Το Liquid Net επιτρέπει στις εταιρείες κινητής να ρυθμίσουν το δίκτυό τους έτσι ώστε να αυτοπροσαρμόζεται στις απαιτήσεις χωρητικότητας και κάλυψης βάσει της ζήτησης.

nokia_siemens_networksΗ νέα προσέγγιση έχει επίσης στόχο να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Με το Liquid Net, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό των υπαρχόντων επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων τους και να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων.


Η θεαματική ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σημαίνει ότι τα δίκτυα κινητής πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε ζήτηση για χωρητικότητα προσωπικών δεδομένων άνω του 1GB ανά συνδρομητή την ημέρα1. Η ζήτηση είναι επίσης εξαιρετικά απρόβλεπτη, καθώς κυμαίνεται μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών σε διαφορετικές ώρες καθώς ο κόσμος χρησιμοποιεί ευρυζωνικές υπηρεσίες στο σπίτι, στη δουλειά και εν κινήσει. Απότομες αλλαγές στη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών μπορούν επίσης να παρουσιαστούν όταν, για παράδειγμα, διατίθεται νέο λογισμικό συσκευών ή κυκλοφορούν ενημερώσεις για δημοφιλείς εφαρμογές και υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.


«Η χωρητικότητα στα σημερινά συμβατικά δίκτυα είναι συνήθως σταθερή σε ξεχωριστά μέρη: σε μεμονωμένους χώρους σταθμών βάσης, σε μέρη του δικτύου κορμού που διαχειρίζεται τις υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, ή στα οπτικά δίκτυα και δίκτυα μετάδοσης IP», δήλωσε ο Marc Rouanne, επικεφαλής των Συστημάτων Δικτύων στη Nokia Siemens Networks. «Το κάθε ένα αποτελεί πιθανό σημείο συμφόρησης για κάποιον που λαμβάνει την ευρυζωνική υπηρεσία που θέλει σε δεδομένη στιγμή. Η κυμαινόμενη, απρόβλεπτη ζήτηση σε ένα τμήμα του δικτύου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της χωρητικότητας παραμένει αδρανές σε κάποιο άλλο τμήμα, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή χρήση των υπαρχουσών επενδύσεων. Για παράδειγμα, έως και 50% της χωρητικότητας ενός συμβατικού κεντρικού δικτύου μπορεί να είναι λανθάνουσα. Αντίθετα, το Liquid Net απελευθερώνει τη σταθερή χωρητικότητα του δικτύου σε μια δεξαμενή πόρων που μπορεί να ρέει για να ανταποκρίνεται στην απρόβλεπτη ζήτηση, όπου και όποτε οι χρήστες χρησιμοποιούν ευρυζωνικές υπηρεσίες».


Η Nokia Siemens Networks έχει δημιουργήσει το Liquid Net2, για να απελευθερώσει τη μη χρησιμοποιημένη χωρητικότητα και να την κατανέμει αυτόματα σε όλο το δίκτυο, όπου και όποτε απαιτείται. Το Liquid Net χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη, αυτοπροσαρμοζόμενη ευρυζωνική βελτιστοποίηση για την παροχή υπηρεσιών και περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βέλτιστη εμπειρία πελάτη γνωρίζοντας κάθε στιγμή τη λειτουργική κατάσταση του δικτύου και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, το Liquid Net δρομολογεί την κίνηση στο δίκτυο μετάδοσης προς τη διαδρομή με τη λιγότερη αντίσταση και το χαμηλότερο κόστος μεταξύ των τοποθεσιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.


Το Liquid Net όχι μόνο βοηθάει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αυξήσουν την πιστότητα των πελατών, αλλά δημιουργεί και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.


Το Liquid Net βασίζεται στις αρχές της αρχιτεκτονικής Liquid Radio της Nokia Siemens Networks3. Προσθέτει τη λειτουργικότητα των Liquid Core και Liquid Transport στο δίκτυο, που μπορούν να εφαρμοστούν είτε ξεχωριστά σε περιβάλλον πολλαπλών προμηθευτών, είτε ταυτόχρονα σε ολόκληρο το δίκτυο μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για τα πλήρη οφέλη του Liquid Net.


«Ενώ το Liquid Radio αφορούσε την υποστήριξη της ανάπτυξης και της ευελιξίας της χωρητικότητας στο RAN (Radio Access Network), το Liquid Net εξελίσσει έξυπνα την ιδέα στα δίκτυα μεταφοράς και κορμού υποσχόμενο τη βελτιστοποίηση όχι μόνο της κίνησης που δημιουργούν οι χρήστες αλλά και των επενδύσεων CAPEX», είπε ο Peter Jarich Service Director τηςCurrent Analysis, για τις Υποδομές Δικτύων. «Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Liquid Net ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη για λύσεις αντί για προϊόντα που παρέχουν λύση σε ένα μόνο πρόβλημα. Αν και τα συστατικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας λύσης πολλαπλών προμηθευτών, ο συνδυασμός των Liquid Radio, Liquid Core και Liquid Transport στο Liquid Net εκφράζει την ολιστική αντιμετώπιση των ανησυχιών και των απαιτήσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.»


Τα Liquid Radio, Liquid Core και Liquid Transport μπορούν να εφαρμοστούν μαζί ή ξεχωριστά στο δίκτυο για κυμαινόμενη χωρητικότητα, κάλυψη και υπηρεσίες οποιαδήποτε στιγμή, γεγονός που μπορεί να φέρει πλεονεκτήματα στα δίκτυα πολλαπλών προμηθευτών. Ωστόσο, με την εξέλιξη ολόκληρου του δικτύου, μπορεί να επιτευχθεί το πλήρες δυναμικό της ‘’ρευστής’’ δυνατότητας.


«Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο εφαρμόζεται ο ‘’ρευστός’’ τρόπος σκέψης (fluid thinking), τόσο το καλύτερο», συνόψισε ο Rouanne.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Liquid Net και το Fluid Thinking, ανατρέξτε στην τοποθεσία της Nokia Siemens Networks στο Web στη διεύθυνση www.nokiasiemensnetworks.com/liquidnet