Ο Οργανισμός προχωράει στην εφαρμογή του μέτρου μονομερώς, διευθετώντας τις νομικές εκρεμότητες που προκύπτουν.

OTEΤην 1η Νοεμβρίου 2011 έχει θέσει σαν στόχο για την εφαρμογή της τετραήμερης εργσίας η διοίκηση του ΟΤΕ. Άμεση συνέπεια αυτού, είναι η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου για αυτό άλλωστε και ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ την ενεργοποίηση του άρθρου 15 της συμφωνίας μετόχων μεταξύ Deutsche Telekom και ελληνικού Δημοσίου. Το άρθρο αυτό επιτρέπει στη διοίκηση του ΟΤΕ να φέρει πλέγμα μέτρων για το εργασιακό κόστος βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας της χώρας.


Να θυμίσουμε ότι το άρθρο 15 δίνει την δυνατότητα στον ΟΤΕ να χειριστεί συλλογικά θέματα μέσω μιας διαδικασίας που διαρκεί περίπου ένα μήνα. Συγκεκριμένα προβλέπεται η σύσταση 6μελούς επιτροπής -δύο μέλη ορισμένα από την πλευρά των εργαζομένων, δύο από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου και δύο από την πλευρά της D.T.- η οποία διαπραγματεύεται την προτεινόμενη δέσμη μέτρων της διοίκησης ΟΤΕ επί ένα 15νθήμερο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η διοίκηση του ΟΤΕ φέρνει τροποποιημένη δέσμη μέτρων η οποία συζητείται επί 10ήμερο. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει και στη δεύτερη διαπραγμάτευση συμφωνία, τότε η διοίκηση του ΟΤΕ εξουσιοδοτείται να εφαρμόσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων.


Αξιοποιώντας τον ν. 3846/2010, ο κ. Τσαμάζ θα εισαγάγει την εκ περιτροπής εργασία στον ΟΤΕ και συγκεκριμένα την εργασιακή εβδομάδα τεσσάρων ημερών. Στόχος είναι η μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μέσω της εφαρμογής άλλων μέτρων (π.χ. πάγωμα ωριμάνσεων, περικοπή λογαριασμού νεότητας κ.λπ.) επιδιώκεται η εξοικονόμηση άλλων 20-50 εκατ. ευρώ ετησίως.


Ο νόμος 3846/2010 επιτρέπει την εκ περιτροπής εργασία μέχρι έξι μήνες για ένα ημερολογιακό έτος, ενώ τροποποίηση του νόμου αυξάνει το διάστημα αυτό σε εννέα μήνες. Ετσι, με βάση τις επιδιώξεις της διοίκησης του ΟΤΕ, η εκ περιτροπής εργασία στον οργανισμό θα ισχύσει για δύο μήνες μέσα στο 2011 και για άλλους εννέα μέσα στο 2012. Σε προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων δεν υπήρξε μια συμφωνία η οποία θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές αφού το πάγωμα μισθών για δύο χρόνια ή η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης που πρότειναν οι τελευταίοι δεν βοηθούν στο στόχο που έχει θέσει η Deutsche Telekom. Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών αναμένονται να είναι ήπιες αφού ο ΟΤΕ “αιμοραγεί” από τον εγχώριο ανταγωνισμό αλλά και από την γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα.


Στο μεταξύ, μειώνονται και οι πιθανότητες εξόδου από την εργασία εργαζομένων που θεμελιώνουν άμεσα συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, λίγοι πλέον επιδιώκουν την έξοδό τους από την εργασία μέσω κινήτρων, καθώς οι συντάξεις είναι αισθητά χαμηλότερες από τη μισθοδοσία. Πάντως η διοίκηση του ΟΤΕ εξετάζει ευθέως μέτρα μείωσης του προσωπικού, μέσω «ενισχυμένων» αποζημιώσεων, στο πρότυπο της Cosmote. Eπίσης θα εισαγάγει για πρώτη φορά τον θεσμό της εφεδρείας για όσους δεν θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας, καταβάλλοντάς τους το 50% των αποδοχών τους για διάστημα έως και δύο έτη.