, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
κ. Μάνος Κιτσώνας, Τεχνικός Διευθυντής, Ίδρυμα Ευγενίδου
κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»
κ. Νίκος Μαρουλάκης, Εικονογράφος Παιδικών Βιβλίων
Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2012, στην Τελετή Απονομής όπου το παιδί θα λάβει μια βεβαίωση κι ένα έπαθλο που θα αναπαριστά τον πραγματικό δορυφόρο που θα πάρει το όνομά του.
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των έργων των παιδιών είναι η 15η Νοεμβρίου 2011. Η δυνατότητα εγγραφής και οι πλήρεις όροι και προϋποθέσεις διατίθενται στη σελίδα του διαγωνισμού www.galileocontest.eu.
Ο διαγωνισμός έχει ήδη διεξαχθεί στο Βέλγιο και τη Βουλγαρία.


Το Πρόγραμμα Galileo

Το Πρόγραμμα Galileo είναι το ανεξάρτητο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα εκτοξευτούν τουλάχιστον 27 δορυφόροι, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διατηρήσει την ηγετική της θέση στις τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα. Το Πρόγραμμα Galileo θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πρόσβαση στη δορυφορική πλοήγηση ανεξάρτητα από το αμερικανικό σύστημα GPS. Το δορυφορικό σύστημα θα διαθέτει πολλές εφαρμογές συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης μεταφορών και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων.
Μέσω του προγράμματος Galileo, η Ευρώπη θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις δυνατότητες ενός δορυφορικού συστήματος σε μέγιστο βαθμό. Η Ευρώπη θα μπορέσει να διατηρήσει και να αναπτύξει το know-how για θέματα διαστήματος και διαχείρισης μεταφορών και εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, εξασφαλίζοντας οικονομικά έσοδα και θέσεις εργασίας.
Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη του προγράμματος σε συνδυασμό και με τη δημόσια χρησιμότητά του (νέες εφαρμογές που θα κάνουν τις μεταφορές πιο αποτελεσματικές, καλύτερη διαχείριση στους δρόμους, λιγότερο ρυπογόνα κίνηση, πιο αποτελεσματικές αποστολές διάσωσης, παρακολούθηση ασθενών με Alzheimer κλπ) ανέρχονται σε 90 δις ευρώ κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 ετών της λειτουργίας του.
Οι δορυφόροι του Προγράμματος Galileo έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευτούν σε φάσεις ξεκινώντας από το 2011 και έως ότου ολοκληρωθεί ο σχηματισμός. Οι δύο πρώτοι δορυφόροι προγραμματίζονται να εκτοξευθούν το τρίτο τρίμηνο του 2011, χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο για να τους πάει στο διάστημα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό, επισκεφθείτε:
• www.galileocontest.eu
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δορυφορικό Πρόγραμμα Galileo, επισκεφθείτε:
• http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/index_en.htm
• http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/index_en.htm