Οι επιθέσεις phishing κατά του Facebook και του Habbo εντείνονται, σύμφωνα με το Spam Report που εξέδωσε η Kaspersky Lab για τον Ιούνιο 2011.


kasperskyΟ όγκος των spam email αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το Μάιο και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 83,3% των συνολικών email που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Τα πιο δημοφιλή θέματα ήταν ο θάνατος του Osama bin Laden, η τελευταία ταινία του Harry Potter και η επέτειος του θανάτου του Michael Jackson.


Νέοι στόχοι phishing
Ο αριθμός των phishing emails παρέμεινε σταθερός και αποτέλεσε το 0,02% των συνολικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση στις επιθέσεις phishing σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Habbo και το Facebook κατά 6,25% και 4,07% αντίστοιχα, τοποθετώντας αυτούς τους ιστότοπους στην τρίτη και τέταρτη θέση της κατάταξης των οργανισμών που δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab προβλέπουν επίσης ένα μεγάλο κύμα επιθέσεων spam που θα σχετίζεται με το Google+, έπειτα από πρόσφατες ενδείξεις ότι οι spammers έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη νέα τοποθεσία κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνεται ότι το PayPal and το eBay προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των phishers τον Ιούνιο.


Νομικά θέματα και spammers
Τον Ιούνιο, η νομική διαμάχη με τους spammers συνεχίστηκε. Η Microsoft, η οποία κατάφερε να εμποδίσει το botnet Rustock σε συνεργασία με τις Αμερικάνικες Αρχές, συνεχίζει να ασκεί πίεση στους κυβερνοεγκληματίες. Πρόσφατα, σ’ ένα blog της Microsoft, δημοσιεύτηκε ότι η εταιρεία σκοπεύει να λάβει νομικά μέτρα εναντίον των Ρώσων που θεωρούνται ύποπτοι για τη δημιουργία και τη συντήρηση του Rustock.


Τα Ρωσικά νομικά μέτρα συνεχίστηκαν με τη σύλληψη του Pavel Vrublevsky, ιδιοκτήτη της διεθνούς υπηρεσίας πληρωμών ChronoPay, τον Ιούνιο, στο αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας. Ο Vrublevsky κατηγορήθηκε για την οργάνωση επιθέσεων DDoS εναντίον ενός ανταγωνιστή του. Η σύλληψη δεν είχε καμία σχέση με ενέργειες spam, παρότι ο Vrublevsky θεωρείται ευρέως ως ο ιδρυτής του μεγάλου φαρμακευτικού προγράμματος Rx-promotion.


Παράλληλα, η Ιαπωνία έλαβε σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων email σε νομικό επίπεδο. Από τον Ιούνιο, η δημιουργία, διανομή, αγορά και αποθήκευση κακόβουλων προγραμμάτων, καθώς και η διανομή spam πορνογραφικού περιεχομένου, θεωρείται ποινικό αδίκημα.


Πηγές spam
Η Ινδία παρέμεινε η πιο σημαντική πηγή spam τον Ιούνιο. Η Βραζιλία επέστρεψε στη δεύτερη θέση με μια αύξηση 4,4% σε σχέση με το Μάιο. Μια αξιοπρόσεχτη αλλαγή ήταν η πτώση της Κορέας από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, στην κατάταξη των χωρών-«παραγωγών» μηνυμάτων spam, ενώ η Ρωσία έπεσε δυο θέσεις και βρέθηκε έβδομη στην κατάταξη.


Κακόβουλα προγράμματα σε μηνύματα email
Παρατηρήθηκε μικρή μείωση στον αριθμό του malware που μπλοκαρίστηκε σε email τον Ιούνιο. Κακόβουλα αρχεία βρέθηκαν στο 3,8% του συνολικού όγκου email, μια μείωση 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Δεν υπήρχαν, ωστόσο, σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη των 10 χωρών στις οποίες τα προγράμματα antivirus για email εντόπισαν τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα. Η Ιταλία ανέβηκε από την έκτη στην τέταρτη θέση, σημειώνοντας αύξηση 1,5%. Το Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen διατηρεί ακόμα την πρώτη θέση στη λίστα με τα 10 πιο διαδεδομένα κακόβουλα προγράμματα μέσω email.


Τάσεις γύρω από το spam
Τα στατιστικά δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο (1/3) όλων των spam μηνυμάτων στην Αγγλική γλώσσα στάλθηκαν με δόλο, καθώς στόχευαν είτε στην απόσπαση χρημάτων από τους χρήστες, είτε περιελάμβαναν ένα κακόβουλο αρχείο ή σύνδεσμο που παρέπεμπε σε κακόβουλο πρόγραμμα. Τα μηνύματα spam που σχετίζονταν με φάρμακα αποτέλεσαν τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία. Επίσης, μηνύματα με προτάσεις για γρήγορο και εύκολο κέρδος, ύποπτα για προσωπικά δάνεια, για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και για απομιμήσεις προϊόντων πολυτελείας βρέθηκαν ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες spam για τον Ιούνιο του 2011.