Δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το MySpace, αποτελούν ιδανικό πεδίο δράσης για την εξάπλωση κάθε είδους κακόβουλου κώδικα.

Τα Εργαστήρια Panda (PandaLabs), το εργαστήριο ανίχνευσης και ανάλυσης malware της Panda Security, έχουν ανιχνεύσει το Boface.G, ένα νέο worm που χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και MySpace για τη διάδοσή του.

Αυτό το worm ταχυδρομεί μια σύνδεση με ένα πλαστό βίντεο του YouTube στο προφίλ ή στη λίστα επαφών των μολυσμένων χρηστών. Εναλλακτικά, στέλνει στις επαφές των μολυσμένων χρηστών ένα προσωπικό μήνυμα με την σύνδεση. Όταν προσπαθούν να δουν το βίντεο (που φαίνεται να προέρχεται από έναν από τους φίλους τους) οδηγούνται σε ιστοσελίδες όπου ενθαρρύνονται να πραγματοποιήσουν λήψη μιας ενημέρωσης του Flash Player προκειμένου να το δουν. Εντούτοις, εάν το κάνουν, θα αφήσουν ένα αντίγραφο του worm να εισχωρήσει στους υπολογιστές τους και θα μολύνουν όλες τις επαφές τους.

“Τα κοινωνικά δίκτυα προσελκύουν εκατομμύρια χρήστες και έχουν γίνει ένας από τους αγαπημένους τρόπους των κυβερνο-απατεώνων για να διαδίδουν τις κακόβουλες δημιουργίες τους”, εξηγεί ο Luis Corrons, Τεχνικός Διευθυντής των Εργαστηρίων Panda (PandaLabs). “Οι χρήστες αυτών των κοινωνικών δικτύων πρέπει να προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν την προέλευση αυτών των μηνυμάτων πριν ακολουθήσουν τις συνδέσεις ή πραγματοποιήσουν λήψη στοιχείων στους υπολογιστές τους”.

Σύμφωνα με τα Εργαστήρια Panda (PandaLabs), ένα από τα δύο κοινωνικά δίκτυα που βρίσκονται υπό επίθεση έχει λάβει ήδη μέτρα για την προστασία των χρηστών από αυτό το malware. Οι χρήστες της Panda Security είναι σε κάθε περίπτωση προστατευμένοι από αυτό το worm.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το blog των Εργαστηρίων Panda (PandaLabs): http://pandalabs.pandasecurity.com/archive/Facebook-and-MySpace_2700_s-worm.aspx.