Η νέα έκδοση του browser της Mozilla θα λύσει διάφορα προβλήματα του προκατόχου του, σύμφωνα με τους developers.


mozilla_firefoxΟ Firefox 7 είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη από τις εκδόσεις 6.0, 5.0 και 4.0, μέχρι και 50% λιγότερο. Η χρήση μνήμης του Firefox 7 θα παραμένει σταθερή αν αφεθεί να τρέξει για μία ολόκληρη νύχτα και θα μπορεί να απελευθερώνει περισσότερη μνήμη όταν κλείσουν πολλά tabs. Αυτό σημαίνει πως ο Firefox 7 είναι γρηγορότερος και λιγότερο πιθανό να κρασάρει, ειδικά αν υπάρχουν πολλά sites ανοιχτά ταυτόχρονα και/ή τρέχει για μεγάλα διαστήματα μεταξύ των restarts.


O Browser του Mozilla έχει κατηγορηθεί πως χρειάζεται μεγάλα ποσά μνήμης RAM χωρίς να απελευθερώνει τη μνήμη αυτή όταν τα windows ή τα tabs του browser κλείσουν. Ο developer του, Nethercote, σε post στο blog του Firefox αναγνωρίζει αυτά τα μειονεκτήματα, επισημαίνοντας πως κάποιες εκδόσεις είναι περισσότερο αποδοτικές από κάποιες άλλες. Εκθείασε τις εκδόσεις 3, 3.5 και 3.6 του Firefox αλλά τόνισε πως τα πράγματα εκτροχιάστηκαν με την έκδοση 4 εν μέρει λόγω των καινούριων χαρακτηριστικών, επιθετικό Javascript garbage collection και του image decoding.


Ο Nethercote αισθάνεται πως μερικές φορές ο Firefox δέχεται άσκοπη κριτική λόγω κακογραμμένων επιπρόσθετων προγραμμάτων (add-ons) του browser. “Πάντα μορφάζω όταν κάποιος στέλνει μία αναφορά για bug παραπονούμενος σχετικά με τη χρήση μνήμης του Firefox ενώ έχει πολλά (π.χ. 10, 20 ή και περισσότερα) add-ons εγκατεστημένα. Η πιθανότητα για όλα αυτά τα add-ons να λειτουργούν σωστά είναι πολύ χαμηλή δυστυχώς.”


O Firefox 7.0 αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 27 Σεπτεμβρίου. Η beta έκδοση θα ξεκινήσει να δοκιμάζεται κατά τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.