H EMC παρουσιαζει παραμετροποιησιμη εφαρμογη διαχειρισης πληροφοριων για τη δημιουργια διαδικτυακων συστηματων αποθηκευσης.

EMC logo H EMC Corporation ανακοίνωσε τη διάθεση της πρώτης διαδικτυακής υποδομής cloud computing, EMC Atmos (κωδική ονομασία Maui).Η νέα εφαρμογή Atmos δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να αυτοματοποιήσουν τη διαχείριση και διανομή της πληροφορίας σε διαδικτυακά συστήματα μεγάλης κλίμακας.
Το EMC Atmos αποτελεί την πρώτη εφαρμογή για τη διαχείριση πληροφοριών της τάξης των πολλών petabytes, η οποία σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους πελάτες, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, να διαχειρίζονται και να βελτιστοποιούν τη διανομή πλούσιων, μη δομημένων πληροφοριών σε περιβάλλον cloud storage (διαδικτυακής αποθήκευσης δεδομένων).
Το EMC Atmos επιτρέπει σε παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ και Web 2.0, σε εταιρείες media, ψυχαγωγικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, να χτίσουν και να παρέχουν με ασφάλεια και σε μαζική κλίμακα, διαδικτυακές υπηρεσίες ή εφαρμογές με επίκεντρο την πληροφορία (cloud-based information-centric services), δίνοντάς τους τη δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης και αυτοματοποιημένης διανομής των πληροφοριών.
Οι εφαρμογές Web 2.0, οι οποίες είναι πλούσιες σε περιεχόμενο όπως οι υπηρεσίες κοινής πρόσβασης (sharing) σε φωτογραφίες και video, σε συνδυασμό με την αύξηση του περιεχομένου που παράγεται από τους ίδιους τους χρήστες του διαδικτύου, δημιουργεί δισεκατομμύρια νέα αρχεία κειμένου, μουσικής, video και ψηφιακών φωτογραφιών.
Ο εν λόγω συνδυασμός της εκρηκτικής ανάπτυξης, των νέων ειδών πληροφορίας, μαζί με την ανάγκη να εξυπηρετούνται εκατοντάδες τοποθεσίες και εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο, οδήγησε την αγορά στη δημιουργία καινούριων απαιτήσεων για την διαχείριση πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις της αγοράς οδήγησαν στην ανάδειξη του cloud optimized storage (COS), ενός όρου που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παρούσα και τη μελλοντική αρχιτεκτονική των συστημάτων για τη διαχείριση πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα.
Ένα βασικό στοιχείο διαφοροποίησης του EMC Atmos είναι η δυνατότητα να ορίζει κανείς την πολιτική (τους κανόνες), βάσει της οποίας θα διαμοιράζονται και θα χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες σε παγκόσμια κλίμακα.
Για παράδειγμα, μια πληροφορία έγκαιρη και μεγάλης αξίας μπορεί να οριστεί ως «premium» και για το λόγο αυτό να απαιτηθεί η αναπαραγωγή της σε περισσότερα αντίγραφα και σε περισσότερες τοποθεσίες, σε σύγκριση με μία πληροφορία που είναι πιο παλιά και την οποία οι χρήστες αναζητούν λιγότερο συχνά.
Η πιο παλιά πληροφορία μπορεί να συμπιεστεί και να διατηρηθεί σε λιγότερα αντίγραφα και σε λιγότερες τοποθεσίες. Στο EMC Atmos ενσωματώνονται επιπλέον υπηρεσίες όπως η συμπίεση και η αποφυγή αποθήκευσης πολλαπλών αρχείων (de-duplication), καθώς και η δυνατότητα multi-tenant εγκαταστάσεων (εγκατάσταση πολλών πελατών σε ένα διακομιστή) και η υποστήριξη APIs για τη δημιουργία υπηρεσιών web.
Για παράδειγμα, ένας πάροχος Ίντερνετ που χρησιμοποιεί το EMC Atmos θα μπορεί να χτίσει εφαρμογές που υποστηρίζουν ασφαλείς online υπηρεσίες, υπηρεσίες «pay-for-use» (πληρωμή βάσει χρήσης) ή άλλα μοντέλα. Έτσι, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης και οι εταιρείες υπηρεσιών ψυχαγωγίας μπορούν να χρησιμοποιούν κοινά χαρακτηριστικά για να διανείμουν, να διαχειριστούν και να αποθηκεύσουν σε παγκόσμια κλίμακα τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία.
Το EMC Atmos προσφέρει σε τέτοιου είδους πελάτες τη δυνατότητα να μειώσουν το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας – σε επίπεδο petabyte – μέσω ενός δικτυακού περιβάλλοντος cloud, γεγονός το οποίο ικανοποιεί μια επιτακτική απαίτηση των εταιρειών και ταυτόχρονα συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.
«Στο σημερινό κόσμο οι πάντες, από το μεμονωμένο χρήστη μέχρι το μεγαλύτερο οργανισμό, αναγνωρίζουν την ταχύτατη ανάπτυξη και την αυξανόμενη αξία του μη δομημένου ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο μπορεί να εκτείνεται από τις ψηφιακές φωτογραφίες μέχρι τα βίντεο και το κινητό περιεχόμενο κάθε μορφής. Κεφαλαιοποιώντας το γεγονός αυτό, το νέο μοντέλο του cloud computing προσφέρει στους οργανισμούς μια αποτελεσματική υποδομή, η οποία εκμεταλλεύεται ένα πλήθος πολύ διεσπαρμένων πόρων, τους οποίους και χρησιμοποιεί σαν μία και μόνη τοπική οντότητα,» δήλωσε ο κ. Benjamin S. Woo, Vice President, Enterprise Storage Systems Research στην IDC.
«Μια νέα τάξη υποδομών πληροφορικής, όπως το EMC Atmos, είναι λοιπόν απαραίτητη, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η ανάδειξη της επιχειρηματικής δυναμικής που μπορεί να προκύψει μέσα από το mobility της πληροφορίας και από τη διακίνησή της, μέσω μιας αρχιτεκτονικής τύπου “οποιοσδήποτε σε οποιονδήποτε”. Οι οργανισμοί που εκμεταλλεύονται μια τέτοια αρχιτεκτονική έχουν να κερδίσουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, μέσα από τη χρήσης μίας μηχανής υψηλής ευελιξίας, η οποία θα έχει την ευθύνη δημιουργίας λεπτομερούς πολιτικής και γενικών κανόνων χρήσης».

Τα χαρακτηριστικά του EMC Atmos
Το EMC Atmos συνδυάζει την τεράστια χωρητικότητα για την αποθήκευση δεδομένων, με την επεκτασιμότητα και τη διαχείριση της πληροφορίας μέσω ειδικού λογισμικού που βασίζεται σε προεπιλεγμένους κανόνες (policy-based), για να διανέμει αυτομάτως πληροφορίες οπουδήποτε και όποτε απαιτείται. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών περιλαμβάνονται:
* Ισχυρά αρχεία metadata σε συνδυασμό με τις δυνατότητες διαχείρισης, βάσει προεπιλεγμένων κανόνων που κατευθύνουν με έξυπνο τρόπο τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες.
* Προηγμένες υπηρεσίες διαχείρισης πληροφοριών, όπως η δημιουργία αντιγράφων (replication), η υποστήριξη διαδοχικών εκδόσεων (versioning), η συμπίεση (compression), η δυνατότητα αποφυγής πολλαπλών αντιγράφων (de-duplication) και μείωσης της ταχύτητας περιστροφής των σκληρών δίσκων (disk drive spin-down).
* APIs υπηρεσιών Web, συμπεριλαμβανομένων του REST και του SOAP, καθώς και file-based προσπέλαση εγγυώνται εύκολη ενσωμάτωση σε σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή.
* Προηγμένα χαρακτηριστικά όπως οι δυνατότητες auto-managing και auto-healing, ενοποιημένη ονοματοδοσία (unified namespace) και browser-based διαχειριστικά εργαλεία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε εφαρμογές πολύ μεγάλης ή και παγκόσμιας κλίμακας. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών μειώνουν σημαντικά το χρόνο διαχείρισης και επιτρέπουν στο διαχειριστή να εκτελεί τις σχετικές λειτουργίες από οποιοδήποτε σημείο.
* Υποστήριξη εγκατάστασης Multi-tenant που επιτρέπει να εξυπηρετούνται πολλαπλές εφαρμογές από μια κοινή υποδομή. Κάθε εφαρμογή στεγανοποιείται με ασφάλεια, αποτρέποντας το ανακάτεμα δεδομένων διαφορετικών εφαρμογών ή την προσπέλαση από άλλους πελάτες. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδανικό για μεγάλες επιχειρήσεις που προσφέρουν δικτυακές (cloud) υπηρεσίες σε διαφόρους πελάτες ή σε διαφορετικά τμήματα μεγάλων οργανισμών.
Συστατικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του EMC Atmos είναι ένα σύστημα αποθήκευσης υψηλής πυκνότητας και χαμηλού κόστους, το οποίο είναι εύχρηστο και εγκαθίσταται με ευκολία σε σχετικά μικρό χώρο.
Το αποθηκευτικό αυτό σύστημα, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την EMC διατίθεται από σήμερα με χωρητικότητα 120TB, 240TB και 360TB. Το λογισμικό του EMC Atmos υποστηρίζει κοινή διαχείριση της πληροφορίας σε μια σειρά από ευέλικτες τοπολογίες που χρησιμοποιούν διάφορους συνδυασμούς των βασικών δομικών blocks.
«H EMC, ως ο κορυφαίος προμηθευτής enterprise-class αποθηκευτικών συστημάτων και συστημάτων διαχείρισης πληροφορίας, ειδικεύεται στην προσφορά των δομικών blocks που θα χτίσουν δικτυακές υποδομές cloud και μια νέα γενιά cloud – based υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Mike Feinberg, Senior Vice President, στο EMC Cloud Infrastructure Group.
«Η εκρηκτική ανάπτυξη του περιεχομένου που παράγεται από τους χρήστες δημιουργεί την ανάγκη για μια υποδομή πληροφορικής που θα μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και οικονομικά όγκους πληροφοριών της τάξης των petabytes. Είμαστε μάρτυρες μιας επανάστασης στον τρόπο που οι μεγάλοι πελάτες διαχειρίζονται τις πληροφορίες τους σε παγκόσμιο επίπεδο και στον τρόπο που διαθέτουν στην αγορά τις νέες cloud-based υπηρεσίες».