Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν το κινητό τους για να πραγματοποιήσουν αγορές δείχνουν αυξητικές τάσεις σε σχέση με πέρυσι.


Visa Mobile PaymentΠερισσότεροι από 141 εκατ. καταναλωτές, δηλαδή 38,2% περισσότεροι από πέρυσι, θα χρησιμοποιήσουν φέτος το κινητό τους για πληρωμές και αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με την αξία των πληρωμών που πραγματοποιούνται μέσω κινητού να εξακοντίζεται στα 86,1 δισ. δολάρια το 2011, σημειώνοντας αύξηση 76% σε σχέση με πέρυσι.


Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Gartner, ο αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του και για οικονομικές συναλλαγές αυξάνεται συνεχώς, αν και -ακόμη και στις ανεπτυγμένες αγορές- ο ρυθμός διάδοσης των σχετικών τεχνολογιών και συστημάτων πληρωμής αποδεικνύεται μάλλον αργός. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι η μαζική αποδοχή αυτού του “μοντέλου” πληρωμής αργεί ακόμη, αφού βρίσκεται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μακριά.


Οι περισσότερες συναλλαγές φέτος αναμένεται να γίνουν μέσω εφαρμογών χρηματαποστολής (money transfers) και προπληρωμένων λογαριασμών, ενώ στις πιο ανεπτυγμένες χώρες το κινητό φαίνεται να κερδίζει έδαφος σαν μέσο πληρωμής και για αγορές από καταστήματα λιανικής πώλησης.


Χάρη στην επιτυχία που γνωρίζουν καταστήματα εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας όπως το App Store της Apple και στις προσπάθειες αύξησης των πωλήσεων μέσω κινητού που καταβάλλουν μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής όπως το Amazon και το eBay, οι αγορές προϊόντων μέσω κινητού παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις ανεπτυγμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης.