To Αμερικανικό Πεντάγωνο θα ξεκινήσει να παρακολουθεί στενά διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.


darpa logoΑυτό αποτελεί μία κίνηση κατά της κυβερνο-τρομοκρατίας, αλλά και μία προσπάθεια εντοπισμού σημαντικών γεγονότων, όπως τις εξεγέρσεις της «αραβικής άνοιξης». Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας προσφέρει 42 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της έρευνας με στόχο την αποτελεσματική παρακολούθηση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή του σχηματισμού, ανάπτυξης και εξάπλωσης ιδεών, του εντοπισμού μεθόδων παραπληροφόρησης και προσπαθειών πρόκλησης αναταραχής.


Η πρωτοβουλία της υπηρεσίας DARPA (Υπηρεσία Ερευνας Προηγμένων Προγραμμάτων) ακολουθεί κρούσματα αποδεδειγμένης χρήσης του Facebook και του Twitter από μέλη ανταρτικών οργανώσεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, αλλά και μετά την εμφάνιση απειλών μέσα στις ΗΠΑ, όπως η ομάδα χάκερς Anonymous.


Η DARPA επιδιώκει επίσης να εντοπίσει άτομα, που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες, να μάθει ποιες είναι οι επιδιώξεις τους και ποια η επιρροή των ιστοσελίδων αυτών στη διαμόρφωση του δημόσιου αισθήματος ή στη συσπείρωση ομοϊδεατών.


Οι αμερικανικές προσπάθειες για παρακολούθηση ή ακόμη και χειραγώγηση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είχαν μέχρι σήμερα ως στόχο τους ιστοσελίδες κατά κύριο λόγο στη Μέση Ανατολή. Οι ειδικές υπηρεσίες του στρατού, όμως, εκτιμούν ότι οι απειλές προέρχονται πλέον και από το εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι νέες προτάσεις αφορούν επίσης την ενίσχυση των προσπαθειών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για παραγωγή περιεχομένου σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσω πλασματικών λογαριασμών και αυτόματων συστημάτων bot.


Το Μάρτιο, δημοσιεύματα του Τύπου ήθελαν την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) να έχει συνάψει συμφωνία με ιδιωτική εταιρίαμε στόχο τη δημιουργία λογισμικού, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία αυτοματοποιημένων «λογαριασμών μαριονέτας». Οι λογαριασμοί αυτοί προωθούν συγκεκριμένες απόψεις ή θέσεις σε ιστοσελίδες, χωρίς να αποκαλύπτουν τον -ανύπαρκτο- διαχειριστή τους.