Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί η πρόταση του αρμόδιου εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Giles Chichester για κατάργηση του ENISA

tzortzakisΈκπληξη και προβληματισμό προκαλεί η πρόταση του αρμόδιου εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Giles Chichester στην επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία προωθείται στην ουσία η κατάργηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).


Η πρόταση προβλέπει την ίδρυση νέου οργανισμού, ο οποίος θα διαδεχθεί τον ENISA στο αντικείμενο της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών και ο οποίος θα εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζουμε, ότι παρά την εξαιρετικά κρίσιμη φάση που περνά η οικονομία της χώρας μας, η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να παράσχει κάθε χρόνο προς τον ENISA σημαντικότατη οικονομική βοήθεια και προνόμια, τέτοια που λίγοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί απολαμβάνουν από τη φιλοξενούσα χώρα τους. Η Ελληνική Πολιτεία έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση για την αναβάθμιση του Οργανισμού.


Η θέση της Επιτροπής Πληροφορικής & Επικοινωνιών, είναι ότι προτάσεις για την κατάργησή του ENISA, ή για τη μεταφορά της έδρας του, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους.