Τι κρύβει η εξαγορά της Motorola Mobility από την Google και πως επιδρά στις συμμαχίες υπέρ και κατά του Android στον κλιμακούμενο νομικό πόλεμο πατεντών τεχνολογίας;


Google motorola mobilityΛίγο πριν μας εγκαταλείψει το καλοκαίρι, η Google απέκτησε αιφνιδιαστικά το σύνολο των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων, σε μία κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει επιπλέον ώθηση στις πωλήσεις των προϊόντων με λειτουργικό σύστημα Android, καθώς κύριος σκοπός της είναι να «θωρακιστεί» νομικά το προϊόν με τις χιλιάδες κατοχυρωμένες πατέντες της Motorola.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του διευθύνοντος συμβούλου της Google, Larry Page, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει το σύνολο των πατεντών της Google και θα προστατεύσει το Android από τις ενέργειες της Microsoft, της Apple και άλλων εταιρειών. Το να έχει υπό την ιδιοκτησία της η Google μια κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων, της ανοίγει τον δρόμο για ν’ ακολουθήσει το κερδοφόρο παράδειγμα της Apple στον έλεγχο του λογισμικού, του hardware και του περιεχομένου στις συσκευές. Την ίδια στιγμή, δίνει στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο την πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος τεχνολογικών πατεντών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενες νομικές «επιθέσεις» από τους ανταγωνιστές της.


Νομικός… πόλεμος
Πιο συγκεκριμένα, η Google μέχρι σήμερα είχε στην κυριότητά της μόλις 1.000 πατέντες τεχνολογίας, την στιγμή που η Motorola διέθετε 17.000 κατοχυρωμένες πατέντες, με άλλες 7.500 να αναμένουν έγκριση. Στην απόφαση της σημαντικής αυτής εξαγοράς δεν συντέλεσε μόνο ο εντυπωσιακός αριθμός πατεντών της Motorola Mobility, αλλά και η αποδεδειγμένη χρησιμότητα ορισμένων εξ αυτών, καθώς ήδη 18 πατέντες έχουν πρωταγωνιστήσει σε 3 αγωγές της Motorola κατά της Apple.


Το περιεχόμενο μερικών από τις επίμαχες πατέντες αφορά υπηρεσίες εύρεσης τοποθεσίας, σχεδιασμούς κεραίας, διαχείριση εφαρμογών, video και ασύρματων δικτύων, τεχνολογίες αλληλεπίδρασης με τις οθόνες αφής όπως πχ η απενεργοποίησή τους όταν πλησιάζουμε το κινητό στο πρόσωπό μας για να απαντήσουμε μια κλήση κ.α.
Microsoft και Apple έχουν επιστρατεύσει το οπλοστάσιο των πατεντών τους κατά του Android, ωστόσο μέχρι σήμερα στόχευαν τους κατασκευαστές κινητών που το υιοθετούν, καθώς η ίδια η Google παρέχει το λειτουργικό της δωρεάν και δεν αποκομίζει απευθείας κέρδη από αυτό.


Οι μόνες αγωγές που έχουν κατατεθεί απευθείας κατά της Google για το Android ήταν από τις Oracle και Skyhook Wireless, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια δεν έχει καταθέσει ποτέ μέχρι σήμερα αγωγή συσχετιζόμενη με πνευματικά δικαιώματα κατά οποιασδήποτε άλλης εταιρείας. Το γεγονός αυτό απειλεί να αλλάξει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων νομικός σύμβουλος της Google, David Drummond αν δεν αφήσουν ήσυχο το Android. Λίγες μέρες πριν την εξαγορά μάλιστα είχε προετοιμάσει το έδαφος, μιλώντας στο επίσημο blog της εταιρείας για συνωμοσία κατά του δημοφιλούς λειτουργικού.


Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Google έπαιξε και η μεταβίβαση στις αρχές του καλοκαιριού άνω των 6.000 πατεντών της άλλοτε τεχνολογικής ηγέτιδας του χώρου Nortel σε ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών από το οποίο ξεχωρίζουν οι Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research in Motion και Sony. Η προσφορά των παραπάνω εταιρειών (4,5 δισ. δολ.) ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά των 900 εκατ. δολ. της Google, πεισμώνοντας μάλλον τον Drummond, ο οποίος άρχισε να σχεδιάζει την ηχηρή αντεπίθεσή του. Σύμφωνα με τον Drummond, το συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ αποσκοπεί στο να διεκδικήσει νομικά ποσοστό επί των κερδών για κάθε Android κινητό που πωλείται από τους υπόλοιπους κατασκευαστές.


Οι πρώτες αντιδράσεις
Παρά την καχυποψία που θα προσδοκούσαν πολλοί, πρόεδροι και διευθυντικά στελέχη της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας έσπευσαν να καλωσορίσουν την προσθήκη της Motorola στο δυναμικό της Google. Δεν υπήρξε καμία (επίσημη τουλάχιστον) έκφραση ανησυχίας πως η Google επιχειρεί να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους κατασκευαστές με άνισους όρους. Αντιθέτως, υπήρξαν δηλώσεις από ηγετικά στελέχη των LG, Samsung, Sony Ericsson, HTC, Dell, Asus, Acer, Lenovo πως με την εξαγορά αυτή ενισχύεται ουσιαστικά το οικοσύστημα της Android πλατφόρμας. Οι δικηγόροι των κατασκευαστών θα απαλλαχθούν από αρκετό φόρτο εργασίας, καθώς η Google βγαίνει από το νομικό απυρόβλητο και αναλαμβάνει το ρόλο που της αντιστοιχεί, αυτόν του… επίσημου υπερασπιστή του Android στις δικαστικές αίθουσες. Η «δαμόκλειος σπάθη» των πατεντών της Motorola που απειλεί από το iPhone μέχρι και το Xbox αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά βέβαια στην κλιμάκωση των νομικών αντιπαραθέσεων με στόχαστρο το Android.


Το οικονομικό σκέλος
Αρκετά στελέχη της αγοράς που αναλύουν την επιχειρηματική αυτή κίνηση πιστεύουν ότι η συμφωνία θωρακίζει μεν νομικά το Android, επιβαρύνει ωστόσο αρκετά την Google, όχι μόνο με το ποσό της εξαγοράς, αλλά και με το κόστος των 19.000 εργαζομένων της Motorola. Η Motorola Mobility είναι μία εταιρεία που έχει προκύψει από το λειτουργικό διαχωρισμό των επιμέρους τμημάτων της Motorola, τον Ιανουάριο του 2011. Η Google θα καταβάλει 40 δολάρια για κάθε μετοχή της Motorola Mobility, τιμή σημαντικά μεγαλύτερη (+63%) από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας από αυτήν της πώλησης. Μένει, λοιπόν, να δούμε τον αντίκτυπο της εξαγοράς, η οποία ελπίζουμε να δώσει τέρμα στο ψυχροπολεμικό κλίμα των αγωγών, προκειμένου καινοτόμοι προγραμματιστές να πάρουν και πάλι τη σκυτάλη από τους δικηγόρους στο φυσικό τους χώρο!