Σε μία μη αναμενόμενη κίνηση προχώρησε η Google, η οποία εξαγόρασε την Motorola Mobility έναντι του ποσού των 12,5 δισ. δολαρίων.


Google motorola mobilityΗ Google αποφάσισε να αποκτήσει το 63% των μετοχών της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων, σε μία κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει επιπλέον ώθηση στις πωλήσεις των προϊόντων με λειτουργικό σύστημα Android.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Google, Λάρι Πέιτζ, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει το σύνολο των πατεντών της Google και θα προστατεύσει το Android από τις ενέργειες της Microsoft, της Apple και άλλων εταιρειών.


Το να έχει υπό την ιδιοκτησία της η Google μια κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων, της ανοίγει τον δρόμο για ν’ ακολουθήσει τον κερδοφόρο δρόμο της Apple· στον έλεγχο του λογισμικού, του hardware και του περιεχομένου στις συσκευές. Την ίδια στιγμή, δίνει στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο την πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος τεχνολογικών πατεντών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενες νομικές «επιθέσεις» από τους ανταγωνιστές της.


Αρκετά στελέχη της αγοράς που αναλύουν την επιχειρηματική αυτή κίνηση πιστεύουν ότι η συμφωνία αφορά περισσότερο το δεύτερο σκέλος παρά το πρώτο – ενδυνάμωση σε έναν αυξανόμενο πόλεμο αγωγών από όλες τις πλευρές. Η Motorola Mobility είναι μία εταιρεία που έχει προκύψει από το λειτουργικό διαχωρισμό των επιμέρους τμημάτων της Motorola, τον Ιανουάριο του 2011.


Η Google θα καταβάλει 40 δολάρια για κάθε μετοχή της Motorola, τιμή σημαντικά μεγαλύτερη (+63%) από το κλείσιμο της περασμένη εβδομάδας.