Η μείωση των μισθών, η 4ήμερη εργασία, η περικοπή των υψηλών αμοιβών και οι ισολογισμοί για τις θυγατρικές είναι στο τραπέζι.


ote megaro curveΗ Διοίκηση του Οργανισμού συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους, θέτοντας το ζήτημα μείωσης όλων των αποδοχών κατά 10% σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της τετραήμερης απασχόλησης.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αν γίνει δεκτό το νέο αίτημα της διοίκησης τότε θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του ΟΤΕ για τα επόμενα δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι ζητούν τη διασφάλιση του προσωπικού του ΟΤΕ που έχει προσληφθεί πριν από το 2005 και το οποίο ανέρχεται περίπου σε 10.900.


Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αντιπρότειναν περιορισμό του κόστους μέσα από μειώσεις μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών καθώς και τη σύνταξη ισολογισμών για όλες τις θυγατρικές. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία έχει βάλει ήδη «κόκκινη γραμμή» στα αιτήματα της διοίκησης που αφορούν την άρση της μονιμότητας αλλά και την κατάργηση του επιδόματος ωρίμανσης.


Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν το διάλογο έχοντας ήδη κανονίσει νέο «ραντεβού» σε 10 ημέρες προκειμένου οι εργαζόμενοι να διατυπώσουν και εγγράφως τις θέσεις τους πάνω στις προτάσεις της διοίκησης. Το ίδιο διάστημα η διοίκηση θα κληθεί να συντάξει τα οικονομικά στοιχεία όλων των θυγατρικών που ζητήθηκαν από την Ομοσπονδία.


Μάλιστα αναφέρουν ότι ο ΟΤΕ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως όμιλος και μάλιστα αναφέρουν ότι αν προχωρήσει η συγχώνευση με την Cosmote, το μισθολογικό κόστος δεν θα είναι πλέον 37% επί των εσόδων, αλλά 18%.


Αμφότερες οι πλευρές φέρονται να έχουν τάση συμφωνίας στο να γίνει μία νέα εθελουσία έξοδος στον Οργανισμό. Η σκληρή διαπραγμάτευση εκεί θα είναι για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η μείωση του προσωπικού (μια και η πλευρά των εργαζομένων θέλει ανάλογα κίνητρα με αυτά του 2005 ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ αντιπροτείνει αποχώρηση με τα κίνητρα που έφυγαν οι εργαζόμενοι στην Cosmote), ωστόσο, αν καταλήξουν σε συμφωνία το προσωπικό του Οργανισμού θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 2.000 εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη (μέχρι και 3 χρόνια).


Μια τέτοια κίνηση θα έλυνε τουλάχιστον προσωρινά το θέμα του υπεράριθμού προσωπικού στον Οργανισμό, αλλά και θα βοηθούσε στην υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση για μείωση των δαπανών προσωπικού κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ μέσα στην τριετία.