Σύμβαση ύψους € 50 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των βελγικών τελωνείων σε IBM – Intrasoft International, με την συμμετοχή της Intrasoft στα € 15 εκατ.

Η Intrasoft International, θυγατρική της Intracom IT Services, συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό των εφαρμογών πληροφορικής των βελγικών τελωνείων και στην ευθυγράμμισή τους με το πολυετές στρατηγικό πλάνο (Multi-Annual Strategic Plan (MASP)) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέλος συνεργασίας της οποίας ηγείται η IBM. Στη σύμβαση πλαίσιο με το Υπουργείου Οικονομικών του Βελγίου ύψους € 50 εκατ., η συμμετοχή της Intrasoft International ανέρχεται στα € 15 εκατ., ενώ η διάρκεια του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα επτά χρόνια. Σκοπός του MASP είναι η δημιουργία ενός απλού περιβάλλοντος χωρίς τη χρήση εντύπων για τη σύνδεση του τομέα των τελωνείων και της έμμεσης φορολογίας όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Ο κ. Αθανάσιος Κωτσής, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrasoft International, δήλωσε: «Αυτό το σημαντικό έργο για τη Διεύθυνση Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών του Βελγίου αναδεικνύει την ηγετική θέση της Intrasoft International στην παροχή εφαρμογών πληροφορικής προς τις τελωνειακές αρχές των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Βελγίου επέλεξε την συνεργασία IBM – Intrasoft International για το εκσυγχρονισμό των συστημάτων της, αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνογνωσία μας και στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε».

Η υλοποίηση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνει το Νέο Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαμετακόμισης (New Community Transit System – NCTS) για την αποτελεσματική διαχείριση και το βέλτιστο έλεγχο του συστήματος μεταφορών, καθώς και την υλοποίηση του Συστήματος Ελέγχου Διακίνησης Ειδών ΕΦΚ (Excise Movement Control System – EMCS), το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τη μεταφορά φορολογήσιμων αγαθών χωρίς τη χρήση εντύπων. Η υλοποίηση του συστήματος EMCS βασίζεται στο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου Χ-eyes, προϊόν το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Intrasoft International και την IBM. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη των εφαρμογών και οι υπηρεσίες ολοκλήρωσης των εφαρμογών, που υπάγονται στο Σύστημα Τελωνείων και ΕΦΚ χωρίς τη χρήση εντύπων (Paperless Customs and Excise System (PDLA). Αυτή η οικολογική λύση θα αντικαταστήσει τα συνοδευτικά έντυπα με ηλεκτρονικές φόρμες, οι οποίες θα μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά από οποιοδήποτε σημείο.