Χθες τέθηκε σε λειτουργία από τη γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων η «Υπηρεσία Ειδοποιήσεων Πληρωμών ή Επιστροφών Φόρου»

TaxisΤη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές στα εισοδήματα και τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος αλλά και τις πληρωμές φόρου εισοδήματος και τις επιστροφές φόρου έχουν οι φορολογούμενοι που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο νέο Taxisnet. Χθες τέθηκε σε λειτουργία η νέα υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η «Υπηρεσία Ειδοποιήσεων Πληρωμών ή Επιστροφών Φόρου». Με την εφαρμογή αυτή ο χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ έχει τη δυνατότητα να προβάλει στην οθόνη του υπολογιστή του και να εκτυπώσει τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει για την πληρωμή ή την επιστροφή φόρου. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα βλέπουν τα παρακάτω ειδοποιητήρια:


Ειδοποιήσεις επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Εκκαθαριστικό σημείωμα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011.
Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων εισφορών και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011 (όταν θα είναι διαθέσιμες).
Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων περαίωσης Ν. 3888/2010.


Από εκεί θα μπορούν να τυπώνουν τα εκκαθαριστικά και να εισπράξουν τυχόν επιστροφή φόρου ή να πληρώσουν τις οφειλές.
Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται μέσω του taxisnet.gr από την επιλογή: Υπηρεσίες προς Πολίτες ή υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίες και στη συνέχεια την επιλογή Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου.


Εξόφληση στις τράπεζες
Η εξόφληση των πολυεκκαθαριστικών για τις έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης και αντικειμενικών δαπανών, καθώς και του τέλους επιτηδεύματος θα γίνεται στις τράπεζες και όχι στις εφορίες, χωρίς επιβάρυνση για τους φορολογούμενους αλλά με κάλυψη της αμοιβής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την κάθε δόση να μην μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Συνεπώς, αν η εισφορά έχει βεβαιωθεί μέσα στο μήνα Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η επόμενη 31 Δεκεμβρίου κ.λπ. Δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα 27 ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για το φορολογούμενο και τη σύζυγό του.


Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5% ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου ανατίθεται η είσπραξη των έκτακτων εισφορών στις τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Alpha Bank, Geniki, Attica Bank, Πειραιώς, Eurobank – EFG, FBB, Marfin Egnatia Bank, Ελληνική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, Protonbank, Millennium Bank, ATE Bank, T BANK, Πανελλήνια Τράπεζα, Probank, Τράπεζα Κύπρου, Citibank, HSBC, ΤΤ, ΑΤΕ, ΕΛΤΑ, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, καθώς και σε όσες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα εισέλθουν στο σύστημα που θεσπίζεται με την απόφαση αυτή και αποδεχθούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από αυτήν. Οι τράπεζες θα αποδίδουν τις εισπράξεις στο υπουργείο Οικονομικών την επομένη ημέρα, ενώ σε περίπτωση καθυστερήσεων θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας. Η αμοιβή της ΔΙΑΣ Α.Ε. είναι 0,07 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον ΦΠΑ.


Η αμοιβή των τραπεζών και των πιστωτικών ιδρυμάτων για πληρωμή μέσω καταστήματος (χρέωση λογαριασμού ή μετρητά) θα είναι 0,40 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ και για πληρωμή μέσω εναλλακτικών δικτύων (όπως WEB, ATM) θα είναι 0,20 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ. Η αμοιβή των τραπεζών καταβάλλεται από το ελληνικό Δημόσιο.