Οι spammers εκμεταλλεύτηκαν το ενδιαφέρον προς τις Αμερικάνικες εκλογές για το δικό τους οικονομικό όφελος.

Symantec logoΟι κάλπες έκλεισαν και ο Barack Obama είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η αναμονή μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν τεράστια και δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι spammers χρησιμοποίησαν τις προεδρικές εκλογές ως το περιεχόμενο των spam δραστηριοτήτων τους για να δημιουργήσουν επισκεψιμότητα.

Το τελευταίο Spam report της Symantec υπογραμμίζει τους πονηρούς τρόπους με τους οποίους οι απατεώνες διέδιδαν μηνύματα spam μέσω των δικτύων τον Οκτώβρη. Στις τακτικές τους συμπεριλαμβάνεται η αποστολή ερωτηματολογίων σχετικά με τις Αμερικάνικες εκλογες ζητώντας από τους αποδέκτες να τα συμπληρώσουν, με την υπόσχεση ότι αν το κάνουν θα λάβουν μια δωρεάν δωροεπιταγή. Μια πιο ιδιάζουσα επίθεση spam, που βασιζόταν στις εκλογές ήταν το λεγόμενο “Barackumentary.” Οι Spammers προσέφεραν ένα δωρεάν DVD σχετικά με τον Barack Obama με την προϋπόθεση ότι οι αποδέκτες θα έστελναν τα προσωπικά στοιχεία των πιστωτικών καρτών τους.

Άλλα σημαντικά στοιχεία της έκθεσης:

· Οι Spammers συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την οικονομία ως ένα κανάλι μεταφοράς των μηνυμάτων τους. Τα επίπεδα Spam αποτέλεσαν το 76.4% όλων των μηνυμάτων για τον Οκτώβρη.

· Απάτες για κληρώσεις συνέχισαν να κυκλοφορούν και τον Οκτώβρη. Η Symantec παρατήρησε μια κακόβουλη δραστηριότητα σχετικά με το FIFA World Cup, το οποίο έστελνε στους αποδέκτες ότι είχαν κερδίσει βραβείο $800.000. Για να λάβουν το βραβείο τους, θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με ένα πρακτορείο πληρωμών και να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

· Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν, οι spammers για ακόμη μια φορά εκμεταλλεύονται το πνεύμα των ημερών για να πετύχουν τα κακόβουλα σχέδια τους.